Kültür
Giriş Tarihi : 29-03-2017 08:47   Güncelleme : 29-03-2017 08:47

Cemil Meriç Gönüllüleri Buluştu

Esenler Belediyesi'nin hayata geçirdiği projeyle "Cemil Meriç Gönüllüleri", görme engelli kitapseverlere düzenli olarak kitap okuyacaklar. Projenin tanıtımına katılan Cemil Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, çocukluğunda babasına okuduğu gibi görme engellilere "Jurnal"den bir bölüm okudu.

Cemil Meriç Gönüllüleri Buluştu

Esenler Belediyesi, düşünür, yazar, tercüman ve sosyolog Cemil Meriç'in, doğumunun 101. yılına özel olarak 53. Dünya Kütüphaneler Haftası'nda "Cemil Meriç Gönüllüleri" projesini hayata geçirdi. Proje ile görme engelli vatandaşlar ve kitap okuyamayan yaşlılara, "Cemil Meriç Gönüllüsü" olan üyeler düzenli olarak kitap okuyacaklar.

"CEMİL MERİÇ GÖNÜLLÜLERİ" BULUŞTU

Projenin tanıtımı, Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi'nde yapıldı. Tanıtım programına; Cemil Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı, "Cemil Meriç Gönüllüsü" çok sayıda ünlü isim ve öğrenciler katıldı. Programa katılan "Cemil Meriç Gönüllüleri" arasında; Sunucu Zeynep Türkoğlu ve Nur Haktan, Gazeteci Cihan Aktaş, Yazar Bilal İşgören, Suavi Kemal Yazgıç ve Suat Köçer de vardı.

DÜNYA, CEMİL MERİÇ'İ TANIMALI

Cemil Meriç'in ve eserlerinin dünya çapında bilinmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ümit Meriç, "Cemil Meriç, tüm eserlerini gözlerini kaybettiği günden sonra kaleme almıştır. Arjantinli yazar Borges ve Cemil Meriç haricinde kör olduktan sonra bu kadar fazla eser veren üçüncü bir isim dünyada yoktur. Babam, görmeyen gözleriyle 12 eser kaleme almıştır. Cemil Meriç mutlaka dünya çapındaki etkinliklerde tanıtılması gereken bir isim. Bu, Türkiye'nin tanıtımı açısından da çok önemli. Nasıl ki Arjantinli Borges dünyada okunuyorsa, Cemil Meriç'i de dünya okumalı. Eserleri özellikle Arapça ve Farsça'ya tercüme edilmeli" şeklinde konuştu.

8 YAŞIMDA BABAMA KİTAP OKUMAYA BAŞLADIM

Gözleri görmeyen babasına kitap okuduğu günlerden söz eden Meriç, "Babamın ilk okuru annemdi. Ben babama 8 yaşında kitap okumaya başladım, babam o zaman 38 yaşındaydı. İlk okuduğum eserleri yaşım küçük olduğu için pek anlamıyordum ama babama kitap okumaktan çok keyif alıyordum" ifadelerine yer verdi.

CEMİL MERİÇ BİR ÜNİVERSİTEDİR

Cemil Meriç'i nasıl okumak gerektiğini de anlatan Ümit Meriç, "Cemil Meriç bir yazar değil üniversitedir. O'nu okumaya Jurnal kitabı ile başlayabilirsiniz. Böylece sizinle O'nun arasında bir samimiyet kurulmuş olacaktır" dedi.

BABASINA OKUDUĞU GİBİ OKUDU

Prof. Dr. Ümit Meriç, konuşmasının ardından tıpkı çocukluğunda olduğu gibi babası Cemil Meriç'in "Jurnal" kitabından, Fransızca ve Türkçe pasajlar okudu. Böylece görme engelli kitapseverler, Cemil Meriç'in kulağına giden sesten mısralar dinlediler. Ümit Meriç daha sonra "Cemil Meriç Gönüllüleri"ne rozetlerini taktı ve babasının kitaplarını hediye etti.

BİLAL GÖREGEN'DEN CEMİL MERİÇ BESTESİ

Programın sonunda görme engelli şarkıcı Bilal Göregen, Prof. Dr. Ümit Meriç’in anlattıklarından etkilenerek Cemil Meriç için spontane bestelediği rap şarkısını seslendirdi.

"CEMİL MERİÇ GÖNÜLLÜLERİ" PROJESİ NEDİR?

"Cemil Meriç Gönüllüleri" projesiyle, kitap okuyamayan, görme engelli vatandaşlara "Cemil Meriç Gönüllüsü" olan üyeler düzenli olarak kitap okuyacaklar. Kitap okuyamayan ve yalnızlaşan görme engellilere kitap okuyarak sosyalleşmeleri sağlanacak ve geleceğin Cemil Meriç'leri yetiştirilecek.

Her yaştan kitapsever, "Cemil Meriç Gönüllüsü" olarak görme engellilerle bir araya geliyor, onlara kitap okuyabiliyor, sohbet edebiliyor. Evde, parkta, bahçede, kültür merkezlerinde yani hemen her yerde okunan kitaplar gönülleri birleştiriyor.

Öğrencilerden ev hanımlarına, yazarlardan siyasetçilere ve Türkiye'nin önde gelen çok sayıda ünlü ismine kadar "Cemil Meriç Gönüllüleri" sayısı günden güne artacak. Gönüllüler, görme engelli vatandaşlara kendi seslerinden kitap okudukları gibi, sesli kitaplar da hediye edecekler. Hatta bazen görme engelli kitapseverler, sesli kitabını okudukları yazarlarla bir araya gelecekler ve yazarların kendi seslerinden de kitaplarını takip edecekler.

MERKEZ AÇILMASI PLANLANIYOR

Projenin Esenler'i aşarak, İstanbul geneline yayılması hedefleniyor. Proje kapsamında önümüzdeki aylarda gönüllülerin okuduğu basılı kitaplardan ve sesli kitaplardan oluşan bir "Cemil Meriç Gönüllüleri Merkezi" açılması planlanıyor. Görme engelliler kütüphanesi formatında hizmet verecek merkezde, görme engelli kitapseverlere gönüllüler kitap okuyacak, sesli kitaplarını takip edecekler ve kitaplarını okudukları yazarlarla bir araya gelecekler.

 

adminadmin