Genel
Giriş Tarihi : 30-12-2017 12:43   Güncelleme : 30-12-2017 12:43

Bylock mağdurlarının listesi açıklansın!

FETÖ'nün gizli haberleşme sistemi olan ByLock'a istem dışı yönlendirmelerin olduğunun belirlenmesi üzerine, istem dışı yönlendirilenler tahliye edilmeye başlandı.

Bylock mağdurlarının listesi açıklansın!

Vatandaşlar Listede, rıza ve onayları dışında ‘morbeyin’ ve diğer uygulamalar üzerinden ByLock ile temas ettirilen telefon numaralarını ineceleyerek mağduriyetlerinin giderilmesi için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

Öte yandan By Lock mağdurlarının isimlerinin açıklanarak kamuoyu nezdinde iadei itibar yapılması isteniyor.

 FETÖ Kasım 2014 itibariyle HSYK seçimlerinden önce şifreli yazışma programı ByLock uygulamasını hem Android hem de iOS tabanlı cihazlar için tasarlayarak kullanmaya başladı.

FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarda örgütün klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi.

FETÖ'nün çok daha gizli yöntemler kullanabileceği üzerinde duruldu.

MİT'in bu yöndeki çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin ByLock uygulamasını kullandığı tespit edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 bin 480 GSM numarasının irade dışında ByLock'a yönlendirildiğini açıkladı.

Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür, "İradeleri dışında 'ByLock IP'lerine yönlendirildikleri tespit edilen 11 bin 480 GSM kullanıcısından, Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca işlem yapılan 36 GSM numarasını kullanan kişi hakkında yeni oluşan duruma göre değerlendirmeler yapılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Başsavcı Özgür, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında terör örgütü mensubu olduğu iddiasıyla soruşturma yürütülen Kemalettin Cengiz Erbakırcı tarafından geliştirilen "Mor Beyin" yazılımıyla 11 bin 480 GSM numarası kullanıcısının "ByLock IP"lerine yönlendirildiklerinin tespit edildiğini hatırlattı.

YENİ OLUŞAN DURUMA GÖRE DEĞERLENDİRME

Özgür, "Bu haliyle iradeleri dışında 'ByLock IP'lerine yönlendirildikleri tespit edilen 11 bin 480 GSM kullanıcısından, Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca işlem yapılan 36 GSM numarasını kullanan kişi hakkında yeni oluşan duruma göre değerlendirmeler yapılmıştır" ifadelerini kullandı. Haklarında dava açılan kişilerle ilgili listelerin, ağır ceza mahkemelerine gereği için gönderildiğini belirten Özgür, halen soruşturması süren şahıslar hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığınca gereğinin yapılacağını bildirdi.

TUZAK GİZLİ KODLARLA KURULDU

Araştırmadaki en önemli kriterin ByLock’ta kalma süresi (saniye) olduğu öğrenildi. Mor Beyin adlı şirketin uygulamalarını kullanırken ByLock’ta saniyelerle iz bırakan kişiler ile örgüt üyelerinin kullanım süreleri arasında önemli bir fark olduğu belirlendi. Örgüt üyelerinin ByLock’u kullanma rutinleri ile o sırada ByLock’ta olduğunun bile farkında olmayan kullanıcıların ayrılması bu şekilde yapıldı. Yaklaşık 120 bin kişilik ByLock kullanıcı listesinden FETÖ’nün bu tuzağına düştüğü anlaşılan önemli miktardaki kullanıcının ayıklanması sağlandı.

MİT’in özel ekibi, savcılıklardan gelen bilgiler üzerine ByLock’ta kurulan bu tuzağı ortaya çıkardı. Akıllı telefonlara indirilelen uygulamalarla, kullanıcıların haberleri bile olmadan ByLock sunucusuna yönlendirildiği belirlendi. Örgütün kendisini kamufle etme ve ByLock’u itibarsızlaştırma hedefi, program kullanıcısı olmadığı halde insanların listeye girmesine neden oldu. Ancak ByLock listesi tek tek incelendi ve bu durumda olduğu tespit edilen önemli miktarda kullanıcı ortaya çıkarıldı. MİT’in bu başarılı çalışması, Bylock’un FETÖ üyeliğinde en önemli delil olma durumunu daha da güçlendirdi.

KAOSUN ADI MOR BEYİN

FETÖ’cü yazılımcılara ait olduğu tespit edilen Mor Beyin adlı şirketin çıkardığı farklı uygulamalar üzerinden Bylock’ta IP adresi bırakıldığı ve bazı insanların mağdur olduğu yönünde bazı iddialar ortaya atılmıştı. Bylock programını indirmemiş kişilerin, Morbeyin.com’un uygulamalarını kullandığında, direkt Bylock serverlarına bağlanmış gibi göründükleri ortaya çıkmıştı.

Mağduriyetlerin giderilmesi ve kendi istekleri olmadan cep telefonlarına by lock yüklenmiş ve By Lock mağduru halien gelmiş olanların isimlerinin açıklanarak kamuoyu nezdinde iadei itibar yapılması isteniyor.

Her ilin başsavcılıkları İllerindeki By Lock mağdurlarının isimlerini açıklayarak sehven gözaltına alınan, soruşturmaya tabi tutulan isimlere iadei itibar kazandırmalı.

 

adminadmin