Samsun Haber
Giriş Tarihi : 21-11-2017 11:27   Güncelleme : 21-11-2017 14:39

CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz: Müflis tüccar Yusuf Ziya Yılmaz Samsun’u nasıl batağa sürükledi!

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akçagöz, Samsun Büyükşehir Belediyesi Hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz: Müflis tüccar Yusuf Ziya Yılmaz Samsun’u nasıl batağa sürükledi!

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BATAKTA

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu birçok vatandaşında gereksiz olarak adlandırdığı düşüncesiz ya da birilerini kollamak adı altında yapılan masrafların Samsunluların boynuna borç olarak kaldığını belirten Akcagöz, “ Devletin önemli denetim kurumlarından birisi olan Sayıştay’ın asli görevlerinden bir tanesi de Devlet kurumlarını mali yönden denetlemek. Samsun büyükşehir belediyesi ve alt belediyelerinin her yıl bir geçen yılın mali denetlemelerini yapar bu kurum. Bu raporda iki önemli nokta var. Sayıştay uzun vadeli ve kısa vadeli olmak üzere borçlarını açıkladı. Samsun uzun vadeli borçlar da 745 Trilyon, kısa vadeli borçlar da 331 Trilyon borca sahip. Toplamda 1 Katrilyon ’un üzerinde borç ödemeye mahkûm edildi vatandaşlar. Peki, Samsun’un geliri ne kadar dersiniz 541 Milyar. Borç nerede gelir nerede, halimiz müflis tüccar fotoğrafına döndü. Samsun Büyükşehir Belediyesi batakta ve batmaya da devam ediyor. Unutulmasın ki bu yöneticilerin kendi şahsi borcu değil bu borç hepimizin ödemeye mahkûm edildiğimiz. Samsun’u iyi yönetememenin bedelini Samsunlular olarak hepimize ödettirilecek. Daha da kötüsü döviz üzerinden borçlandırıldığımız için bu borç miktarı aynı seviyelerde kalmayacak” sözleriyle samsun ve Samsunluları bekleyen hali mealini açıkladı.

İHALELERDE USULSÜZLÜK RAPORLANDI

Sayıştay çok ciddi yazışmalar yapmak suretiyle Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden bir takım bilgiler talep ettiğini ve bu bilgilere verilen cevabı açıklayan Av. Tufan Akcagöz, “ Bu Bilgiler Samsun’da yapılmakta olan ihaleler ve Danışmanlık hizmetleri ile ilgili. Türkiye’de tüm devlet kurumlarını bağlayan 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre, saydamlığı sağlamak zorunda. Samsun Büyükşehir Belediyesi ihalelerinde Saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi güvenilirliği gizliliği kamuoyu denetimiyle ihtiyaçların doğru ve zamanında karşılanmasını kaynaklarında verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.  Kanuna hiç uymadığı halde ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında temel usul olduğu halde kanunda belirtilen özel hallerden de sayılmadığı halde, samsun büyükşehir belediye başkanlığı adeta yangından mal kaçırır gibi, farklı bir usul ile ihale yapmıştır. Geçici hafif raylı sistem işinin inşaat hat ve ray müşavirlik ve kontrol hizmet alanı işinin iki kısma ayrılarak, aynı gün aynı saate pazarlık usulüyle kanunda istisnai hallerden gösterilmediği halde, apar topar farklı bir usul belirlenerek pazarlık usulüyle ihaleler gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak Sayıştay’ın yapmış olduğu tespitte, Danışmanlık hizmet alımlarının aynı gün ve pazarlık usulü ile ihale edildiği, ancak pazarlık usulüne kanunda belirtilen hallerde başvurulabileceği bunun kanunun ruhuna ve temel ilkelerine uymadığı ve net bir şekilde aykırılık teşkil ettiği ve cezai yaptırımlarının olduğunu ifade ediyor. Ben kanunu bilmiyordum diyemezsiniz. Modern hukuk sisteminin temel prensibi olarak kanunu bilmemek mazeret sayılamaz. Samsun Büyükşehir belediyesini yönetenlerde bunu bilmek zorundadırlar. Ortaya Milyonlarca dolarlık kamu zararı kayıtlara geçmiştir.  Bundan sonrası Samsundaki yürekli Cumhuriyet savcılarına kalmış durumda. Sayıştay’ın bu raporu suç ihbarıdır ve bende bu suç ihbarını bir kez daha dillendirmiş olarak Samsunun yürekli savcılarına bir suç duyurusunda bulunuyorum. Samsun’a verilen bu zararla ilgili açıklanan Sayıştay raporlarında gözetilerek sorumluların Samsun’un ne kadar zarara uğratıldığını gerçekleriyle ilgili soruşturma başlatılması zorundadır. İhalede saydamlığı bir belediye neden ortadan kaldırır. Daha çok şirket ve organizasyon bu ihaleye talepte bulunsa girse bu Samsun’un menfaatinedir. Kafanıza göre ihale usulü belirlerken hangi şirketleri abat etmek, kimi koruyup kollamak için bunu yaptınız” sözleriyle ihalelerde yapılan usulsüzlükleri açıkladı.

İHALELERLE KİMLER KOLLANIYOR

Belediyeden sürekli ihale alan 34 firma kim ve kimlere ait! Diye soran CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz, “ 4735 sayılı kamu ihale sözleşme kanunu görevlilerin ceza sorumluluğunu düzenliyor. Belediye ile iş yapan şirketlerin üzerlerine aldıkları bir takım sorumluluklar vardır. Bunlar kabul komisyonlarının başkan ve üyeleri, yapı denetim görevlileri, ihtiyacın karşılanması sürecince görev alan diğer görevlilerin, görevlerini kanuni gereklere uygun ve tarafsızlıkla yapmadıkları, taraflardan birinin zarara yol açacak kusurlu halde ya da ihmalde bulunduklarının tespiti halinde haklarında ceza uygulanır. Hatalı kusurlu eksik işler yapılması dâhilinde yapan firmaya bu sözleşme ve kanun gereği ödettirilir. Yüklenici Müteahhit firmanın ürünlerinin eksik veya kusurlu olduğu veya malzemenin şartnameye uygun olmadığını gösteren delil ve emareler ortaya çıkması dâhilinde zarar tespiti yapılır yeniden işin onarılması taahhüt edene tebliğ edilir hak edişinden de bu cezai işlem olarak meblağ zarar kesilir.  Sayıştay Büyükşehir belediyesine yeniden bir soru sorarak, sen bu şirketlerin kanuna aykırı davrandığını taahhüt ettikleri işi eksik yaptığını tespit ettin. Peki, ne yaptınız? İhale koşullarına uygun olmayan beton sınıfının kullanıldığını tespit ettikten sonra sadece üç firma ile ilgili bu kanunu uyguladınız. 34 şirketten bahsettik bu 34 şirketten sadece 3 şirkete bu cezai işlemler uygulanmış olup diğer 31 firma kayrılmış ve kollanmıştır. Bu bağlamda eksik hatalı kusurlu ve malzemesi şartnameye uymayan Büyükşehirden iş alan 31 firma hangileri? Başkan Yılmaz’a sesleniyoruz. 34 Firma içerisinden bu 31’i neden ayrıldı. Bu işlerden kimin menfaati var neden kanun hükümleri uygulanmadı. Bizlerde Samsun Kamuoyu da bu firmaları bilmek istiyor” diye ifade etti.

Haber: Gül Su GÜNDÜZ

adminadmin