Ekonomi
Giriş Tarihi : 02-06-2017 14:15   Güncelleme : 02-06-2017 14:15

Çapraz Kur Nedir?

Çapraz kur, iki farklı ülke parasının birbiri karşısındaki değerlerinin, üçüncü bir ülkenin parasına olan değerleri kıstas alınarak belirlenmesidir. Çapraz kur hesaplamalarında üç parite işleme dahil olmaktadır. Yani üç ülkenin para birimlerinin birbirleri karşısındaki değerleri hesaplanmaktadır.

Çapraz Kur Nedir?

Tahmin edileceği gibi çapraz kur hesaplamalarında kıstas olarak alınan para birimi genellikle Amerikan Dolarıdır. Tüm dünyada yapılan çapraz kur hesaplamalarında temelde duran para birimi dolardır. Bu durum İngilizcenin dünyanın ortak dili olarak kabul edilmesine benzetilebilir. İki para birimi birimi birbirine dönüştürülürken dolar cinsinden değerlerine göre dönüştürülmektedir.

Çapraz kur hesaplamalarında bir para biriminin dolar karşısındaki değeri ile karşılaştırılması istenen para birimin dolar karşısındaki değeri belirleyici olmaktadır. Eğer TL ve Japon Yeni arasındaki çapraz kur değerini bulmak istiyorsak öncelikle 1 Japon Yeninin kaç dolar ettiğini bulmalıyız. Daha sonra 1 doların kaç TL ettiğini bulup bulduğumuz sonuçlar arasında orantı işlemi yaparak TL ve Japon Yeninin birbiri karşısındaki değerini dolar cinsinden bulmalıyız.

Çapraz kur hesaplamalarında ele alınan para birimlerinin dolar karşısındaki durumu çapraz kur değerinde en önemli belirleyici niteliğindedir. Çapraz kur uygulaması genellikle bir para birimi diğerine çevrilmek istediğinde yaşanabilecek karışıklıkları engellemek için yapılan bir uygulamadır. En fazla kullanılan para birimini baz almak para birimleri arasındaki değişimde net oranı belirlemeyi sağlamaktadır.

Piyasalarda anlık risksiz kazanç elde etme yöntemlerinden biri olan arbitraj, çapraz kurda normalden farklı değerler ortaya çıktığında yapılmaktadır.

adminadmin