Genel
Giriş Tarihi : 17-08-2018 12:21   Güncelleme : 17-08-2018 12:21

Çelik ev kullanımı artmalı!

Marmara Depremi’nin yıldönümünde Türkiye’de çelik yapı kullanımının yaygınlaşması ve sistemin teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi.

Çelik ev kullanımı artmalı!

Depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olan çelik yapının deprem kuşağında yer alan Türkiye’de kullanımının artması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’nin hafif çelik sistemle üretilen ilk binasını kuran Vefa’nın İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit de çelik yapının Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğini belirtti. Hafif çelik yapının esnekliği ve hafifliği sayesinde depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olduğunu ifade eden Koçyiğit, çelik yapıda oturanlara deprem anında dışarı çıkmamalarını önerdiklerini söyledi. Koçyiğit, “Avrupa ve Amerika’da yoğun bir kullanıma sahip olan çelik Türkiye’de 1999 Marmara Depremi’nden sonra daha fazla kullanılmaya başlandı. Ancak hala kullanımı son derece düşük” dedi.

Avrupa ve Amerika’da çelik yapıların kullanım oranının yüzde 40’larda iken Türkiye’de yüzde 0,5 gibi çok küçük bir oranda kaldığını belirten Koçyiğit, bu oranın artması gerektiğinin altını çizdi. Koçyiğit, şöyle devam etti:

Çelik binaları inşa eden ve tasarlayan teknik kadrolar arttıkça çelik yapılara talep de artacaktır. O nedenle üniversitelerde çelik yapı tasarım ve üretim yöntemlerinin daha fazla işlenmesi gerekiyor. Bizlere de iyi bir yapı inşa edebilmek için tasarım, estetik ve ekonomiklik açısından çeliğin doğru bir yapı malzemesi olduğunu her platformda kullanıcılara anlatmak kalıyor.”

adminadmin