Samsun Haber
Giriş Tarihi : 20-03-2018 10:43   Güncelleme : 20-03-2018 10:45

Çanakkale Deniz Zaferinin gizli kahramanları Karadeniz balıkçıları!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç Dr. Önder Duman, İnancın Zaferi Çanakkale konu bir konferans gerçekleştirdi.

Çanakkale Deniz Zaferinin gizli kahramanları Karadeniz balıkçıları!

İlkadım Belediyesi Acem Tekkesi’nde düzenlenen konferansta Önder Duman Çanakkale Savaşının bilinmeyen yanlarını anlattı.

Duman Savaşın başlamasıyla alakalı olarak “1914 Haziranında başlayan Cihan Harbinde Osmanlı Devleti nispeten zayıf olan İttifak bloğunda savaşa girerken, ilk şok Kafkas Cephesinde Sarıkamış’ta yaşandı. Osmanlı bu acı mağlubiyetin hemen sonrasında Çanakkale’de bir ölüm kalım savaşı vermek durumunda kaldı. Şubat 1915’ten itibaren İtilaf donanması Çanakkale’yi zorlamaya başladı. Temel hedef boğazı geçmek, Osmanlıyı teslime mecbur bırakmak ve savaşı tümüyle batı cephesine yoğunlaştırmaktı. Bu şekilde hem savaş kısa sürede neticelenecek hem de yapılan gizli anlaşma planları gereğince Osmanlı mülkü tümüyle taksim edilecekti” diye konuştu.

Samsun’da Bankalar Caddesi olarak bilinen caddenin asıl isminin Balkan ve Birinci Dünya Harbi ve Çanakkale Zaferi’nde önemli görevlerde bulunan Kazım Paşa’dan geldiğini kaydeden Duman, Kazım Paşa’nın Çanakkale Cephesi’nde Beşinci Ordu Komutanı ve Sina-Filistin Cephesi’ndeki Yıldırım Orduları Grubu Komutanı Alman Generali Liman von Sanders’in Kurmay Başkanı olduğunu ve Liman Paşa ile yakın arkadaşları olan birlik komutanlarının arasında denge görevi gördüğünü kaydetti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Doç Dr. Önder Duman, Çanakkale Deniz Muharebesi’nde batırılan Fransız Savaş Gemisi Bouvet, İngiliz Savaş Gemisi Irresistable ve İngiliz Kraliçe Elizabeth Zırhlısı’nın Karadenizli balıkçı kayıklarının Karadeniz sahillerinden topladığı mayınların Çanakkale Boğazı’na yerleştirilmesiyle başarıldığını kaydetti.

Duman,  Birinci Dünya Savaşı’nın başlarında, Osmanlı Devleti donanmasının 28-29 Ekim 1914 gecesi Rusya’nın Sivastopol ve Odesa limanlarını bombalaması üzerine Rusya 2 Kasım’da, İngiltere ve Fransa 5 Kasım’da Osmanlı Devleti’ne savaş ilan ettiğini, bir süre sonra da Karadeniz sahilindeki Osmanlı şehirlerinin Rus savaş gemilerinin bombardımanlarına hedef olmaya başladığını kaydetti.

Rus donanmasının hedefinin Karadeniz’deki Osmanlı ticaretini ve bu sırada Trabzon üzerinden Kafkas Cephesi’nde mücadele eden III. Ordu’ya yapılan askeri nakliyatı durdurmak olduğunu da sözlerine ekleyen Duman şöyle devam etti;

GENELKURMAYDAN TALİMAT GELDİ

“Bu maksatla yürütülen mayınlama ve bombalama faaliyetlerinin amacı Türk donanmasının çıkışına engel olmak, Karadeniz sahilinde Zonguldak – Trabzon hattı üzerindeki kömür nakliyatını sekteye uğratmak ve Kafkas Cephesi’nin ikmalini engellemekti. Bu amaca yönelik olarak Rus donanması, esas olarak Zonguldak, Samsun, Akçaabat ve Trabzon limanlarını kendisine hedef seçmişti.

Trabzon’un işgalinden sonra, bir yandan sahil boyunca Akçabat-Vakfıkebir istikametinde ilerleyen Rus kuvvetleri diğer yanda da Zonguldak’tan Samsun’a kadar bütün sahil boyunca denizi mayın ile döşediler.

Rus gemilerinin çekilmesinin ardından Karadeniz balıkçıları Genel Kurmay’dan gelen emir üzerine Karadeniz sahili boyunca denize açılarak serpme mayınları itinalı bir şekilde toplayarak bu mayınları hızlı bir şekilde Çanakkale’ye sevk ettiler.

Mayınlar Çanakkale ulaştı geve vakti Çanakkale Boğazına döşenerek Çanakkale’yi geçmeye çalışan iki İngiliz bir Fransız zırhlısını batırarak Deniz Savaşının yönünü değiştirdi ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin en büyük sebebi oldu.

 

adminadmin