Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-07-2012 09:52   Güncelleme : 23-07-2012 09:52

Cemal Yeşilyurt : " Kalite Kontrol Edilmez, Üretilir "

Demir Çelik Store Dergisi Yeşilyurt Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yeşilyurt ile bir röportaj yaptı.. Cemal Yeşilyurt röportajda kuruluşundan bu güne YEŞİLYURT’u anlatıyor..

Cemal Yeşilyurt :
Yeşilyurt Grup hangi alanlarda faaliyet göstermekte dır , bugünlere nasıl geldi ?

Babadan kalma aile mesleğimiz olan tüccarlıktan, sanayiciliğe geçişimiz 1980 yılında Karabük'te kurulan 100. 000 ton yıl kapasiteli çubuk haddehanesiyle ol muştur. 1987 yılında Samsun ' da 420. 000 ton yıl kapa siteli ikinci çubuk haddehanesini ve 1997 yılında da kütükte yaşadığımız tedarik sıkıntısı nedeniyle 420 . 000 ton yıl kapasiteli çelikhaneyi kurduk. Dünya çelik üretiminde üst seviyelerinde yer almak he defimiz doğrultusunda , yaptığımız modernizasyon çalışmalarıyla birlikte hadde kapasitesini 720 . 000 ton / yıl ' a , sıvı çelik kapasitesini de 1 . 300 . 000 ton / yıl ' a çıkarttık . Haddehane de 8 - 32 ebadında çeşitli kalitede nervürlü inşaat demiri üretimi gerçekleştirilmektedir.
Üretiminizin Türkiye ve Dün ya pazarındaki yerini , iç ve dış pazardaki pozisyonunu anlatır mısınız ?

Yeşilyurt Grup son 10 yıl içerisinde Demir çelik sektöründe yaptığı yatırımlar ve açılımlarla sektördeki yerini geçmişe göre çok daha yukarılara taşımış , sektörün etken firmalarından biri olmuştur . Çelikhane ve Haddehane bünyesinde kapasiteyi artır maya, kaliteyi mükemmelleştirmeye yönelik yapılan yatırımlar fazlasıyla meyvesini vermiş , firmamızı top lam üretiminin % 65 ' ini ihraç eder bir çizgiye getirmiştir . Kalitesiyle Avrupa birliği ülkelerinde dahi devlet ihale şartnamelerinde tedarikçi firma listelerine girmeyi başarmış , aranan ve takdir edilen bir marka haline gelmiştir . Hali hazırda 1 . 300 . 000 ton / yıl sıvı çelik kapasitesine , 750 . 000 ton / yıl mamul çelik kapasitesine sahip işletmemizde 100x100mm kesitten 200x200 mm kesite kadar çelik kütük ve 8mm çaptan 32 mm çapa kadar mamul çelik üretimi yapılmaktadır . İlave olarak , mevcut TSE ve yabancı ülke standart kurumlarının ön gör düğünden çok daha yüksek oranda " DEPREME DA YANIKLI ÇELİK " üretimi , Arge çalışmalarımızla patentini aldığımız " YURTSİSMİK " markası adı altında üretilmektedir . Çelikhane tesisinde 85 tonluk ark ocağı, 6 yollu sürekli döküm makinesi vs yatırımları son 5 yıl içinde tamamlamıştır. Haddehane tesisinde 8 yıl önce yüksek mukavemetli ve depreme dayanıklı Tamperli çelik üretimine geçilmiş , 140 ton / saatlik tav fırını ve tam otomasyonlu had de hattı ve modern paketleme istasyonları kurulmuştur . "
Kalite kontrol edilmez , üretilir " prensibi ile en donanımlı çelik laboratuarı kurulmuştur . Tüm bu yatırımlar sürecinde toplamda 150 dönüm açık arazi üzerinde 75 dönüm kapalı alana sahip tam donanımlı bir bünyeye ulaşılmıştır . Şirketimizin iç pazar payı toplam üretimin % 50 sini oluşturmakta olup , dış piyasa pazarımız % 50 leri oluşturmaktadır . Dış piyasada ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirilmektedir. Global ekonomide rol oynayan birçok ülkeye ait üretim ve kalite sertifikalarımız vardır . Amacımız müşteriye en kaliteli demiri üretip pazarlamaktadır . Bu sertifikalar ihracatta da önemli rol oynamaktadır.

Demir çelik sektörünün yanında, çok farklı bir sektöre adım attınız . Perakende sektörüne girişiniz, Yeşilyurt Alışveriş ve Yaşam Merkezi yatırımı fikri nasıl oluştu?

