Gündem
Giriş Tarihi : 17-03-2014 17:31   Güncelleme : 17-03-2014 17:31

CEMAAT'İ YARGILAYACAK MAHKEMELER BELİRGİN OLDU!

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun etkisiyle özel yetkili savcılıkların kaldırılmasının peşinden Başkent Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “terör” ve “darbe” gibi suçlara bakmak üzere “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu” nu kurdu.

CEMAAT'İ YARGILAYACAK MAHKEMELER BELİRGİN OLDU!
Kozmik Oda, 28 Şubat’ın sivil ayağı, Başbakan’ın faaliyet odasına böcek konulması gibi tahkikat dosyaları bu büroya devredilecek. Büronun yetki alanına giren suçlar arasına “Yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlar”ın da eklenmesi göze çarptı. Artık Amerikan bayrağı yakan Türk vatandaşını bu büro soruşturacak.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın yaptığı habere göre, Terörle Mücadele Yasası uyarınca görev yapan mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının peşinden terör ve darbe gibi suçlara kimin bakacağı sorusunun yanıtı belirgin oldu. Başkent Ankara Başsavcısı Fethi Şimşek, başsavcı vekili Nuri Yiğit ile yapmış olduğu toplantının peşinden bu mevzuda çalışmasını tamamladı. Çalışma sonucunda iki yeni büro kurulması fikri doğdu. Başsavcı Fethi Şimşek, başsavcılığın genel faaliyet asıl ve usulleri hakkında yönetmelikte farklılık yaparak “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu” ile “Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu”nu oluşturdu. Yönergedeki değişikliğe göre Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası’nda tanımlanan suçlar, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa’da yazılı suçlar ile Türk Ceza Yasası’nın İkinci Kitap Dördüncü Kısım, dört, 5, altı, yedi ve sekizinci bölümünde tanımlanan suçlara ait soruşturmaları yürütülecek.

DARBE VE TERÖR SUÇLARI

Değişiklik uyarınca TCY’nin 302 ile 342. maddelerini arasını kapsayan suçlar burada soruşturulacak. Bu maddelerde, “devletin güvenliğine karşı suçlar”, “anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar”, “milli savunmaya karşı suçlar” düzenleniyor. Yürürlükten kaldırılan terörle mücadele savcılıkları, “yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçları” soruşturmuyordu. Şayet yeni kurulan bu büronun görev alanına bu suç grubu da ilave edildi. Yabancı devlet başkanı ve temsilcisine karşı suçlar ile yabancı devlet bayrağına hakaret, artık bu özel büro tarafından soruşturulacak.

KOZMİK ODA’NIN YENİ ADRESİ

Başkent Ankara Adliyesi’nde özel yetkili savcılıkların elinde olan birden fazla mühim tahkikat Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’na devredilecek. Bu dosyalar arasında Kozmik Oda, 28 Şubat’ın sivil ayağı, Başbakan Tayip Erdoğan’ın faaliyet ofisine böcek konulması ve casusluk, Paris’te üç PKK’li kadının infaz edilmesi gibi mühim tahkikat dosyaları katıldı.

  YENİ ATAMALAR YAPILACAK

Başkent Ankara terörle mücadele savcılıklarında Mustafa Bilgili, Kemal Çetin’in arasında yer aldığı 9 savcı yer alıyordu. Yeni kurulan büroya henüz görevlendirme yapılmazken, bu 9 ismin nereye atanacağı merak konusu oldu. Diğer yandan eskiden özel yetkili savcıları HSYK’nin ataması sebebiyle görevden alınmaları zordu. Şayet yeni uygulamada başsavcı tarafından atanacak bu isimler, tekrar başsavcı tarafından kolayca görevden alınabilecek. Daha önce adliyede Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma bürosu vardı. Bu yönergeyle beraber bu büronun adı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu oldu. Bu büro, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgütün faaliyeti kapsamında işlenen suçları soruşturacak. Kaçakçılıkla Mücadele Yasası, Vergi Usul Yasası, Petrol Piyasası Yasası, Kültür ve Doğa Varlıklarını Koruma Yasası, Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkındaki Yasa, Sermaye Piyasası Yasası kapsamındaki suçlar bu büronun yetkisinde olacak.

ODA TV
 
 
adminadmin