Sağlık
Giriş Tarihi : 25-07-2017 09:28   Güncelleme : 25-07-2017 09:28

Ciltteki Morarmaların Sebepleri

VM Medical Park Samsun Hastanesi Erişkin Hematoloji Kliniği’nden Doç.Dr.Özlem Şahin Balçık ciltteki morlukların neden oluşabileceği hakkında bilgilendirdi.

Ciltteki Morarmaların Sebepleri

Doç.Dr.Özlem Şahin Balçık,”Ciltte morarma; düşme, çarpma ve vurma gibi olaylar sonrası beklenen bir durumdur. Ancak herhangi bir travma olmaksızın kendiliğinden gelişen morluklar bazı hastalıkların göstergesi olabilir. Kan hastalıklarından; lösemi, bazı pıhtılaşma faktör eksiklikleri (hemofili) ve çeşitli nedenlere bağlı trombosit düşüklüğü (trombositopeni) ciltte morarma ile kendini gösterebilir. Bazı romatizmal hastalıklar ve bağ dokusu hastalıklarında da morarma görülebilir. “ dedi.

Dr.Balçık, ”Bunların yanında ciltte morarmaların en sık nedenlerinden birisi ilaç yan etkileridir. Aspirin gibi kan sıvılaştırıcı ilaçlar, bazı ağrı kesiciler, antibiyotikler, antidepresanlar ve kortikosteroidler ciltte kolay morarma şikayetine yol açabilmektedir. Cildinizde kendiliğinden gelişen bir morluk oluştuğunda en kısa zamanda hekiminize başvurmalı ve eğer kullanıyorsanız; kullandığınız tüm bitkisel veya normal ilaçları da muayene için yanınızda getirmelisiniz.” diye konuştu.

 

adminadmin