Röportaj
Giriş Tarihi : 26-12-2016 14:15   Güncelleme : 26-12-2016 14:15

​Büyük Görünümlü Küçük Şehir Samsun

​Samsun’da iş kadını olabilmek çok büyük bir şans olarak nitelendiren SAMİKAD Samsun İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Münevver Uğurlu Akasyam Haber’e İş Kadını olabilmenin olumlu ve olumsuz tüm gerçekliğini açıkladı.

​Büyük Görünümlü Küçük Şehir Samsun

Samsun İş Kadınları Derneği Başkanı Münevver Uğurlu, “Samsun Büyük görünümlü ama küçük bir şehir.  Herkes birbirini biliyor ve tanıyor, hem Büyükşehir olabilmenin avantajından yararlanırken işlerimizi belediyelerimizle, ticaret odalarımızla, İŞKUR ve sanayimiz ile birlikte çalışarak güçlü bir şekilde yönetiyoruz. Bu yüzden Samsun’da iş kadını olmak aslında büyük bir keyif ve şans” olarak nitelendirdi.

İŞSİZLİĞİN ALTINDA YATAN GERÇEK

İş dünyasında doğru kararlar için masanın her iki yönünden bakmak gerekli diyen Münevver Uğurlu, “ Samsun’da işsizliğin olmadığını kimse söyleyemez ama bunun yanında bunu nasıl azaltırız diye de düşünmeli. Gençlerimiz de iş beğenmemek te var buda bir gerçek. Okuldan mezun olduğunda veya mesleki belgeye sahip olduğunda iş başvurusu yaptığı zaman, her şeye bir anda sahip olayım düşüncesi var. Oysaki bizim kuşağımız tabandan gelerek az ücret ile çalışıp kalifiye olana kadar bir yükseliş beklenmezdi. Şimdi gençlerimiz işi yerinde öğrenmeden beceriye kavuşmadan, kalifiye standartlarına bir anda gelebileyim istiyor. İş başvurusu yapan birçok genç yeteneğinin hangi konuda olduğunu becerisinin ne olduğunu bilmeden önce alacağı ücretin pazarlığını yapmakta. İş dünyası kişinin becerisine ve çalışma potansiyeline göre istihdam eder ve ona güvencelerini sağlar” şeklinde iş arayanların yapmış olduğu yanlış algıyı dile getirdi.

KADIN KAYIT ALTINDA OLMALI

Münevver Uğurlu, “SAMİKAD Samsun İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığının yanı sıra Canik Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığını da yapmaktayım ve bu bağlamda sosyal sorumluluk projelerine mümkün olduğunca çok yer ve fırsat vermeye çalışıyoruz. Özü kadın olan bu yapılanmaların vermiş olduğu sorumlulukla kadın haklarının ve çalışma haklarının da savunmasını yapıyoruz. Kadınlar çalışma ve ekonomik hayat ortamında yer almaları o kadar düşük ki, kayıt dışı istihdam haricinde yeteri kadar hakkını alabildiğini düşünmüyoruz. Kayıt altında güvence içerisinde çalışan kadının araştırmalara göre gerek evine gerekse çocuklarına daha bilinçli ve ayakları üzerinde durabilen özgüveni yüksek sağlıklı bir ortam yarattığı belirtilmiş. Kanunların bir an önce iyileştirilmesi ve kadının özlük hakları içerisinde kayıt dışı değil kayıt altında iş hayatı içerisinde yer alması mutlak şart” gözüyle gördüğünü sözleriyle ifade etti.

KADININ YANINDAYIZ

Kadınların daha iyi şartlara gelmesi için eğitimin şart olduğunu söyleyen Uğurlu, “ Kadının eğitimi olsun derken bizler sertifika eğitiminden bahsetmiyoruz. Çünkü birçok sertifika alındıktan sonra rafa kaldırılarak orada kalıyor. Sürdürülebilen eğitim geri dönüşü sağlanabilen eğitimler daha önceliğimiz olmalı. İş hayatına giren kadının KOSGEB ve İŞKUR ile buluşmasında ona yarayacak olan pazarlama, kredi kullanım yöntemleri üzerine Samsun İş Kadınları Derneği gönüllü olarak kadının iş hayatında yerini alabilmesi açısından, sürdürülebilen adımlar atmasına yönelik bilgilendirme yapmaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

