Ekonomi
Giriş Tarihi : 07-05-2018 10:07   Güncelleme : 07-05-2018 10:07

Çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınması meyvesini verdi!

Çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınması meyvesini verdi!

Çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınmasının meyvelerini vermeye başladığını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çırak sayısı geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 89 artarak 140 bine yaklaştı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında çıraklığın zorunlu eğitim kapsamına alınmasının sevindirici sonuçlarını görüyoruz. Her fırsatta vurguladığımız mesleki eğitimin önemi artmaya devam ediyor” dedi.

-“ÇIRAK SAYISI 1 YILDA YÜZDE 89 ARTARAK 140 BİNE YAKLAŞTI”

Çırak sayısının geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeye kadar sürekli düşüş gösterdiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız yıldan yıla azalan çırak sayısındaki düşüş sebebiyle son dönemlerde çırak bulmakta çok zorlanıyordu. Mesleki Eğitim konusuyla ilgili en fazla emek veren kurum olarak mesleki eğitimin ve çırakların önemini her fırsatta vurguladık. Çabalarımız, sektörlerin ihtiyaçları ve devletin bu konuya ilişkin çalışmaları neticesinde meyvelerini görmeye başladık. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Ortaöğretim Kurumları yönetmeliğinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi ile çıraklık zorunlu eğitim kapsamına alındı. Böylelikle çırak sayısındaki düşüş gerilemeyi bırakarak artmaya başladı. Öyle ki geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre çırak sayısı 75 bin 500’den 139 bine çıkarak yüzde 89 arttı. Çırak sayısı 2011 yılında 97 bin 341, 2012 yılında 91 bin 622, 2013 yılında 89 bin 311, 2014 yılında 76 bin 244 ve 2015 yılında ise 75 bin 129 olarak kayda geçmişti” diye söyledi.

-“MESLEKİ EĞİTİM BİR ÜLKE İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR”

İşsizliğin çözümü ve ekonomik dengenin sağlanması için mesleki eğitimin önemine dikkati çeken Palandöken, “İş piyasasının aradığı ara kalifiye insan gücü sıkıntısının ve işsizliğin çözümü için mesleki eğitim şarttır. Bu sıkıntının çözümü mesleki eğitim ve istihdam arasındaki köprünün kurulması ile gerçekleşir. Çıraklara çoğunlukla esnaf sanatkar ve KOBİler ihtiyaç duyuyor. İş piyasasında bazı meslekler teoriden çok pratik beceri sahibi olmayı istiyor. Bu da beceri yönü ağır basan mesleklerin çıraklık eğitimine yönlendirilmesi açısından önem taşıyor. Meslek liselerinden mezun olan çıraklar ustalaşarak yöneldiği mesleğin devamlılığını sağlıyor. Ülkemizin ve esnaflığın geleceği için kendi mesleğini eline alan gençleri mesleki eğitime yönlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

-“SİGORTA PRİMLERİNDE ESNAFA KOLAYLIK SAĞLANMALI”

Esnafın sigorta primlerini ödemekte zorlandığını belirten Palandöken sözlerine şöyle devam etti: “Esnaf düşük sermayesi ile ayakta kalmaya çalışırken sigorta primlerini ödemekte zorlanıyor. Bu sebeple kalfaların sigorta primleri devlet tarafından karşılanmalı. Esnafın yanında diğer çalışanların da sigorta primlerinde indirim sağlanmalı. Esnafın ve yanındaki çırak – kalfanın korunması istihdama büyük katkı sağlar.”

adminadmin