Eğitim
Giriş Tarihi : 20-09-2017 15:11   Güncelleme : 20-09-2017 15:11

Çocuğunuzun Okulunda Güvenliği İçin Bunları kontrol edin!

Sofra/Compass Group Türkiye Destek Hizmetler ve Güvenlik Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Alakuştekin, okul güvenliği kapsamında özellikle okula giriş ve çıkışlarda risklerin önceden belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve bunların uygulanma süreçlerinin çok önemli olduğunu belirtiyor.

 Çocuğunuzun Okulunda Güvenliği İçin Bunları kontrol edin!

Bir eğitim kurumundan olan beklentilerin biri de güvenlik. Hangi yaşta olursa olsun, çocuklarımızın gününün çoğunu geçirdiği okullarda güvenlik çok önemli ve ailelerin sorgulaması, takip etmesi gereken konulardan biri..

Okullardaki güvenlik ekibinin sorumlulukları ne?

Güvenlik ekibinin sorumlulukları, okul yönetimi ve ailelerinde desteği ile okul içerisinde ve çevresinde öğrencilerin sağlıklı, huzurlu ve baskı altında olmadan rahat bir şekilde eğitimini yapması için ortamı hazırlamak ve idame ettirmek. En önemlisi risklerin önceden tespit edilerek önlem alınması. Bu nedenle önce, gerekli Güvenlik Risk Analizi (GRA) yapılır. Alınması uygun görülen tedbirler Okul için hazırlanan GRA sonucuna göre Okul yönetimi ile paylaşılır. Yönetim tarafından alınan kararlar neticesinde oluşturulan Güvenlik Prosedürüne göre sorumluluklar belirlenerek, uygulamaya geçilir.

Sofra/Compass Group Türkiye Destek Hizmetler ve Güvenlik Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Alakuştekin özellikle dış kaynaklı risklerle ilgili, giriş-çıkış sırasında alınması gereken tedbirlerle ilgili hatırlatma yaptı.

‘’Son yıllarda okul çevrelerinde oluşabilecek dış kaynaklı riskler okul güvenliği konusunu daha da ön plana çıkarmıştır. Okul önünde seyyar satıcı, uyuşturucu satıcılarının, kötü amaçlı olabilecek kişilerin beklemesini ve bölgede faaliyet göstermesine engel olmak gibi önlemlerin alınması gerekiyor. Bu nedenle özellikle okullardaki giriş çıkışlarda alınacak güvenlik önlemleri de hayati önem taşıyor.’’

Okul giriş ve çıkışlarında alınması gereken tedbirler

 

  • Servislerin güvenlikli olarak tesis içerisine girişini gerekli kontroller ile sağlamak, okul çıkışı ve öğrenci binmeden önce tüm servis araç altlarının ve içlerinin aranak (patlayıcı, uyuşturucu madde ve ahlaka aykırı malzeme veya dokümana karşı)

gerekli kontrollerin yapılması .

 

  • Servislerin kalkış saatinde, öğrencilerin toplu olarak bulunduğu alanların her hangi bir olay için hedef olmasının önlenmesi.
  • Trafiğe çıkışına kadar servis çıkışına refakat edilmesi ve trafiğe sağlıklı olarak çıkılmalarının sağlanması.

 

  • Servisleri kullanmayan ve kendi olanakları ile ulaşımı sağlayan öğrencilerin okul yönetimi tarafından verilmiş kartlarını kontrol edilerek yaya olarak okul dışına çıkmalarının sağlanması, izin verilmemiş öğrencilerin ferdi olarak çıkışının önlenmesi, ısrar edenlerin okul yönetimine bildirilmesi.Okul yönetim kararı ile hareket edilmesi .

 

  • Özel araçla sürücüler ile alınan öğrencilerin, okul yönetimi ve öğrenci ailesi onayı ile teslim alacak kişi adına düzenlenmiş fotoğraflı tanıtım kartı verilmiş kişiye teslim edilmesi.

 

  • Sabah servis girişi sırasında servislerin boşalmasından sonra, Araç Şöförü ve Hostes ile araç için de herhangi bir öğrenci kalmadığına dair gerekli kontrollerin yapılması.

 

  • Okulların fiziki alan içerisine girecek yetkili (tüm okul çalışanları dahil olmak üzere) veya yönetimin onayı ile girişine müsaade edilen tüm ziyaretçilerin (veliler dahil) üst, çanta, paket ve araçlarının iç ve bagajlarının aranarak (bugünkü güvenlik riskleri nedeni ile araçların okulların fiziki alanlarına alınmamasını özellikle okul yönetimlerine önermekteyiz) kimlik kontrolü sonrası bu ziyaretçilerin kayıtları yapılarak, kapı tipi dedektörle veya el dedektörü ile taranarak (kesici ve ateşli silah araştırması yapılması amacıyla), içeriye girişlerine müsaade edilmesi.
Recep YAZGANRecep YAZGAN