Samsun Haber
Giriş Tarihi : 24-02-2017 08:54   Güncelleme : 24-02-2017 08:54

Canik'in kardeş eli projesi örnek alınıyor

Canik Belediyesi tarafından, Suriye, Irak ve Afganistan'dan ilçeye gelen muhacirlere yönelik yürütülen "Kardeş Topraklarda Ensar Eli" projesi örnek alınıyor. İspanya, Almanya, Finlandiya ve Yunanistanlı öğrenciler, Canik Belediyesi'nin muhacirlerin entegrasyonunu nasıl başarıyla sürdürdüğünü incelemek üzere Canik'e geldi.

Canik'in kardeş eli projesi örnek alınıyor

Samsun Anadolu Lisesi tarafından yürütülen Avrupa Birliği Eurintegrate Projesi kapsamında İspanya, İtalya, Almanya, Finlandiya ve Yunanistan'dan Samsun'a gelen yönetici öğretmen ve öğrenciler, Canik Belediyesi Dış İlişkiler Birimi'nin Suriye, Irak ve Afganistan'dan Samsun'a gelen muhacirlere yönelik sürdürdüğü "Kardeş Topraklarda Ensar Eli" projesini inceledi. Canik Belediye Başkanı Osman Genç'i ziyaret eden, misafir öğretmen ve öğrenciler, daha sonra proje uygulama alanlarını yerinde gördü.

BAŞKAN GENÇ'İ ZİYARET ETTİLER

Canik'teki muhacirlerin entegrasyonunun nasıl sağlandığını ve nasıl başarı sağlandığını incelemek üzere Canik'e gelen AB öğrencileri, ilk önce Başkan Osman Genç'in misafiri oldu. Başkan Genç'ten projenin işleyişi hakkında bilgi alan yabancı öğretmen ve öğrenciler, daha sonra ay-yıldızlı hizmet binasını inceledi. Hizmet binasının teknolojik yapısını ve birimleri çok beğenen yabancı misafirler, daha sonra Kardeş Topraklarda Ensar Eli projesinin uygulama alanlarını yerinde gördü.

PROJE MEKANLARINI İNCELEDİLER

Suriye, Irak ve Afgan muhacirlerin eğitim ve kurs gördüğü mekanları inceleyen İspanya, Almanya, Finlandiya ile Yunanistanlı öğretmen ve öğrenciler, Canik Belediyesi'nin çalışmalarını çok beğenirken, Başkan Genç'i de duyarlılığından dolayı tebrik etti. Kardeş Topraklarda Muhacir Eli Projesi'ni oldukça geniş çaplı uyguladıklarını belirten Başkan Genç, proje sayesinde hem toplumsal entegrasyonu sağladıklarını hem de insanlık gereği muhacirlerin yaşam standartlarını yükselttiklerini söyledi.

GENİŞ KAPSAMLI PROJE

Göç İdaresi'nin verilerine göre bin 1926, Canik Belediyesi'nin hane bazlı tespitine göre ise Canik'te 4 bin 93 muhacirin yaşadığını ifade eden Genç, "Projemiz kapsamında muhacir çocuklara ve Türkçe bilmeyen anne-babalara Türkçe kursu veriyoruz. Okula gitmeyen çocukları eğitime kazandırıyoruz. Türk ve muhacir aileleri kardeş yapıyoruz. Ramazan aylarında ve bayramlarda onları unutmuyoruz. Sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle onların daha sosyal olmalarını sağlıyoruz. Ayrıca savaştan etkilenen çocuk ve kadınlara psikolojik destek sağlıyoruz" dedi.

'AYNI HAVZANIN İNSANLARIYIZ'

Projelerinin örnek alınmasının kendilerini onurlandığını da dile getiren Başkan Osman Genç, "Biz aynı toprakların, aynı havzanın insanlarıyız. Dolayısıyla hem dinimiz, hem medeniyetimiz hem de coğrafyamız gereği muhacir kardeşlerimize duyarsız kalmamız düşünülemez. Dış İlişkiler Birimimiz tarafından çok kapsamlı olarak yürütülen projemizle adından da anlaşılacağı üzere kardeşliğimizin gereğini yerine getiriyoruz. Eğer daha çok ülkede başarıyla yürüttüğümüz projemiz örnek alınırsa, daha mutlu bir dünyanın adımlarını atmış oluruz" diye konuştu.

 

Başkan Genç, Kardeş Topraklarda Ensar Eli projesini incelemek üzere 5 AB ülkesinden Canik'e gelen öğretmen ve öğrencilere, Canik Belediyesi kurs merkezlerinde muhacir kursiyerler tarafından üretilen bez bebeklerden hediye etti.

adminadmin