Gündem
Giriş Tarihi : 01-10-2016 11:03   Güncelleme : 01-10-2016 11:03

Bylock’u Geliştirmek İçin Kriptoloji Yaz Okulu

FETÖ’nün kriptolu haberleşme sistemi ByLock programının Estonya’da geliştirildiği ortaya çıktı

Bylock’u Geliştirmek İçin Kriptoloji Yaz Okulu

Kütahya’da gözaltına alınan İhsan Taşkın’ın yazılım için bu ülkeye gittiği ve FETÖ adına eğitim aldığı daha sonra da TÜBİTAK’ta baş uzman olarak atama yaptığı belirlendi.

YAKLAŞIK 200 BİN KULLANICI

MIT ’in 2015 yılı sonu itibariyle saptama ettiği ByLock programının yazılımında, “Türkçe komutlar” saptandı. Litvanya ’ya ait bir program olarak gösterilen ByLock ’un FETÖ ’cüler kadar yapıldığı, yazılımdaki “Türkçe komutların” bulunmasıyla netlik kazandı. Şu başlıca dek ByLock programı aracılığıyla haberleşenlerin sayısının 200 bine yaklaştığı, kamuda atama yapan 37 bin kişinin ise etkin olarak bu program üzerinden haberleştiği belirlendi. ByLock programının yazılımı sebebiyle Türkiye ’den bir telefon numarasından da aransa ABD ’den aranıyor gibi operasyon yaptığı ortaya çıktı. Yaygın olarak kullanılan Skype haberleşme programı da Estonyalı yazılımcılar kadar geliştirilmişti.

ODTÜ MATEMATİK MEZUNU

1977 Alaçam doğumlu olan Dr. İhsan Taşkın’ın 1999 yılında uzman olarak girdiği TÜBİTAK ’ta, 16 sene süreyle tahsis yaptığı belirlendi. 1999 yılında ODTÜ Matematik Bölümü ’nden mezun olduktan sonra aynı sene girdiği TÜBİTAK ’ın Gebze ’deki merkezinde 2004 yılına değin, “Milli Elektronik Kriptoloji Araştırmaları Enstitüsü”nde uzman olarak devir yaptığı ortaya çıktı. Taşkın ’ın kriptoloji bölümünde 2008 yılına kadar atama yaptıktan daha sonra 2008-2015 yılları arasında ise Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknoloji Araştırma Merkezi ’ne geçtiği belirlendi. Dr. İhsan T. ’nin 2004-2012 aralarında bilirkişi tahlilci ve 2012-2015 yılları aralarında ise baş uzman olarak ödev yaptığı öğrenildi.

TSK’dan Siirt Eruh kırsalında hava harekatı!  TSK’dan Siirt Eruh kırsalında hava harekatı!

‘BALTIKLARIN SİLİKON VADİSİ ’

İhsan T. ’nin, TÜBİTAK ’ta baş bilirkişi olarak ödev yaptığı sırada 2011 tarihinde Erasmus Programı zarfında 94 birbirini izleyen isim olarak Estonya ’nın Tallinn Üniversitesi ’ne gönderildiği ve Baltıkların Silikon Vadisi olarak tanıdık Estonya ’nın Tallinn Üniversitesi ’nde kriptolu haberleşme sistemleri üzerinde eğitim aldığı ortaya çıktı. FETÖ ’cü yapılanma, etkin olduğu Estonya ’nın başkenti Tallinn ’de Türkçe Olimpiyatları ’nın finalini yapmıştı. ODTÜ Matematik-Fen Edebiyat Fakültesi ’nden mezun olduktan sonra Sabancı Üniversitesi ’nde yüksek lisans ve doktora yapan İhsan T. ’nin TÜBİTAK ’tan ayıldıktan daha sonra tezgâhtar doçent kadrosuyla Marmara Üniversitesi ’ne geçtiği belirlendi. ByLock ’çu İhsan T. ’nin uzmanlık alanıyla birlikte akademik alaka alanının da yine yazılım konusu olduğu ortaya çıktı. İhsan T. akademik alaka alanı olarak şunları gösterdi: Cebirsel Goppa kodları, kodların minimum mesafeleri, kriptoloji, kriptografi, blok ve dizi şifreleri, özet algoritmalar, sayılar teorisi.

ABD’DE TASARLANDI TÜRKİYE’DE YAZILDI KANADA’DA DAĞITILDI

BYLOCK programının kodlarının ABD ’de belirlenip Türkiye ’de geliştirildiği tespit edildi. TÜBİTAK ’ta kripto uzmanı olarak çalışan İhsan T. ile birlikte iki arkadaşının geliştirdiği ByLock programının, Litvanya ’da bir server üstüne kayıtlı olduğu belirlendi. Programın FETÖ ’cülere internetten dağıtımının ise Kanada üzerinden yapıldığı saptandı. Üç öbür şifreleme ile korumaya alınan sisteme, TİTAN saadet zincirine aynı bir kodlama ile girildiği ortaya çıktı. ByLock programına oysa akredite olan bir diğer kişinin referansıyla antre yapılabiliyor.

İhsan Taşkın, ByLock’u geliştirmek için TÜBİTAK Bilgem Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde Üniversite öğrencileri için 2015 kriptoloji yaz okulu eğitim programı düzenlediği ve burada ders verdiği ortaya çıktı.

adminadmin