Genel
Giriş Tarihi : 21-08-2018 09:01   Güncelleme : 21-08-2018 09:08

Çocuklarınızı Kurbandan Uzaklaştırmayın

​Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kurban kesimini çocuklarına göstermek, izletmek isteyen ailelere ilişkin, çocuğun kurban kesilen ortamdan uzaklaştırılmasının sakıncalı olduğunu belirterek, çocuklara kurbanı sevdirmenin yollarını anlattı.

Çocuklarınızı Kurbandan Uzaklaştırmayın

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuğun yaş grubuna göre kurbanın psikolojik etkisinin değiştiğini söyledi. Tarhan, “Kurban nedir, niçin kesilir? Kurban kesilmesi nasıl doğal bir durumsa evrendeki denge açısından bunu çocuğa açıklamak gerekiyor” diye konuştu.

TOPLUMUN DEĞERLERİNDEN UZAK YETİŞTİRİLMEMELİ

Çocuğun “Kurban nedir, dağıtımı ve bağışı nasıl yapılır” gibi soruların cevaplarını bilmediğini ve bu gibi ritüelleri pek görmediğini kaydeden Tarhan, bunun, çocukların toplumun değerlerinden uzak yetişmesine neden olduğunu dile getirdi. Tarhan, kurban kesimini çocuklarına göstermek, izletmek isteyen ailelere ilişkin, “Çocuk, yan gözle anne ve babasına bakar, anne ve babası soğukkanlıysa çocuk da bir sorun çıkarmaz. Çocuğu ortamdan telaşla uzaklaştırmak, başka eve göndermek sakıncalı çünkü çocuğun kafasında bir sürü soru işareti kalacak. Çocuğu gerçeklerle yüzleştirmek yerine gerçeklerden kaçırmak, çocuğu basit bir acıdan kaçırıp daha büyük bir sorunun içine itmektir” ifadelerini kullandı.

Tarhan, “Oradaki o pratiğin ve paylaşımın yaşatılması lazım. Onun için her sene olmasa da ailelerin, çocuklarına o ritüeli yaşatmalarında fayda var. Bu geleneğin devam etmesi önemli, bu geleneğin devam etmesi için o geleneğin dokunsal kısmının da devam etmesinde fayda var. Onun için bunu yok etmek yerine sembolik de olsa yaşatmamızda fayda var.”

O RİTÜELİN YAŞATILMASI LAZIM

Tarhan, çocuğun ruhuna iz bırakması için kurban kesme ritüelinin yaşanması gerektiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Oradaki o pratiğin ve paylaşımın yaşatılması lazım. Onun için her sene olmasa da ailelerin, çocuklarına o ritüeli yaşatmalarında fayda var. Bu geleneğin devam etmesi önemli, bu geleneğin devam etmesi için o geleneğin dokunsal kısmının da devam etmesinde fayda var. Onun için bunu yok etmek yerine sembolik de olsa yaşatmamızda fayda var.”

Haber Merkezi / Diriliiş Postası

adminadmin