Aslına bakarsanız, Yeşilyurt Alışveriş ve Yaşam Merkezi'ni ticari kaygılardan öte , 20 senedir yaşadığımız  bu şehre bir vefa borcu olarak gerçekleştirdik . Samsun halkına, metropollerdeki imkanları ve yaşam kalitesini tattırmak ve bölgeye Avrupa standartlarında bir merkez yapmak iddiasıyla yola çıktık ve yatırımı her yönüyle bu gayeyle şekillendirmeye çalıştık. Ne mutlu ki ; Samsun da bu yatırıma kucak açtı , sahip çıktı . 4 sene içeri sinde, sektörde kendisinden söz ettiren ve her geçen gün daha çok ziyaretçi ağırlayan bir merkez haline geldi .

Yeşilyurt Grup olarak, mevcut potansiyelinizi geliştirmek amacıyla ileriye dönük plan , proje ve hedefleriniz nelerdir ? Farklı sektörlerde de yatırımlarınız devam edecek mi ?
 
Yeşilyurt Liman İşletmelerinde kapasite artırımı çalışmalarımız devam etmektedir . Şu an itibari ile 650 metre olan yanaşma iskelemiz inşaatı devam eden liman uzat ma projesi neticesinde toplamda 920 metreye ulaşarak , yanaşma iskele alanımız ve maksimum 20 metrelikröportaj derinliğimiz ile bölgenin en büyük limanlarından birisi haline gelecektir . Yine yıllık 6 milyon ton olan elleçleme kapasitemiz ise bu projenin tamamlanması neticesinde yıllık bazda 10 milyon tona ulaşacaktır. İnşaatı devam eden hububat silolarının tamamlanmasından sonra toplamda 110 . 000 ton kapasiteli kapalı depolama sahasına ve 80. 000 m2 de açık depolama kapasitesine sahip olunacaktır. Sonuç olarak yatırımı devam eden projelerimiz ile Yeşilyurt liman İşletmesi olarak bölgenin kalkınmasına ve tüm dünya ticaretine entegre olmasın da, faaliyetlerimize hız kesmeden devam etmekteyiz .
 
Ayrıca, yatırım planlarımız arasında, kısa vadede, 2012 yılında faaliyete geçecek olan 150 MW kapasiteli enerji santrali mevcut. Enerji koridorları girişi ve üzerinde olan Samsun ' da bizim işletmelerimize ve tüm organize sanayi alanına yetecek 150 MW gücünde bir doğalgaz çevrim santrali kurmak için çalışmalarımız sürüyor. Çed raporu aşamasındayız. Uzun vadede ise , şehrimize ekonomik canlılık getirecek ve bölgeyi dış yatırımlar için cazip hale getirecek başta tarım olmak üzere , farklı sektörlerdeki başka projelere de imza atacağımızı söyleyebilirim .

Faaliyet gösterdiğiniz alanlardaki ticari yatırımların yanında, özellikle Karadeniz Bölge halkı sizi , imza at tığınız sosyal sorumluluk projeleriyle de tanıyor . Bu konuda neler söylemek istersiniz ?
 
Ben hayatı insanlarla paylaşmayı seviyorum . Para ile faydalı olabiliyorsam, o parayı insanlara yararlı hale dönüştürebiliyorsam mutlu oluyorum . Gelirimi , elde ettiğim şehre yatırma gayretimin altında da bu hissiyatım yatıyor . 20 senedir faaliyet gösterdiğimiz para kazandığımız bu bölgedeki bazı eksikliklere de kayıtsız kalmamız mümkün değil şüphesiz. Yeşilyurt ailesi olarak, Karabük ' te bir lise , Samsun ' da 24 derslikli Yeşilyurt Demir Çelik İlköğretim Okulu ' nu yaptırarak eğitim alanına katkıda bulunmaya çalıştık . Yine Samsun’da , yapımına devam edilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu , son aşamasına gelmiş vaziyette . Of ' ta da anne ve babamızın adına yapılacak olan bir lise inşaatına da başlamak üzereyiz . Sosyal sorumluluk projelerimiz, ağırlıklı eğitim alanın da olmakla birlikte, bununla sınırlı değil . Sağlık sektöründe de şehrin bir ihtiyacını giderme amacıyla , Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastane si’ne 40 yataklı Yeşilyurt Demir Çelik Rehabilitasyon servisini ekledik . Öncelikle şunu söylemeliyim ki ; insan için yapılan yatırım , yatırımların en büyüğüdür . Bundan dolayı, ticari hedeflerle gerçekleştirdiğimiz yatırımların yanısıra , sosyal sorum luluk projelerine de yatırım yapma ya çalışıyoruz .
 
Kaynak;:DEMİR ÇELİK STORE 
adminadmin