Analiz
Giriş Tarihi : 15-08-2020 13:28   Güncelleme : 15-08-2020 13:28

Çekirdek Aile Kavramı Değişmeye Başladı!

Memur-Sen ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından organize edilen Disiplinlerarası Yaklaşımla “Aile Kongresi – I” açış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumlarla ilk gününü tamamladı.

Çekirdek Aile Kavramı Değişmeye Başladı!

Açış konuşmalarının adından kongre, açılış oturumuyla devam etti. Açılış oturumunun başkanlığını Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çevik yaptı. Oturumun konuşmacıları ise Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi ve yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Türkçapar oldu.

 

Programın Açılış Oturumuyla Devam Etti

Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi ve yazar Prof. Dr. Kemal Sayar “Modern Zamanlarda Ailenin Dönüşümü” başlığıyla gerçekleştirdiği sunumda aile kültürünün git gide daraltıldığına dikkat çekerek, geleneklerimizin temelinde aile kavramının genişliğine vurgu yaptı.

 

Günümüzde ailenin şehir kültürüne de temel tesis ettiğini ifade eden Sayar, şehri şehir yapanın aile yapıları olduğunu ifade ederek “Şehirlerimizi de ailenin yapısına göre tesis etmeliyiz. Şehirlerimizi dikey değil, yatay düzenlemeliyiz bunlar tüm bir aile kültürüne, mahalle kültürüne etki ediyor” diye konuştu.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Türkçapar ise “Ailenin Ruh Sağlığı” başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi.

 

İnsanın aile yapısı içinde doğduğunu ve bu yapı içerisinde geliştiğini ifade eden Türkçapar, ailenin toplum yapısının temelindeki ehemmiyetinin de büyük olduğuna dikkat çekti. Türkçapar şöyle devam etti: “Kişi ne kadar sağlıklı bir aile yapısına sahipse o denli sağlıklı bir ruhsal yapıya sahip oluyor. Ancak sağlıksız bir aile yapısına sahip kişilerde de o denli uyumsuz bir tutum ortaya çıkabiliyor.”

 

“Değer Olarak Aile” Başlıklı Oturumun İlk Kısmı Gerçekleştirildi

“Değer Olarak Aile” başlıklı oturumun birinci kısmı gerçekleştirildi. Bu oturumun başkanlığını, Üsküdar Üniversitesi Öğretim üyesi ve yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan üstlenirken konuşmacılar ise şu isimlerden oluştu: Sakarya Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Rahmi Karakuş, Üsküdar Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zekiye Demir.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gelenek ve Modernizm Arasında Aile” başlığıyla gerçekleştirdiği sunumda Aile Kongresi’nin organize edilmesinde emeği olanlara teşekkür ederek bu güzel gayretin hayırlı sonuçlar üreteceğine inandığını ifade etti. Tarhan, “Dünyada bu konuda kötüye bir gidiş var ve sosyal bilimciler gelecekte ne tür bir gelişme olacağını kestiremiyor ancak biz küresel tezlerin aksine kendi çözümlemelerimizi sunuyoruz ve bu küresel tezlere bir alternatif üretiyoruz. Bununla da kalmayıp bize has ve özgü, tez, anti tez ve sentez de üretiyoruz” diye konuştu.

 

Aile, Tüm Toplumlar Tarafından Pozitif Değerler Taşıyor

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zekiye Demir oturumda, “Aile Kurumunda Sabiteler ve Değişkenler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Demir, “Aile olmak yönünden tüm toplumlar birbirine benzer. Her toplumda aile toplumun en temel kurumu olarak değerlendirilmiştir. Her türlü değişkene karşı bu böyle bilinmektedir. Zaman zaman aile kurumunun işlevlerinin farklı kurumlara tahsisi noktasında birtakım çalışmalar yapılmıştır ancak başarıya ulaşamamıştır” değerlendirmesinde bulundu. Demir, ailenin tüm toplumlar tarafından pozitif bir değer taşıdığını da sözlerine ekleyerek “Ailenin pozitif bir değer olarak her toplumda yer alma özelliği tarih boyunca değişmemiştir” dedi.

