Gündem
Giriş Tarihi : 28-02-2018 09:38   Güncelleme : 28-02-2018 09:38

Çek Mahkemesi Salih Müslim'i Serbest Bıraktı!

Prag'da hakim karşısına çıkarılan PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim serbest bırakıldı. Ankara Müslim'in Türkiye'ye iadesini talep ediyordu.

Çek Mahkemesi Salih Müslim'i Serbest Bıraktı!

Türkiye'nin hakkında yakalama kararı çıkardığı Salih Müslim, haftasonu Prag'da gözaltına alınmıştı.

Türkiye, Salih Müslim'in iade talebi için gerekli belgeleri Pazartesi günü Çek makamlarına iletmiş, Müslim'in 16 ila 40 gün arasında geçici olarak gözaltında tutulmasını talep etmişti.

Kararın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Çek mahkemesi onlarca masum sivilin terör saldırılarında hayatını kaybetmesini ve onların ailelerinin acılarını umursamadığını göstermiştir" dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Prag'a nota verdiğini belirtip "Başka ülkeye giderse de peşini bırakmayacağız. Ortada mahkeme kararları da var, kırmızı bülten de var" diye konuştu.

Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, Salih Müslim'in serbest bırakılmasıyla ilgili kararın 'hukuksuz olduğunu' söyledi ve "Terör örgütlerine destek niteliği taşıyor" dedi.

Bozdağ kararın Avrupa sözleşmelerine aykırı olduğunu söyledi.

Bozdağ, "Bu karar Türkiye - Çekya arasındaki ilişkileri de olumsuz etkileyecek bir karardır. Şu anda bize ulaşmış bir gerekçe yok. Bakacağız ama sonuç ortada ... Terör örgütü olarak kabul edilebilmesi için AB üyesi ülkeleri veya ABD'nin vatandaşlarından herhangi birine zarar vermesi şart mıdır? Bütün dünya da Çekya da biliyor ki PYD/PKK, DEAŞ gibi azılı eli kanlı bir terör örgütüdür" diye konuştu.

Salih Müslim: Hakkımdaki iddialar asılsız

Reuters'ın haberine göre serbest bırakıldıktan sonra gazetecilere konuşan Salih Müslim, Türkiye'nin hakkında yakalama kararı çıkardığını bildiğini ama ciddiye almadığını ve hakkındaki iddiaların da asılsız olduğunu söyledi.

Müslim, yasal süreç devam ederken AB sınırları içinde kalacağını, nereye gideceğine karar vermediğini, ama Finlandiya'da oturum hakkı olduğunu ifade etti.

abc

 

adminadmin