Güncel
Giriş Tarihi : 15-09-2015 18:30   Güncelleme : 15-09-2015 18:30

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir:

SAMSUN (AA) - Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, fındık fiyatlarının yükseleceğini, üreticinin sabırlı olması gerektiğini söyledi

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir:

SAMSUN (AA) - Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, fındık fiyatlarının yükseleceğini, üreticinin sabırlı olması gerektiğini söyledi.

Aydemir, yaptığı açıklamada, sezonun başında fındık ihracatçılarının fındık rekoltesinin 730 bin ton olacağını söylediğini, ziraat odalarının ise yaptığı rekolte çalışmasında bu rakamın 580 bin ton olacağını belirttiğini hatırlattı.

"Fakat bu rekolte sayımlarından sonra fındık aşırı yağışlar nedeniyle çeşitli hastalıklarla karşılaştı ve rekolte kaybı yaşadı" diyen Aydemir, şunları kaydetti:

"Ben daha önce de belirttim. Bu sene fındık 500 bin ile 550 bin ton arası olacak. Sezon başında rekoltenin çokluğuna yönelik açıklamalar fiyatlarda düşüşe neden oldu. Önümüz Kurban Bayramı ve sonrasında okullar açılacak. Bu aşamada üreticiye para gerekiyor. Eline para geçmesini isteyen üretici ise fındığını satmaya çalışıyor. Bu aşamada meydana gelen arz fazlası da fiyatlarda düşmeye neden oldu. Bir de üreticimizde depolama olanağı yok. Bundan kaynaklı da fındığını pazara indiriyor. Yaptığımız tespitlere göre şu anda Çarşamba’da üreticinin yüzde 30’u fındığını zahirecilere ve fabrikalara teslim etmiş durumda. Ama özellikle sahil mahallelerimizde hala fındık toplamaya devam eden üreticilerimiz var."

On liraya kadar gerileyen fındık fiyatlarının yeniden 11,5 lira bandına çıktığını söyleyen Aydemir, "Biz önümüzdeki günlerde fiyatların artacağını düşünüyoruz. Bu noktada yılbaşına kadar fiyatlar 13 ile 15 lira bandında seyredecektir. Fındık fiyatları yükselecek, üreticilerimiz sabırlı olmalı" diye konuştu.

adminadmin