Sağlık
Giriş Tarihi : 09-09-2019 11:15   Güncelleme : 09-09-2019 11:15

Canan Karatay'dan tereyağı güzellemesi, Dr. Tereyağı her derde deva!

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, dün yine ezber bozan açıklamalar yaptı.

Canan Karatay'dan tereyağı güzellemesi, Dr. Tereyağı her derde deva!

Prof. Karatay, tereyağının her derde deva olduğunu söyledi: Beynimiz yağlarla çalışır. Bol bol tüketmeliyiz. İşte Karatay'ın açıklamaları ve Takvim Gazetesi'nin 7 Eylül 2019 tarihli sağlık sayfalarından derlediğimiz haberler…

DR. TEREYAĞI

Mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirmek için ev yoğurdu tüketilmesini öneren Prof. Dr. Karatay, "Kış aylarına hazırlıklı girmemiz gerekiyor. Bol bol tereyağı ve zeytinyağı tüketmeliyiz. Beynimiz yağlarla çalışır. Okullar başlıyor ve yavrularımızın evde yapılmış yoğurt tüketmeleri gerekiyor" ifadesini kullandı. Raf ömrü uzun olan yoğurt ve süt ürünlerinin sağlıksız olduğunu söyleyen Karatay, kaya tuzunun insan vücudu için önemli bir mineral olduğunu ve tüketilmesinin sağlığa yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

YOGA, TANSİYONU DÜŞÜRÜR

Yüksek tansiyon, günümüzde her 3 kişiden birinde görülüyor. Hayatı tehdit eden bu hastalıkla ilgili bilim adamları ilaç dışı tedavi yöntemlerini araştırıyor. Hindistan Kardiyoloji Cemiyeti'nin yaptığı araştırmaya göre günde 1 saat yoga yapmak, kan basınını düşürüyor. Hatta bu hastalığa yakalanma riskini azaltıyor. Vücutta kan akışını hızlandıran yoga, beyin ve kalp sağlığını koruyor.

YOĞURDU SARIMSAKLASAK DA YESEK!

Vitamin deposu sarımsak ve yoğurt, bir araya geldiğinde faydasını ikiye katlıyor. ABD'li Maryland Üniversitesi'ndeki araştırmaya göre haftada iki kez çiğ sarımsak yemek; akciğer, kolon ve pankreas kanserinden koruyor. Yoğurt ise kemikleri güçlendiriyor. Bir araya geldiğinde kolesterolü düşüren ikili, kan damarlarını temizliyor. Kalp krizinden koruyor.

MİKROPLARI SİRKELE!

Sonbaharın gelmesiyle hastalıklar da kapıyı çalıyor. Prof. Dr. Reşit Mıstık, sonbaharda bulaşıcı hastalıklardan korunmak için hijyene önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Solunum sistemine ve mide-bağırsağa yerleşerek hastalığa sebep olabilen birçok mikroorganizmanın olduğunu belirten Prof. Dr. Mıstık, grip, menenjit, tifo, rotavirüs gibi hastalıklara karşı ellerin sık sık yıkanmasını öneriyor. "Nezle, ellerle bulaşmaktadır. Kabuğu olan meyveleri yıkayarak ve kabuklarını soyarak, sebzeleri bol su veya sirkeli su ile yıkayarak hazırlamalıyız" diyor.

KOLESTEROLÜN İLACI ZEYTİNYAĞI

Sık görülen kronik hastalıklardan kolesterol ihmale gelmiyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nurtaç Özer, tedavi edilmeyen kolesterolün kalp ve damar hastalıkları, kalp krizi ve inmeye neden olduğunu söylüyor. "Kolesterol; beyin, kalp, bağırsaklar, kas ve karaciğer gibi tüm vücutta yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Fakat fazlalığı da önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir" uyarısında bulunuyor. Yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve peynir, tereyağı yerine zeytinyağı, soya yağı ve mısır özü kullanılmasını öneriyor.

MİGREN AYI EYLÜL

DAYANILMAZ ağrısıyla migren, hayatı kabusa çeviriyor. Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Duygu Aygün, mevsim geçişlerinde migrenin daha sık görüldüğünü söylüyor. Bu ağrılardan kurtulmanın sırrını sıralıyor:

ATAĞINIZI tetikleyebilecek kahve, yoğurt, çikolata, sucuk, salam, sosis, soğan, incir gibi besinlerden uzak durun.

ÖĞÜNLERİNİZİ atlamayın. Açlık,, mifren ataklarına neden olur.

AĞIR parfüm, çamaşır suyu ve sigara gibi kokular migren ağrısına neden olur.

UYKU düzeninize dikkat edin, her gün aynı saatlerde uyuyup uyanın.

BALIK HAFIZA!

Güçlü hafızanın yolu, mutfaktan geçiyor. Demans ve Alzheimer'dan korunmak için beyni güçlendiren besinleri tüketmek gerekiyor. Uzmanlar o besinleri şöyle sıralıyor:

ET suyu: İçerdiği kolajen sayesinde beyni besler.

YEŞİL çay: Beyin hücrelerini besler. Hafızayı güçlendirir.

OMEGA-3 yağ asidi: Balık, ceviz ve semizotunda bulunan Omega- 3, güçlü beynin anahtarıdır.

YOĞURT: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirir.

ÜZÜM suyu: Hafızayı korur.

ÇİLEK: İçerdiği C vitamini ile yaşa bağlı hafıza kayıplarından korur.

BROKOLİ: Folik asit içerir. Beyni güçlendirir.

MİDE DOSTU KEKİK

Yemeklere lezzet katan kekik, kokusuyla bile mutlu eder. Kolesterolü dengeler. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürür. Kolon ve meme kanserinden korur. Saç dökülmesini durdurur. Kansızlığı bitirir. Mideyi güçlendirir.

HAZIMSIZLIĞA ANASON ÇAYI

Rahatlatıcı etkisiyle bilinen anason çayı, uyku bozukluklarını giderir. Astım, bronşit ve soğuk algınlığı şikayetlerini azaltır. Anne sütünü artırır. Sindirimi rahatlatır ve hazımsızlığı engeller. Kan şekerini dengeler. Menopoz şikayetlerini azaltır.

NOHUTLA SAÇLAR GÜÇLÜ

İçerdiği magnezyum sayesinde nohut, kanserden korur. Lifli yapısı sayesinde bağırsakları hızlandırır. Kabızlığı bitirir. Meme kanserinden koruyan nohut, bağırsak kurtlarını döker. Saçları güçlendirir.

CEVİZDE GENÇLİK VAR

OMEGA-3 deposu ceviz, beyin sağlığını korur. Unutkanlığı engeller. Sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak florasını zenginleştirir ve kabızlığı engeller. Kansere karşı korur. Saçları besler. Yaşlanmayı geciktirir.

takvim

adminadmin