Röportaj
Giriş Tarihi : 30-12-2016 12:55   Güncelleme : 30-12-2016 12:55

​Çaycılıktan cafe işletmeciliğine!

Ailesi okutmayınca 15 Yaşında iş hayatına atılan Samsunlu Bayan Cafe İşletmecisinin hikâyesi.

​Çaycılıktan cafe işletmeciliğine!

İki çocuk annesi Meryem Özdin Köse, Cadde 6 Cafe’nin kuruluşuna kadar iş dünyasında kadın olmanın zorluklarını Akasyam Haber’e anlattı.

OKUTULMAYINCA İŞ HAYATINA ATILDIM

İş hayatı 1988 yılında daha 15 yaşında iken atılan Meryem Özdin Köse, “Ortaokul’u bitirdikten sonra kafamda iş hayatına atılmalıyım evde durmamalıyım diye hedeflerim vardı. 15 yaşında bir mobilyacıda çaycı olarak başladığım iş hayatıma bir yıl gibi kısa sürede gördüğümü kavrama çabuk öğrenme yeteneğim ile bir anda kendimi aynı işyerinin muhasebe departmanında buldum. Burada tam 12 yıl çalıştım ve işe başladığım ilk yıllarda patronumun da desteği ile ailemden habersiz Açık öğretimden Liseye kaydoldum ve onu da başarıyla bitirdim. Aile büyüklerimin isteği ile de yine 20’li yaşlarımda evlenerek çocuk sahibi olmama rağmen yine de hayallerimden vazgeçmedim ve kısa sürede iş hayatına yeniden dönüş yaptım.  Eskiden aileler kızlar evde oturmalı biran önce evlenip yuva kurmalı düşüncesi taşıdıklarından bütün bunların aksine erken yaşlarda başladığım iş hayatımda kısa sürede sağladığım başarılar ile kafamda ileriye dönük belirlediğim hedefler ile hayallerimin peşinden yeniden koşmaya devam ettim” şeklinde iş hayatına erken yaşta nasıl atıldığını anlattı.

İŞ HAYATINA İLK ATILDIĞIMDA HEDEFİM BELLİYDİ

Çaycılık ile başladığı iş hayatına hedefleri vasıtasıyla kısa sürede muhasebeciliğe geçen Köse, ben daha fazla ilerlemeliyim ve başarılı olmalıyım düşüncesi taşıdığını ve o günlerden bugün sahibi olduğu cafe işletmeciliğinin hayalini kurduğunu ve bunu başardığını anlattı. Şimdi Çiftlik Caddesi Kafeler arastasında Cadde 6 Cafe’nin sahibi olan Meryem Özdin Köse, “Hayal etmek, hedefler belirlemek başarmanın yarısıdır bu sayede ben hedefime ulaştım. Eskiden 90’lı yıllarda bayanların gidebileceği bir ortam olmadığından bunun yokluğunun farkındaydım. O yüzden bayanlarında güven içerisinde gidebileceği müzik dinleyebileceği, arkadaşlarıyla sohbet edebileceği, yemek yiyebileceği, çayını kahvesini içebileceği bir işletmenin sahibi olmak hedefimde yer almıştı.

KADIN OLARAK GİRİŞİMCİ RUHUMDAN PİŞMAN DEĞİLİM

22 yıl başka işletmelerin muhasebesini tutan Meryem Özdin Köse hayallerine eşinin manevi desteği ve inancı sayesinde kavuştu. Meryem Özdin Köse, “ 6 yıl önce kavuştuğu 22 yıllık hayaline eleman olarak vasfının tamamlandığını artık hayallerimin gerçekleşme zamanı diyerek muhasebecilik işinden ayrılarak, Devletin KOSGEB avantajlarıyla ilk adımımı attım. Arkadaşımla beraber çay içmeye yer ararken bir anda şuan işletmecisi olduğum cafe’yi gördüm ve buranın devren satılık olduğunu da öğrendiğimde bir anda çay içmeye gittiğim cafe’nin şimdiki işletmecisi olarak buldum ve o hep yıllar öncesinden hayalini hedefini kurduğum işletmeyi KOSGEB’in 3 yıllık kredileri vasıtasıyla sahip oldum. Bir kadın girişimci ve işletmeci olarak asla hayallerimden pişman olmadım” ifadesinde bulundu.

