Teknoloji
Giriş Tarihi : 02-10-2014 14:14   Güncelleme : 02-10-2014 14:14

Chrome'un hangi sürümü daha iyi

Web tarayıcısı pazarında liderliği kimseye bırakmak istemeyen Chrome'un 64-bit sürümü, geçtiğimiz ay ortaya çıktı. 64-bit işlemciye sahip olup Windows 7, Windows 8 ve üzerini kullananlar, Chrome'un bu yeni sürümünü kullanabiliyorlar.Neden 64-bit Chrome?Google'ın Windows için Chrome'un 64-bit sürümünü geliştirmesinin birkaç nedeni var:- Hız: Google'a göre 64-bit Chrome, özellikle görsel öğelerde ortalama yüzde 25 performans artışı sağlıyor.- Güvenlik: Chrome'un 64-bit sürümü, Windows 8'in bazı özelliklerinden faydalanarak onu daha güvenli bir hale getiriyor.- Kararlılık: Google'a göre 64-bit Chrome, 32-bit sürümünün sadece yarısı kadar kilitleniyor.Görünümünde fark var mı?64-bit Chrome'un görünümünde herhangi bir değişiklik yok. Chrome'un bildiğiniz ve sevdiğiniz minimal tasarımı, 64-bit Chrome'da yerini koruyor. Dolayısıyla öğrenmeniz gereken yeni şeyler de yok.Peki 64-bit Chrome gerçekten de daha mı iyi?Makeuseof.com'un gerçekleştirdiği testler, bu soruya ışık tutabilir. Tarayıcının açılma testlerinde 64-bit Chrome'un gerçekten biraz daha hızlı olduğu görünüyor (0.25 sn 32-bit, 0.0127 ms 64-bit).Sistem kaynağı testinde 32-bit Chrome'un 64-bit Chrome'un kullandığı RAM'in sadece yarısını kullandığı görünüyor. İşlemci kullanımında ise önemli bir fark gözlenmemiş.Javascript'i sınayan Peacekeeper hız testindeyse 32-bit Chrome'un 64-bit sürüme göre biraz daha hızlı olduğunu gösteriyor. 64-bit Chrome'un 32-bit'i geçtiği tek alan ise metin işleme. Ancak rakamlar, günlük kullanımda fark edilmeyecek kadar küçükler.Google'ın Octane 2.0 hız testi de JavaScript motorunu test ediyor. Bu testte 64-bit Chrome, 32-bit Chrome'dan daha iyi sonuçlar alıyor. Ancak farklar çok az ve günlük kullanımda farkı hissetmeniz muhtemelen çok zor.Web tarayıcılarının HTML5 standartlarını ne kadar iyi desteklediğini test eden HTML5Test'te ise 32-bit ve 64-bit sürümler, aynı puanı alıyorlar. Bunun nedeni, her iki sürümün de aslında Chrome 37 olmaları.Peki Chrome 64-bit'i kullanmaya değer mi?Chrome'un Windows için sunulan 32-bit ve 64-sürümleri, hız ve web sitesi işleme performansı yönünden birbirlerine çok yakınlar, bu yüzden aralarından bir kazanan seçmek oldukça zor. Bu yüzden tarayıcıların farklı sürümlerinde sunduğu diğer özelliklere bakmak gerekiyor: kararlılık ve güvenlilik.Kararlılık konusunda Google'ın söylediklerine inanmaktan başka çaremiz yok, çünkü Chrome zaten nadiren kilitlenen bir tarayıcı. Güvenlik konusunda ise 64-bit Chrome'un gerçekten daha iyi olduğu açık.Daha iyi kararlılık ve daha yüksek güvenlik, Chrome 64-bit'e geçmek için yeterli nedenler. Ancak hız konusunda tarayıcınızın performansının bir anda ikiye katlanmasını beklemeyin.

Chrome'un hangi sürümü daha iyi

Web tarayıcısı pazarında liderliği kimseye bırakmak istemeyen Chrome'un 64-bit sürümü, geçtiğimiz ay ortaya çıktı. 64-bit işlemciye sahip olup Windows 7, Windows 8 ve üzerini kullananlar, Chrome'un bu yeni sürümünü kullanabiliyorlar.

Neden 64-bit Chrome?

Google'ın Windows için Chrome'un 64-bit sürümünü geliştirmesinin birkaç nedeni var:

- Hız: Google'a göre 64-bit Chrome, özellikle görsel öğelerde ortalama yüzde 25 performans artışı sağlıyor.

- Güvenlik: Chrome'un 64-bit sürümü, Windows 8'in bazı özelliklerinden faydalanarak onu daha güvenli bir hale getiriyor.

- Kararlılık: Google'a göre 64-bit Chrome, 32-bit sürümünün sadece yarısı kadar kilitleniyor.

Görünümünde fark var mı?

64-bit Chrome'un görünümünde herhangi bir değişiklik yok. Chrome'un bildiğiniz ve sevdiğiniz minimal tasarımı, 64-bit Chrome'da yerini koruyor. Dolayısıyla öğrenmeniz gereken yeni şeyler de yok.

Peki 64-bit Chrome gerçekten de daha mı iyi?

Makeuseof.com'un gerçekleştirdiği testler, bu soruya ışık tutabilir. Tarayıcının açılma testlerinde 64-bit Chrome'un gerçekten biraz daha hızlı olduğu görünüyor (0.25 sn 32-bit, 0.0127 ms 64-bit).

Sistem kaynağı testinde 32-bit Chrome'un 64-bit Chrome'un kullandığı RAM'in sadece yarısını kullandığı görünüyor. İşlemci kullanımında ise önemli bir fark gözlenmemiş.

Javascript'i sınayan Peacekeeper hız testindeyse 32-bit Chrome'un 64-bit sürüme göre biraz daha hızlı olduğunu gösteriyor. 64-bit Chrome'un 32-bit'i geçtiği tek alan ise metin işleme. Ancak rakamlar, günlük kullanımda fark edilmeyecek kadar küçükler.

Google'ın Octane 2.0 hız testi de JavaScript motorunu test ediyor. Bu testte 64-bit Chrome, 32-bit Chrome'dan daha iyi sonuçlar alıyor. Ancak farklar çok az ve günlük kullanımda farkı hissetmeniz muhtemelen çok zor.

Web tarayıcılarının HTML5 standartlarını ne kadar iyi desteklediğini test eden HTML5Test'te ise 32-bit ve 64-bit sürümler, aynı puanı alıyorlar. Bunun nedeni, her iki sürümün de aslında Chrome 37 olmaları.

Peki Chrome 64-bit'i kullanmaya değer mi?

Chrome'un Windows için sunulan 32-bit ve 64-sürümleri, hız ve web sitesi işleme performansı yönünden birbirlerine çok yakınlar, bu yüzden aralarından bir kazanan seçmek oldukça zor. Bu yüzden tarayıcıların farklı sürümlerinde sunduğu diğer özelliklere bakmak gerekiyor: kararlılık ve güvenlilik.

Kararlılık konusunda Google'ın söylediklerine inanmaktan başka çaremiz yok, çünkü Chrome zaten nadiren kilitlenen bir tarayıcı. Güvenlik konusunda ise 64-bit Chrome'un gerçekten daha iyi olduğu açık.

Daha iyi kararlılık ve daha yüksek güvenlik, Chrome 64-bit'e geçmek için yeterli nedenler. Ancak hız konusunda tarayıcınızın performansının bir anda ikiye katlanmasını beklemeyin.

adminadmin