Samsun Haber
Giriş Tarihi : 23-09-2017 15:35   Güncelleme : 23-09-2017 15:35

CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz; Karış Karış Adalet Arıyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi adalet yürüyüşünü bu kez FINDIKTA ADALET pankartı eşliğinde aradı. Fındık adaleti ve yürüyüşü hakkında bilgi aldığımız CHP Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, o bilgileri AkasyamHaber’e anlattı.

CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz; Karış Karış Adalet Arıyoruz

CHP olarak Türkiye’de adalet arayışımız sürüyor diyen Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, “Geçtiğimiz hafta Ordu’dan Giresun’a ‘Fındıkta Adalet’ yürüyüşü düzenledik. 20 Eylül Çarşamba günüde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Giresun’da büyük bir miting yaptık. Bunun Öncesinde Kılıçdaroğlu MYK toplantısını Ankara’da değil Giresun’da düzenledi. Daha öncede Türkiye’deki Adaletsizliğe dikkat çekebilmek için 25 günlük bir Ankara yürüyüşümüz vardı 450 Km. yolu İstanbul’dan Ankara’ya yürüyerek tamamladık. Geçtiğimiz Hafta düzenlediğimiz Ordu’dan Giresun’a Fındıkta Adalet yürüyüşümüz ise Karadeniz versiyonu oldu. Adaleti bulana kadar Türkiye’yi gerekirse karış karış yürümeye hazırız” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLDİ

Taban fiyatının geç açıklanmasıyla üretici mağdur edildi diyen CHP Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, “6 lira 50 kuruşa piyasada fındık verenler var. Neden veriyor bu fiyata üretici fındığını diye sorduğunuzda üreticinin köylünün mecbur kaldığını görüyoruz. Koca bir yıl o fındığın gözüne bakan köylü fındık hasadının sonunda düğün yapacak, evini geçindirecek, borcunu ödeyecek. Bu üreticinin başka bir geliri sermayesi yok. Yıllarca üretmiş olan üretici her yıl emeğinin karşılığını beklemiş. Tüm yapmak istediklerini hasat sonuna ertelemiş ama görün ki bırakın üreticinin kar etmesini borcunu masrafını bile karşılayamayacak duruma düşmüş. Şimdi taban fiyatını 10 lira diye geç açıklanmasıyla üreticinin ciddi bir zarara uğramasına vesile olmuşlardır. Biz üreticimizin yanında olduğumuzu göstermek için bu yürüyüşümüzü düzenledik. Giresun bölgesinin halkıda Karadeniz bölgesinin çeşitli yerlerinden gelen halkı da bizlere destek verdi. Protesto amaçlı fındık bahçesini kesenlerle karşılaştık. Halk artık yetkililerin kendilerini görmezden gelinmesine karşılık tepki gösteriyor” diye söyledi.

KILIÇDAROĞLUNDAN FINDIK FORMÜLÜ

CHP Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, “Bir takım gecikmiş tedbirler oluşturulmaya çalışılsa da bunlar köklü tedbirler değil. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, bu sorunu kökten çözecek 6 ana maddenin altını çizdi. Muhalefetin sadece eleştirmediğini çözümde ürettiğini gösteren o 6 madde.

  1. Fiskobirlik’i en görkemli en şaşalı hale getirmek zorundayız. Bu kuruma siyaset bulaştırmayacağız. Ürün alım ve ihracatı bu kurum düzenleyecek. İç piyasanın emeğini dış piyasaya peşkeş çektirmeyeceğiz.
  2. Yürürlükte fındık kanunu var fakat bu kanun çiftçinin üreticinin hak ve hukukunu koruyan nitelikte değil. Yeniden fındık kanunu düzenlenip çıkartılmak zorunda. Üreticisinden alında tüccarına kadar bu kanun sürecinde söz verilerek ortak akılla yeni bir fındık kanunu çıkartılmak zorunda.
  3. Fındık ihtisas borsası kurulmak zorunda. Dünyada en kaliteli ve en çok fındık Türkiye’de üretiliyor ama fındık borsası bizde değil. Fındık fiyatı Türkiye’de belirlenmeli, bunu da fındık ihtisas borsası sağlayacak. Fındığın nasıl ihraç edileceğine artık Türkiye’nin karar vermesi lazım.
  4. Fındığı biz alıyoruz, fındık olarak ihraç ediyoruz biz artık bir fındık AR-GE merkezi kurmak zorundayız. Kendi ürettiğimiz fındığı bizden alıyorlar işleyerek bize geri satıyorlar. Fındık bizde üretici bizde imkan da bizde peki neden biz yapmıyoruz. Bunları yaparsak dolayısıyla parayı da Türkiye Ekonomisi ve üreticisi kazanacak.
  5. Fındık ekim alanları çok önemli. Karadeniz coğrafyasının çeşitli bölgelerine fındık ekiyoruz biz. Düz alanda fındık üretilirse fındık üreticinin emeğinin zayi olduğunu görürsünüz. Karadeniz’in fındığına başka birisini ortak etmememiz için fındık üretim yerlerini yeniden tespit edilmesi gerekmekte.
  6. Fındık ağaçları yaslansa bile bunun bir denetimi yok. Birçok bölgede yaşlı ağaçlandırma var ve bu üreticinin verimini çok fazla düşürmekte. Fındık ağaçlarını gençleştirmek zorundayız. Bunu da yaparken fındık üreticisinin gelirini düşürmeden yapılmalı ve üreticiyi teşvik etmeliyiz. Bunu yaparken de onlarca dönüm arazisini kesecekse de üretici yarını düşünür vaziyete gelir. Bu nedenle de gençleştirme teşviki yapılırken de üretici zarara uğratılmadan desteklenmeli.

Şimdi bu 6 madde çok önemli bu maddeler uygulanmaya başlanırsa ertesi sene üreticinin yüzü gülmeye başlayacaktır. Ne diyoruz 2 sene içerisinde bu sorunu çözeriz. Bunu nasıl çözeceksiniz diyenlere işte bu 6 madde” diyerek sözlerini kaydetti.

ÜRETİCİ SÖMÜRÜLÜYOR

120 gr. 160 gr. Fındık marketlerde 10 lira civarında satılırken üreticiye yazık değil mi? Diyen CHP Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, “ Yevmiye 80 ila 100 lira arasında üretici işçi tutacak fındığını toplayacak hasat edecek emek verecek birileri çıkıp bir kilo fındığın 5 katı 6 katı fiyatına fındık satacak.  Üretici 2 ton fındığını utanma belasına topladığını cebine beş kuruş para kalmadığını ifade ediyor. Bu bir sömürüdür hiçbir ülke çiftçisini üreticini bu şekilde ezdirmez. Trajikomik bir ülke haline geldik. İneği Romanya’dan alıyoruz, samanını Bulgaristan’dan ithal ediyoruz. Kimse ekonomiden ilerlemeden bahsedemez bu kadar dışa bağımlı bir ülke olarak gerilediğimizin ispatıdır bu olaylar” şeklinde ifadelerine yer verdi.

adminadmin