Genel
Giriş Tarihi : 16-10-2018 09:01   Güncelleme : 16-10-2018 09:01

CHP'de Kemalizm Ve Sosyal Demokrasi Tartışması!

Sosyal Demokrasi Kemalizm değildir diyen araştırmacı yazar Hasan İleri, CHP’deki kavganın Kemalistler ile Sosyal Demokratların arasında olduğunu iddia etti.

CHP'de Kemalizm Ve Sosyal Demokrasi Tartışması!

Mustafa Kemâl'in Sosyal Demokrasi söylemini ağzına aldığı tek belgenin 13 Mayıs 1925 tarihli "Sosyal Demokratları Yasaklama Kararnamesi’dir!” ileri şöyle devam ediyor;

 "Eveleme develeme; devekuşu kovalama"yı bırakın artık! Sosyal Demokrasi diye bir görüş vardır, Atatürkçülük diye AYRI BIR GÖRÜŞ VARDIR. bugün Cumhuriyet Halk Partisi Kemalist değildir, sosyal demokrattır. Sosyal Demokrasi, Ulusalcılığı aşılması gereken bir kavram olarak görür! Mustafa Kemâl'in ideolojisinin neyi yetmiyor da sosyal demokrasiye gidiyorsunuz?"

SOSYAL DEMOKRASİ, SOL MASKELİ SAĞCILIKTIR. EMPERYALİZMİN UŞAKLIĞIDIR, Tarihte de böyledir, günümüzde de böyledir. Bu nedenle ATATÜRKÇÜLÜKTEN FARKLI bir ideolojidir.

Unutmayalım ki,

ATATÜRK Sosyal Demokrat olmadığı gibi SOSYALİST, komünist, BOLŞEVİK ve MARKSİST DE DEGİLDİR. DÜNYA üzerindeki temel çelişkiyi Marksistler gibi İŞÇİLER ile SERMAYE SAHİPLERİ arasında değil EMPERYALİST devletler ile MAZLUM MİLLETLER ARASINDA GÖRMÜŞ, ekonomik düzen olarak da her şeye devletin sahip olmasını değil planlı karma ekonomiyi benimsemiştir.

VE Atatürk'ün ne kadar haklı olduğunu tarih İSPATLAMIŞTIR.

Bilindiği üzere SOVYETLER BİRLİGİ ve Doğu Avrupa ülkelerinde SOSYALİZM İFLAS ETMİSTİR.

ÇİN ise, şu anda komünist partisinin yönetiminde "DEVLET KAPİTALİZMİ" adı altında ATATÜRK'ÜN planlı KARMA EKONOMİSİNİ UYGULAMAKTADIR.

SOSYAL DEMOKRASİ KEMALİZM DEĞİLDİR

KEMALİZM ve Sosyal Demokrasi tartışması konuya ilgi duyanların zihinlerinde genellikle sessiz olarak yaptıkları, zaman zaman da sesli hatta yüksek sesle yaptıkları, güncelliğini kaybetmemiş bir tartışmadır.

Geniş ve çok önemli olan bu konunun sağlıklı olarak irdelenmesi için tarafsız kalınması ve bazı somut gerçeklerin görmezden gelinmemesi ve konunun bugünkü Dünya ve Türkiye gerçeklerinde incelenmesi ve irdelenmesi gerekmektedir.

Konunun anahtarı Kemalizm’in iyi incelenip irdelenmesidir. Çünkü bize göre Kemalizm, maalesef bizim açımızdan yeterli olarak bilinmemektedir.

CHP ATATÜRKÇÜ DEĞİL, SOSYAL DEMOKRATTIR

Kemalizm, M. Kemal Atatürk’ün hayatı boyunca Türkiye ve Dünya için ürettiği fikirler ve bu fikirlere dayanan proje ve eylemlerdir. Bunların sonuçlarıdır.

Kemalizm sadece Altı Ok’ tan ibaret değildir. Altı Ok, Türkiye içindir.

 “İstikbal göklerdedir” vecizesi ve bu vecizeye dayanan proje ve eylemlerdir.

