Sağlık
Giriş Tarihi : 18-09-2017 13:51   Güncelleme : 18-09-2017 13:51

Bu Yemekleri Asla Tekrar Isıtmayın!

Yemekleri tekrar ısıtmak, dünya çapında tonlarca yemeğin çöpe atıldığı günümüzde, yemek israfını azaltmanın harika bir yoludur.

Bu Yemekleri Asla Tekrar Isıtmayın!

Bazı ülkeler aşırı miktarda yemek israfı yaparken, dünyadaki birçok insanın açlık sınırında yaşaması oldukça üzücüdür.

Bu yüzden yıllarca insanlar artan yemeklerin tüketilmesini ön plana çıkardılar, bunun için bazen artan yemeklerden yeni yemekler yapma veya bu yemekleri tekrardan ısıtma yöntemi kullanılmaktadır.

Fakat eğer artan yemekleri ısıtmak gibi bir alışkanlığınız varsa, bunun her zaman en güvenli yöntem olmadığını aklınızda bulundurun, çünkü yüksek ısıya maruz kaldığında bazı gıdalar toksik bir hal alabilmektedir.

Bu gıdaların hangileri olduğu konusunda birçok kişi hala şüpheye düştüğü için bugünkü yazımızda sizinle bir liste paylaşmak ve neden bu yedi gıdanın asla tekrar ısıtılmaması gerektiğini ve sağlığınıza olan olumsuz etkilerini açıklamak istiyoruz.

ISPANAK

Ispanağı tüketmenin en iyi yolu, bu bitkiyi yaprakları tazeyken yemek ve mümkünse çiğ olarak tüketmektir. Ispanağın faydalı özelliklerinden ıspanağı pişirmek zorunda kalmadan yararlanabileceğiniz smoothie, salata ve krema sosu gibi onlarca tarifi bulunmaktadır.

Eğer ıspanağı ısıtır veya mikrodalga fırına koyarsanız, bitki yaprağındaki nitrat içeriği nitrit hal alır ve bu da sağlığınıza zarar verir.

Ayrıca bakınız: Sosisteki Nitrit Kansere Yol Açıyor

KEREVİZ

Kereviz normalde aynı ıspanak gibi çiğ olarak tüketilir, fakat bazen çorbalara ve soslara katılır. Bu durumlarda, taze pişirilmiş kerevizi hemen tüketmek ve artan yemekleri tekrar ısıtmamak daha iyi bir seçim olacaktır.

Ispanak gibi kereviz de nitrat içerir ve tekrar ısıtıldığında sağlığınıza zararlı hale gelebilir.

Nitritler farklı kanser türlerinin gelişimiyle ilgisi bulunan bileşenlerdir, fakat bu tür bir risk ancak aşırı tüketim durumunda ortaya çıkmaktadır.

Her ne olursa olsun, kerevizin faydalarından %100 olarak yararlanmanın yolu bu sebzeyi çiğ tüketmektir.

YUMURTA

Küçük ve hazırlanışı kolay olduğu için artan yumurta olması fazla rastlanılan bir durum değildir.

Fakat eğer yumurta artarsa, onu saklamak pek de iyi bir fikir olmayacaktır; çünkü artan yumurta tazeliğini, kokusunu, dokusunu ve tadını kaybeder.

Ayrıca yumurtaları tekrar ısıtmak belli toksik bileşenlerin açığa çıkmasına sebep olduğu için tavsiye edilmemektedir.

PANCAR

Yıllar boyunca, alternatif tıp bu gerekli besleyicilerin ve antioksidanların harika bir kaynağı olan sebze kökünden faydalanmıştır.

Fakat pancar aynı zamanda minimal miktarda nitrat içerir, her ne kadar zararsız olsa da bu sebzeyi yüksek ısıya maruz bırakmamak risk almamak açısından önemlidir.

Çoğu beslenme uzmanı pancarın sebze suyu, smoothie veya salatalarda kullanılmasını tavsiye etmektedir.

PATATES

Patates, aşırı miktarda tüketmediğiniz sürece, sağlığınız için çok faydalı besleyicileri ve bileşenleri içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan patatesi akşam yemeklerinde aşırı miktarda tüketmek kilo sorunu yaşamanıza sebep olur.

Bunun yanı sıra, patatesleri tekrardan ısıtmanın besleyici değerlerini kaybetmesine sebep olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Buna ilave olarak, tatları değişir ve ortaya çıkan belli bileşenler sindirim sisteminiz için sorun çıkarabilir.

İyi haber ise, pişmiş patatesten faydalanabileceğiniz bir çok lezzetli yöntem bulunmasıdır – örneğin, patates püresine ne dersiniz?

MANTAR

Mantar ve benzeri gıdalar hiçbir şart altında tekrardan ısıtılmamalıdır çünkü sindirim problemlerine ve hatta kalp rahatsızlıklarına sebep olabilmektedirler.

Mantar sağlığımız için faydalı bir bitki olsa da sadece taze olarak tüketilmelidir.

Mantar israfından kaçınmanın en iyi yolu yeterli miktarda mantarı pişirmek veya hazırladıktan sonra birkaç saat içerisinde tüketmektir.

Şu yazıya bir göz atın: Sindirim Sisteminin Duygularla Bağlantısı

TAVUK

Tavuk içerdiği protein sebebiyle, sağlıklı ve dengeli bir diyet için önerilen bir gıdadır.

Fakat pişmiş tavuğu tekrar ısıttığınızda, tazeliğini kaybeder, protein yapısı bozulur ve sindirim sorunlarına yol açabilir.

Mantarlarda olduğu gibi, sadece tüketeceğiniz kadar tavuk hazırlamak iyi bir fikirdir. Eğer artan yemek olursa, bunları çok düşük ısıda tekrardan ısıttığınızdan emin olun.

Sagligabiradim.com

Recep YAZGANRecep YAZGAN