Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 25-04-2020 13:52   Güncelleme : 29-04-2020 13:03

Bu Ne Perhiz, Bu Ne Lahana Turşusu!

Bu Ne Perhiz, Bu Ne Lahana Turşusu!

Bu yazımda birinci Meclis ve başına gelenleri hatırlama babından bir şeyler paylaşmak isterim.

Peşinen şunu söyleyeyim ki birinci Meclisin erken seçim kararı Anayasaya aykırı alınmıştır. Anayasanın münferit maddesine göre üye tam sayısının üçten ikisinin oyuyla erken seçim kararı alınabilir dendiği halde basit çoğunluk(yarısının bir fazlası) ile erken seçim kararı alınıyor.

Malumunuz 23 Nisan 1982 yılına kadar Çocuk Bayramı Meclisin açılış yıl dönümü olarak kutlanıyordu, 82 anayasası ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı oldu. İster inanın ister inanmayın bu eklemelerin tamamı aldatmacadır. Bir açıdan halka hoş görünmek için üç beş cafcaflı ifade/maddelerin ardında istedikleri yanlışları yasa ve anayasaya harmanlamaktır asıl amaç. Hele ki Türk vatandaşlarımızı ikna etmek için zaten Türk kelimesi yeterlidir, maddenin önüne, ortasına, sonuna Türk kavramı geldi mi tamamdır.

1982 Anayasası darbecilerin hazırladığı bir anayasa olmasına rağmen üzerinde 38 yıl geçti hala özüne dokunamadık, bir çok soruna sebep olduğu halde, ama kurucu Meclisin çıkardığı 1921 anayasası hemen üç yıl sonra sil baştan değiştirildi.

Peki soruyorum Kurucu Meclis niye feshedildi? Neden en demokratik, birleştirici, kucaklayıcı olan 1921 Anayasası değişti?

Peki bu yasada neler vardı?

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN