Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 17-03-2018 15:57   Güncelleme : 17-03-2018 15:57

Cumhur ittifakı Samsun’a nasıl yansır?

Cumhur ittifakı Samsun’a nasıl yansır?

‘’Siyasette 24 saatte çok uzun süre’’ diye klişe bir söz vardır bilirsiniz.

Her ne kadar klişe olsa da doğrudur.

Ancak yine de bugünün şartlarında öngörülerimi sizlerle paylaşalım istiyorum.

Cumhur İttifakı özellikle yerel seçimlerde Samsun’a nasıl yansıyabilir?

Bu sorunun cevabını verebilmemiz için birçok bileşen unsur hakkında bilgi sahibi olmamız lazım elbette, ancak henüz bu unsurların birçoğu da belli değil.

Yine de bildiklerimizden yola çıkarak bir değerlendirme yapalım.

Yerel seçimlere yaklaşık 1 yıl kadar bir süre kaldı. Bu süre 1 yıl ama aslında 2019 yılbaşı itibarıyla adaylar büyük ölçüde netleşeceği için 8 ay kaldı da denilebilir.

Cumhur İttifakı, AK Parti, MHP ve henüz net olmamakla birlikte bazı küçük partilerin bir araya gelmesi ile Seçim Kanunu ve bir kısım ilgili mevzuatta yapılan değişikliklerle yasal zemini oluşturulan düzenlemelerin yasal hale getirilmesinin sonucu ortaya çıkan bir seçim ittifakı cephesine verilen isim.

Bu ittifak esasen genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik olarak oluşturuldu.

Ancak yerel seçimlerden çok kısa bir süre sonra yine 2019 yılı içinde yapılacak olan bu seçimleri eşyanın tabiatı gereği yerel seçimlerle çok ayrı bir zeminde değerlendirmek hatalı olur kanaatindeyim.

Yani yapılacak yerel seçimlerin hemen akabinde kader birlikteliği yapacak olan AK Parti ve MHP’nin yerel seçimlerde birbirleriyle olan ilişkileri ve uyumları sonraki sürece mutlaka olumlu ya da olumsuz yansıyacaktır.

Bu konuda ki handikaplar da yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladılar.

Örneğin Manisa’nın MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün birkaç gün önce   ‘’ Çok açıkça söylüyorum. Tüm kapılar kapanmaya başlandı. Tamamen engellemeye başladılar. İttifak yukarıda var da tabanda yok. Manisa’da o yönde bir intiba göremiyorum, siyasi olarak. Başbakan Yıldırım, ‘Manisa’nın anahtarını istiyorum’ dedi. Nasıl ittifak bu!" diyerek tartışmayı başlattı aslında.

Samsun’da da 16 ilçe ve Büyükşehir Belediyesi Ak Partili Belediye Başkanları tarafından yönetiliyor. Sadece ufak ilçelerimizden Asarcık’ta, belediye başkanlığı MHP’nin elinde. Yani, Cumhur İttifakı yerelde Samsun’un tamamını yönetiyor.

2019 Mart Yerel seçilerinde bu nasıl olacak peki?

MHP , ‘’ bize Asarcık yeter, siz bizi orada destekleyin biz de kalan yerlerde sizi destekleyelim’’ mi diyecek AK Parti’ye, yada tam tersi bir talep Ak Parti’den mi gelecek?

Mesela İlkadım da MHP’li Necattin Demirtaş’ın az farkla Ak Partili Erdoğan Tok’a kaptırdığı belediye başkanlığı için iki parti arasında bu sefer nasıl bir süreç işleyecek?

Aynı şekilde MHP’nin geçmişte aldığı veya iddialı olduğu Ladik, Kavak, Bafra, Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı, Atakum, 19 Mayıs, Yakakent, Alaçam, Havza gibi ilçelerde stratejisi bu sefer ne olacak?  

‘Buraları Cumhur ittifakı alsın da biz ya da Ak Parti fark etmez’ mi diyecekler, yoksa biz alamıyorsak kim alırsa alsın mı?

Aslında bu süreçte yaşanacak uyum ya da uyumsuzluk doğal olarak sonraki sürece de direkt olarak etki edecektir.

Yukarıdaki ittifak aşağıya ne kadar yansıyacak burada göreceğiz.

Bu ittifak ile 1+1=2 veya 3’mü ediyor, 1+1=1 mi ediyor gözlemleme şansımız olacak.

Tabi bu süreçte yaşanan çalkantıdan CHP ve diğer partiler kazanç sağlayacak strateji ve sonuçlarla çıkabilecekler mi?

Veya CHP eksenli ayrı bir ittifak ortaya çıkacak mı yerelde?

Bunların tamamı zamanla cevabı ortaya çıkacak sorular.

Uzun lafın kısası önümüzdeki 1-1,5 yıl siyaset adına konuşacak çok şey olacak.

Sonunda kazanan Milletimiz ve Ülkemiz olsun diyerek sözlerime son veriyorum.

Selam ve sevgilerimle…

Alperen Carus

 

adminadmin