Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 31-05-2014 13:09   Güncelleme : 31-05-2014 13:09

ÇARŞAMBA’DA TERMAL SU BULUNDU

Samsun Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, Çarşamba Ovası’nda TPAO tarafından yapılan petrol ve doğalgaz araması esnasında 1830 metre derinlikte 73 derecede termal sıcak su rezervinin bulunduğunu söyledi.

ÇARŞAMBA’DA TERMAL SU BULUNDU
Konu hakkında açıklama yapan Kaymakam Yıldız, "Çarşamba Ovası’nda TPAO tarafından yapılan petrol ve doğalgaz araması esnasında 1830 metre derinlikte 73 derecede termal sıcak su rezervinin bulundu. TPAO petrol olmaması nedeni ile çimento ile kuyunun ağzını kapatmıştı ancak bizim çalışmamızla Çarşamba-1 kuyusu adı verilen kuyu kaymakamlık, milletvekillerimiz aracılığı ile eski Samsun İl Özel İdaresi’ne alınması sağlanmıştı. Konuyu Samsun milletvekillerimize ilettik ve sağ olsunlar yakından ilgilendiler. Bulunan termal sıcak su kendi debisi ve rezervi ile kendiliğinden yüzeye çıkabilecek durumda. Bu noktada çalışmalarımız sürüyor" dedi.

"TERMAL KONUSU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE DEVROLDU"

Termal konusunun Büyükşehir Belediyesi'ne devir olduğunu ifade eden Yıldız, "Bilindiği üzere 30 Mart yerel seçimleri ile yürürlüğe giren Büyükşehir Yasamızla birlikte Çarşamba-1 kuyusu ve 50 bin dönümlük arazinin ruhsatı artık Büyükşehir’e geçmiş bulunuyor. Ancak biz de yine takip ediyoruz. Fakat şimdi yeni bir aşamaya girdik. Konuyu milletvekillerimiz de takip ediyor ve bu kuyudaki termal sıcak su gerek özel şirketlerle olsun gerekse Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile olsun yeryüzüne mutlaka çıkartılacak" şeklinde konuştu.

"ODTÜ'LÜ HOCALAR 100 DERECEDE REZERVİ BOL SU OLDUĞUNU BELİRTİLİYOR"

Konu hakkında kendilerinin ODTÜ'den Prof. Dr Ahmet Ercan gibi konusunda uzman hocaların gelerek araştırmalar ve çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kaymakam Yıldız, "Bölgemizde küçük fay kırıkları mevcut ve termal genelde bu alanlardan çıkıyor. Bu nedenle bölgemizde 100 dereceye kadar sıcak su rezervinin çok olduğunu özellikle ODTÜ'de görev yapan Prof. Dr. Bülent Coşkun dile getirdi. Çarşambanın altı tamamen termal kaynağı olduğu kesin bir dille belirtiliyor. Bölgemizde 2 bin, 2 bin beş yüz metre derinliğe inildiği takdirde 100 derecenin üzerinde termal sıcak su bulunabileceği belirtiliyor. Bunların yapılması ve Çarşamba'da 3-4 kuyu açıldığı takdirde Samsun'u bırakın Karadeniz Bölgesi’nde muazzam değişiklikler olacağı bir gerçek. Tarım alanında seracılık, deniz kenarında turistik otellerdeki kullanımı yaygınlaştıracaktır. Turistik oteller de termal sıcak suyu bekliyor. O kuyu açıldığı takdirde bölgemizde turistik oteller ve tesisler, şehrin ısıtılmasında, sağlık alanlarında yaygınlaşacak ve kalkınmamıza büyük etkisi olacak" diye konuştu.

"TERMAL, SAHİL ÇEVRE YOLU İLE 12 AY TURİZM VE KALKINMA OLACAK"

Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, açıklamasını şöyle tamamladı: “Kuyu, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne devroldu. Konu hakkında Büyükşehir geniş çaplı bir çalışma başlatacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın bizzat bilgisi var ve genel sekreter nezdinde çalışmalar sürüyor. Bu suyu mutlaka yüzeye çıkartacağız. Ege Bölgesi’nde sadece yaz aylarına endeksli turizm yapılabiliyor ama bölgemizde 12 ay turizm yönünden hizmet verebilecek durumdayız. Termali buraya çıkarttığımız vakit turizm alanında Samsun'dan Terme ilçe sınırına kadar düşünülen sahil çevre yolu projesi var. Bu proje hayata geçirildiğinde her yönden kalkınmaya başlayan, büyük bir hizmete imza atan bir çalışma olacak."
adminadmin