 

Sakarya Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Rahmi Karakuş ise “İnsancılık Dünya Görüşlerinde Ailenin Anlamı” başlığıyla sunumunu gerçekleştirdi. Sekülerliğin hayatın her alanına sirayet ettiğini ifade eden Karakuş, “Bunu çok iyi görmezsek geleceğimizi iyi okuyamayız. Günümüzde ‘flu’laşan bir aile kavramıyla konuşuyoruz, diğer bir deyişle lümpen bir anlayışla aile kavramını konuşuyoruz. Bu noktada ben biraz kavram işçiliği yapmanın gerekliliğini ifade etmek istiyorum. Aile olmak evliliğin başka bir aşamasıdır. Böyle anlaşılmazsa aile kuran insanlar ailelerini çok kısa sürede dağıtılabiliyor, bu görülebilir. Ancak aile dediğimiz kavram çok daha kapsamlı ve kapsayıcı bir kavramdır” ifadelerini kullandı.

 

 “Değer Olarak Aile” başlıklı oturumun ikinci kısmı gerçekleştirildi. Bu oturumun başkanlığını, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Erdinç Yazıcı yaparken konuşmacılar ise şu isimlerden oluştu: Kırıkkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Akman, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şamil Öçal, Selçuk Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. İslam Can, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammet Enes Kala.

 

Oturum başkanlığını yapan Erdinç Yazıcı, gündemde yoğun olarak tartışılan aile kavramıyla alakalı bu kongrenin gerçekleştirildiğini ifade ederek kongrenin hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni etti.

 

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şamil Öçal, “Yeni Bir Aile Yaklaşımı Denemesi: Ailenin Fıkhından Ailenin Hikmetine” başlığıyla konuşmasını gerçekleştirdi. Aile kavramını “hikmet” bağlamında ele alacağını belirten Öçal, “İslam düşüncesi tarihine baktığımızda aile insan yetiştirme bakımından, şahsiyetli kişiler bakımından önemlidir. Bugün koruduğumuz ‘aile’ kavramı modern bir unsurdur. Geleneklerimize baktığımızda ‘aile’ böyle değildir. Friedrich Nietzsche’den bir alıntı yapacak olursak aile kavramının git gide daralacağını hatta biteceğini düşünüyor. Bu meşhur öngörü o yüzden kıymetini hala korumaktadır. Geriye dönecek olursak geleneğimizde bahsettiğimiz aile kavramı çok daha geniş bir olguyu ifade eder, günümüzde ise bu kavram daraltılmıştır” diye konuştu.

 

Çekirdek Aile Kavramı Değişmeye Başladı

“Aile Reisi Olarak Hz. Peygamberin Örnekliği” başlığında sunumunu gerçekleştiren Kırıkkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Akman, hem ayet hem de hadis örnekleriyle Peygamberimiz Hz. Muhammed’in döneminden örnekler paylaştı. Günümüzde de Peygamberimizin bu konudaki düşüncelerinin önemini koruduğunu ifade eden Akman, “Bu ışıkta aile kavramının önemini çok daha iyi bir şekilde anlayabiliriz” dedi.

 

Ailenin ilk insandan beri var olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. İslam Can ise “Çekirdek Aile Çerezleşiyor mu? - Ailenin Geleceğine Dair Sosyolojik Mülahazalar” başlığıyla gerçekleştirdiği sunumda, “Çekirdek aile tipinden aile kavramının uzaklaştığını söyleyebiliriz. Bu noktada çekirdek aile kavramının da değişmeye başladığını ifade etmek gerekiyor” diye konuştu.

 

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammet Enes Kala da kongrede “Ferdin Bânisi, Toplumun Vitrini ve Âlemin Aynası Olarak Aile” başlığıyla sunumunu gerçekleştirdi.

 

Ailenin toplumun temel yapı taşı olduğunu anlatan Kala, “İnsan ailede yetişir ve olur. Daha sonra ise toplumla tanışır ve toplum içinde neşet eder. Bu yüzden toplumların oluşmasında ve karakterinde aile yapısının önemi de büyüktür. Biz ailede mensubiyetimizi öğreniriz aidiyetimizi öğreniriz” ifadelerini kullandı.

 

Aile Kongresi – I, 15 ve 16 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan oturumlarla devam edecek.

Recep YAZGANRecep YAZGAN