İŞLETMECİLİK SORUMLULUK DEMEK

Hedeflerim oldukça geniş birkaç kişinin istihdamını sağlayabilmek ve işletme kârından öğrencilere okumaları için burslar sağlamaktı. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik krizler ve diğer sorunlar nedeniyle tam olarak hedefini tutturamadığını söyleyen Meryem Özdin Köse, “ Cafecilik çok uzun mesaili bir iş. Sabah 8’de başlayan mesai aksam 24’te son buluyor. Haliyle bir bayan ve anne olarak çok zorlandım. Eleman sıkıntısı çok fazla yaşanıyor, eleman bulamıyoruz. Bu yüzden birçok sorunu tek başına uzun mesailer eşliğinde kendim çekmek zorunda kaldığım oluyor. Çocuklarımla çok fazla ilgilenemiyorum, sağ olsun eşim Bayram Köse bana her zaman manevi bir güç ve destek verdi. Hayallerim beni özel hayat ve aile hayatımdan birçok zaman mahrum bırakıyor ama buna rağmen bir kadın girişimci olarak ayaklarının üzerinde aile ekonomisine katkı sağlayan ve hedefine ulaşan bir başarıya sahip olmak bana yaşam gücü veriyor” şeklinde işletmeci olmanın sorumluluğunu ve sorunlarını dile getirdi.

HERKESİN MERYEM ANNESİ

Cafeciler arastasında herkes tarafından sevilen ve bir bayan işletmeci olarak herkesin yine manevi desteğini sunduğu saygı gösterdiği bir kişiliğe sahip olan Meryem Özdin Köse, “Anaç ruhlu bir insan olduğum için gelen müşteriler ve arasta esnafı bana Meryem anne olarak hitap ediyor ve bundan da mutluluk duyuyorum. Burada biraz ‘Güzin abla’ kişiliğim var herkesin derdini dinleyip onlara moral vererek pozitif düşünmelerini sağlamaya çalışıyorum bu yapım da beni herkes tarafından Meryem anne olarak anılmama neden oldu.” şeklinde söyledi.

KADINLAR HER ALANDA YER ALMALI

Bayanlar eskiye nazaran bir adım daha ilerde olmasına rağmen hala istenildiği gibi değil bence hala geri planda tutulmakta diyen Meryem Özdin Köse, “ Bayanlar gerek siyasette, gerek girişimcilikte ve gerekse de yaşamın birçok alanında hala o eski zihniyetle ‘bayanın ne işi var, sen bayansın otur evinde’ diyerek önü kesilmekte. Bana göre toplumun yarısını bayanlar oluşturuyorsa bu toplumda kadınların hakkını kadınlar sağlamalı ve kadınlar hakkında çıkacak kararı yine kadınlar vermeli. Kendisini geliştirmiş ve hayatı öğrenmiş bir kadını sosyal hayat içerisinde azınlık olarak adlandırılmamalı. Bugün doktorun öğretmenin bayan olmasını istiyorsa bu millet kız çocuklarının önünü kesmemeli eğitimine destek vermeli. Siyasetin içinde de kadın var olmalı kadınlar için çıkan kanunları kadınlar hazırlamalı ve onaya çıkartmalı. Kısaca kadın hayatın anlamı ve hayatın içinde mutlaka yer almalı” şeklinde kadın haklarını ve kadının şuan ki durumunu değerlendirdi.

SON BİR HEDEFİM DAHA VAR

Hayatımda kendime belirlediğim son bir hedefim var diyen Meryem Özdin Köse, “ Bir yerde dram varsa benim içim kan ağlar, sosyal bir insanım ve sosyal bir çevrem var bu yüzden kendime yeni bir hedef daha belirledim. Hedefimde sosyal yardımlaşmalarda yer almak ve orada hizmet vermek istiyorum. Biraz da manevi olarak çalışmak istiyorum ve son dönemlerde içerisinde bulunduğumuz hayat şartları içerisinde bir gözyaşı da benim sayemde dinebilirse işte o zaman ben tüm hedeflerime ulaşmış olacağım” şeklinde duygularını dile getirdi.

Gül Gülsüm GÜNDÜZ

adminadmin