Ekonomi
Giriş Tarihi : 22-09-2015 14:30   Güncelleme : 22-09-2015 14:30

ÇAYKUR'da ikinci "stevya" hasadı yapıldı

RİZE (AA) - ÇAYKUR, "stevya" adlı çalı türündeki bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında bu yıl ikinci hasadını gerçekleştirdi

ÇAYKUR'da ikinci

RİZE (AA) - ÇAYKUR, "stevya" adlı çalı türündeki bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında bu yıl ikinci hasadını gerçekleştirdi.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde, Arjantin'den getirilen fidelerle deneme amacıyla yetiştirilen ürünlerin bu yıl ikinci hasadını yaptı.

Hasat sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Sütlüoğlu, stevya bitkisinde bu yıl ikinci hasadı yaptıklarını, üçüncü hasadın ise hava şartlarına bağlı olduğunu söyledi.

Sütlüoğlu, bu sene stevya bitkisinin üçüncü yılı olduğunu belirterek, "Stevya bu toprakları sevdi, iyi sonuçlar aldık. Bu kadar yüksek verimli üretim Türkiye'nin bir yerinde olmadı. 5-6 yıldır değişik yerlerde bunun denemeleri yapılıyor ama bu bölgede olduğu kadar verimli sonuçlar alınamadı" dedi.

Bu işin deneme ayağını bitirdiklerini ifade eden Sütlüoğlu, "Çok başarılı sonuçlar aldık. Üçüncü senemizi tamamladık. Biliyoruz ki bu şeker bitkisi bu topraklarda gayet verimli şekilde yetişir. Bir dönüme 4 ton civarında verim elde edebiliyoruz. Yaş çayda 1,5 tondur. Bu bitkide ise 4 ton civarındadır. Çok yüksek bir verimi var. Yaprakları çok değerli. Şeker oranı da gayet güzel" diye konuştu.

Sütlüoğlu, stevyada bundan sonraki aşamanın fabrikalaşma olduğunu kaydederek, "Vatandaşa bu bitkiyi dağıtarak çayda olduğu gibi yaygınlaştırmak istiyoruz. Biz 'çaya bir kardeş geldi' diyoruz. Güzel ve tatlı bir kardeş geldi. 'Vatandaşımızın gelirini artıracak yeni bir ürün geldi' diyoruz. Stevya inşallah bir Rize markası olacak" ifadesini kullandı.

- "Olumsuzlukları ortadan kaldıran çok değerli bir ürün"

Sütlüoğlu, stevyanın, dünyanın yeni tanıdığı ve çok ilgi duyduğu bir ürün olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya pazarlarında her yıl 2-3 milyar dolarlık pazar payı artan, çok sağlıklı bir ürün. Bunun yaprağı, yaprak haliyle şekerden 15-20 kat daha tatlı. Fabrikasyon üretim safhasından sonra elde edilen ürün ise şekerden 300-400 kat daha tatlı. Kalorisi ve proteini sıfır olan mucizevi bir bitki. Çok sağlıklı bir bitki. Şekerden dolayı bir çok hastalıklar zuhur ediyor. İnsanlar şeker hastalıkları ve obezite ve yine şeker kaynaklı hastalıklarla mücadele ediyor. Bu bitki, bütün bu olumsuzlukları kaldıran ama şekerin kullanılabildiği her yerde kullanılabilen, çok değerli bir ürün."

Ürünün satışı konusunda bir problem olmadığını kaydederek, "Biz bunu Didi'de kullanıyoruz. Didi'mizin de şeker otlusunu çıkardık. Sıfır kalorisini çıkardık. Piyasaya arz ettik. Ürettiğimizin ürünün ÇAYKUR olarak ilk önce biz müşterisi olacağız. Fazla ürettiğimizde de bunu pazarlarda satabileceğiz. ÇAYKUR olarak ürün yelpazemize bunu da katmış olacağız. Stevya bitkisini bütün dünyanın ve milletimizin hizmetine sunmuş olacağız" dedi.

- "Çaylıklarımızı yenileyeceğiz"

Sütlüoğlu, çaylıkları yenileme projeleri olduğunu belirterek, "Çaylıklarımız artık yaşlandı. 80-90 yaşına geldi. Çaylıklarımız verimli ömürlerini tamamladı, bunları yenileyeceğiz. Yenilediğimiz çay bahçelerinden 4-5 yıl çay elde edemeyeceğiz. Çay üreticisinde bir gelir kaybı olacak. O araziye bu stevya bitkisini dikebilir. Yenileme safhasında vatandaşın gelir kaybını önleyecek önemli bir gelire kavuşmasını sağlayacak bir ürün olarak bile değerlendirebilir. Yeni tarlalar açılabilir. Karadeniz'in genelinde yetişebilecek bir ürün olarak gözüküyor" diye konuştu.

 
adminadmin