Samsun Haber
Giriş Tarihi : 30-08-2016 15:37   Güncelleme : 30-08-2016 15:37

Çarşamba’da Silajlık Mısır Tarla Günü Yapıldı

Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile 2014-2016 döneminde uygulamaya konulan “Silajlık Mısır Yayım Projesi “ kapsamında, 2016 yılında çeşit demonstrasyonu kurulan ekiliş alanlarını temsilen, 28.08.2016 tarihinde Çarşamba İlçesi Ambarköprü Deneme İstasyonu’nda Tarla Günü gerçekleştirildi.

Çarşamba’da Silajlık Mısır Tarla Günü Yapıldı

SAMSUN -  Konuşmalarda şu tespit ve vurgular öne çıkmıştır;

- Çarşamba ve Bafra lokasyonlarında demonstrasyona alınan Samada-07, Burak ve Ağa çeşitleri Türkiye’nin “Milli ve Yerli İlk Kamu Çeşitleri” dir.

- Karadeniz Yıldızı çeşidi ise hibrit bir çeşit olmamakla birlikte, komposit bir çeşit olarak İlimizde çiftçiler için daha güç yetiştiricilik şartlarında rahatlıkla tavsiye edilebilecek, yeşil ot verimi yüksek bir çeşittir.

- Demonstrasyona alınan çeşitlerin yeşil ot (silaj) verimleri bölgede kullanılan ticari ve yerel çeşitlerin yeşil ot verimlerinden çok daha fazladır.

- Araştırma Enstitüsüleri tarafından sonuçlandırılan projelerin çiftçi şartlarında yaygınlaştırılması bağlamında;   Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz arasında ciddi ve nitelikli bir işbirliği yapılmıştır.

- Araştırmacı-Yayımcı-Çiftçi bağı en güçlü bir şekilde tesis edilmiştir.

- Problem odaklı yaklaşımlar ve çözüm metotları nedeniyle çiftçilerimizin silajlık mısır tarımındaki beklentileri büyük ölçüde karşılanmıştır.

- Ülke hayvancılığının genelinde görüldüğü üzere, Samsun İli hayvancılığında da, hayvan beslemede yem rasyonlarında  büyük oranda kaliteli kaba yem açığı vardır. Silajlık Mısır yetiştiriciliği ve yüksek verimli çeşitlerle mısır silajı üretimi, kaliteli kaba yem açığını çok yakın bir gelecekte en aza indirecektir.

- Hayvancılıkta en önemli maliyet unsurunu yemleme masrafları oluşturmaktadır. Mısır silajı, yüksek enerji değeri, kolay sindirilebilmesi, nispeten de sürekli ve kaliteli yem olması ve silolama kolaylığı avantajlarından dolayı ruminantlar için önemli bir besin kaynağıdır.

- Mısır,  dünyada silaj yapımında en yaygın kullanılan bir bitkidir ve artan bir öneme haizdir.

- Ülkemiz hayvancılığında istenilen seviyeye ulaşılamamasındaki en önemli problem; kaliteli, ucuz ve bol kaba yem ihtiyacının düzenli olarak karşılanamaması olup, hayvancılıkta en önemli maliyet unsurunu yemleme masraflarının oluşturmaktadır. Bu itibarla Mısır silajının yüksek enerji değeri, kolay sindirilebilmesi, nispeten de sürekli ve kaliteli yem olması ve silolama kolaylığı avantajlarından dolayı, hayvan beslemede çok önemli bir besin kaynağı olduğu göz ardı edilmemelidir.

- Son yıllarda Bakanlığımızın teşvikleri ile silajlık mısır ekiliş alanlarında önemli bir artış olmasına rağmen, tohumluk ihtiyacı; silajlık amaçlı tescil edilmiş çeşit sayısının azlığı ve üreticinin ihtiyacının tam karşılanamamasından dolayı uzun yıllar silajlık olmayan çeşitlerle bu ihtiyaç giderilmeye çalışılmıştır.  

 - Proje ile elde edilşen sonuçlar çiftçi şartlarında uygulanabilir, rasyonel ve rantabl özelliktedir.

İl Müdür Vekilimiz Nail Kırmacı program kapsamında yaptığı konuşmada, Samsun İlinin silajlık mısır üretiminde, Karadeniz Bölgesi’nde söz sahibi bir il durumunda olduğunu, öyle ki; Orta Karadeniz Bölgesi’nde silajlık mısır tarımının yaklaşık % 64’ünün Samsun İlinde gerçekleştirilmesine karşın, hem Orta Karadeniz Bölgesi hem de Samsun ili ortalama silaj verimlerinin Ülke ortalamasının altında bulunduğunu belirterek, yüksek verimli, kaliteli yem değerine sahip, bölge için önerilen, yeşil ot verimleri bölge ortalamasını çok üzerinde olan yeni çeşitlerin ve modern yetiştiricilik şartlarının çiftçi şartlarından yaygınlaştırılacağını,  yakın bir gelecekte Samsun İlinde, silajlık mısır tarımında ekim alanı, verim, üretim ve kalite yönünden önemli ilerlemeler kaydedeceğini ifade etmiştir.  

adminadmin