“Ağaç, çiçek, yeşillik medeniyet demektir” vecizesi ve bu vecizeye dayanan proje ve eylemler,

“Dünya vatandaşlığı” yaklaşımı ve bu yaklaşıma dayanan proje ve eylemler, hem Türkiye hem de Dünya için üretilmişlerdir.

M. Kemal Atatürk’ün en iddialı söylemi “Beni hatırlayınız” söylemidir. Bugün Atatürk, sevenleri ve sevmeyenleri tarafından tartışılmakta yani hatırlanmaktadır.

Bazı çevrelerde Kemalizm ve sosyal demokrasi tartışılırken, Türkiye’deki sosyal demokrasinin kökleri Kemalizm’de aranmaktadır. Bu yanlıştır, böyle bir şey yoktur. Bu bir rüyadır, bir düştür.

Sosyal demokratlar, partilerini 23 Aralık 1918’de bugünkü İstiklal Caddesi’nde kurmuşlardır.

Kurucuları ve liderleri Dr. Hasan Rıza’dır. Hasan Rıza liderliğindeki sosyal demokratlar, M. Kemal ile bazı temaslarda bulunmuşlardır. Sosyal demokratlar Kurtuluş Savaşı’na soğuk bakmışlar, Wilson Prensipleri’ni benimsemişlerdir. Savaştan sonra Cumhuriyet Hükümeti’nden parti izni istemişler, ama 13 Mayıs 1925 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmışlardır.

Kemalizm’de ise ulusal egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Kemalizm, ulusal egemenliğin aşılarak küreselleşmeyi bir RÜYA olarak görür.

Sosyal demokraside Cumhuriyetçilik şartı yoktur. Birçok sosyal demokrat ülkede KRAL vardır. Örneğin İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika gibi ülkelerde demokrasi ile beraber krallıklar vardır. Kemalizm’de böyle bir durum olamaz. Kemalizm’in birinci ilkesi cumhuriyetçiliktir.

Sosyal demokraside Milliyetçilik yoktur. Uluslaşma, sosyal demokraside yoktur. Sosyal demokrasi yöresellikle, evrenselliğin uyumlu olarak bütünleşmesini savunur. (YENİ SOL İsmail Cem - Deniz Baykal)

Sosyal demokratlar Türkiye’nin Misak-ı Milli’sini tanımak zorunda değildir.

Sosyal demokrasi, Atatürk devrimlerini kabullenmek ve onlara uymak zorunda değildir.

Sosyal demokrat ülkelerde, bizde olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı veya muadili bir kurum yoktur. Kilise, sosyal demokraside dini tebliğde özgürdür, tarikatlar serbesttir.

Çok kısa olarak değindiğimiz bu hususlardan da anlaşılacağı gibi CHP’deki bugünkü kavga ULUSALCI-YENİLİKÇİ kavgası değil, Kemalizm-sosyal demokrasi kavgasıdır.

Kılıçdaroğlu ve ekibi sosyal demokrasiyi savunmaktadır.

Sayın İnce: 26 Ağustos tarihli Aydınlık gazetesinin haberine göre “ulusalcı olmadığını sosyal demokrat olduğunu, ulusalcılığın kendisini küçülttüğünü” belirtiyor.

Sayın İnce’ye soralım:

Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ulusalcıdır. Ulusalcılık bu ülkeleri küçültüyor mu?

Son Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda kara derili Afrikalıların dereceye girdiklerinde, İngiliz, Fransız bayraklarına sarılarak, aldıkları dereceleri duygusal anlar yaşayarak kutladıklarını görmediniz mi?

Bu ulusalcılığın göstergesi değil midir?

Bu ulusalcılığın ülkeleri daraltmayıp genişlettiğini göstermiyor mu?

Buradan CHP’deki bütün gruplara sesleniyorum:

Kendinizi yenilikçi, ulusalcı gibi kılıflara sokmadan Kemalist ya da sosyal demokrat olarak açıklayınız.

Böyle bir açıklamaya CHP’ nin de Türkiye’nin de ihtiyacı var.

adminadmin