SOSYAL SORUMLULUĞUN TEK ANLAMI VARDIR ‘VERMEK’

Nüfusunun yarısı kadın olmasından dolayı kadının iş dünyasına kadını kazandırma ve yanında olmak adına böyle bir dernek kurduklarını dile getiren SAMİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Uğurlu, “ İş dünyasına çok küçük yaşlarda atıldım ve kadın erkek ayrımı diyerek bir ayrım içerisinde hiç bulunmadım ve görmedim. Öncelik çalışma ve beceridir. Kadının becerisi olmasına rağmen iş hayatında yüzde 30’larda bir kayıt dışı çalışmayı gördüğümüzde biz bu konunun üzerinde durmalıyız düşüncesi taşıdık. TÜRK KONFED’ten böyle bir kuruluş açma talebi geldiğinde bende ve çevremdeki diğer iş kadınlarıyla birlik olarak kadının haklarını koruma ve gözetmesi açısından 2012 yılının sonuna doğru SAMİKAD’ı kurma kararı aldık. Sosyal sorumluluk projelerimize bu isim altında devam ettirmeye başladık. Sosyal sorumluluk maddi manevi vermek anlamına gelir ama bunu zor koşullarda çalışmaya ve yaşamaya çalışan kadınların yanında olarak onların da desteğini alarak zevk ile yapıyoruz” ifadesine yer verdi.

SAMİKAD’A KİMLER ÜYE

SAMİKAD sadece iş kadınlarının yer aldığı bir dernek değil diyen Uğurlu, “ Samsun İş Kadınları Derneğine Üniversite öğrencisinden tutunda, çalışan iş kadını, gazetecisi, avukatı, doktoru, esnafı vs. birçok iş alanından üyemiz mevcut. Bu üyelerimiz iş hayatına giren diğer kadınlarımıza herkes kendi alanında bilgi ve tecrübelerini anlatarak onlara imkânları derecesinde maddi manevi yanında olarak iş dünyasına kazanımını sağlıyor. Amacımız kadının kendi sosyal ve ekonomik olarak öncelikli ailesine ve devletine kazanımını sağlamak. Kadının hayatın içinde her alanda yer alması gerekli, bir tek muhtar olarak yer almamalı. Örneğin kadın belediye başkanı olmalı, meclis üyesi olmalı, oda başkanı olmalı, hâkim olmalı, TBMM’nin en az yarısı kadın olmalı. Kadın nasıl ki aile de var üretkendir yapıcıdır, gerekli eğitimini almış alanında başarılı kadınlarımız hayatımızın her alanında mutlaka yer almalı” sözleriyle kadın derneği olarak kadına verdikleri değeri ifade etti.

ERKEN EVLİLİK BİR HATADIR

Kadın veya erkek olarak erken evlilikten yana olmadığımızı buna dayalı yapmış olduğumuz sosyal sorumluluk projeleriyle gösterdik diyen Münevver Uğurlu, “ Kızlarımız ve erkeklerimiz henüz gelişimini bile tamamlamadan erken evlilik yapmasının sonucu olarak boşanmaların artmasına ve psikolojik olarak kötü bireyler oluşmasına neden oluyor. Mesleğini eline almamış geçimini bile kendisi sağlayamayan bu erkek çocukları ve almış oldukları henüz fizikken gelişimini tamamlamayan kızlarımız ile uyuşmazlık anlaşmazlık yaşandığında evcilik oyunu gibi bitirme kararı alarak, ortada boşanmış bireylerin çocukları ve onların psikolojik olarak maddi ve manevi sıkıntıya girmiş bireyleri olarak karşımıza çıkmaktalar. Buna Çözüm olarak Canik Kent Konseyi ile başlatmış olduğumuz çalışma ile genç kızımızı ve genç erkeklerimizi eğitelim ve öncelikli olarak onları meslek sahibi edelim hayatı anlatalım buna göre evliliğe ilk adımı atması gerektiğini onlara öğretelim istiyoruz” şeklinde bu sorunun ülke sorunu olduğunun ve eğitim ile çözüleceğinin altını çizdi.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

 

adminadmin