Güncel
Giriş Tarihi : 20-01-2018 09:15   Güncelleme : 20-01-2018 09:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Bu İşi Onlara Öğreteceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarının önyargılarını eleştirirken, “Türkiye’nin istikrar ve güven vermediğini söyleyecek kadar ideolojik yaklaşım içerisinde patinaj yapıyorlar. Bunlara ya bu işi öğreteceğiz ya bu işi öğreteceğiz. Zira Türkiye böyle bir ülke değil” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Bu İşi Onlara Öğreteceğiz

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) nezdinde kurulacak “Donör Fonu”na ilişkin işbirliği anlaşması imza törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarının ideolojik yaklaşımlarını eleştirdi. Erdoğan, Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu EBRD’nin 2009’dan bu yana ağırlıklı olarak özel sektör olmak üzere, çok önem verilen kalkınma konusunda bir ortak olduğunu belirtti.

Türkiye’nin EBRD ile etkin işbirliğine dikkat çeken Erdoğan, bankanın Türkiye stratejisiyle hükümetin reform programının aynı çizgide olmasının sağlıklı ve başarılı bir ortaklık zemini oluşturduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin özverili ve kararlı tutumunun da bu sürece katkı sağladığına inandığını belirterek, “EBRD ile süregelen sağlam işbirliğimizi imzalanacak anlaşma ile yeni bir safhaya taşıyoruz” diye konuştu.

GEÇMİŞTE KALAN ACI BİR HATIRA

İmza törenini, sadece işbirliği fonunun tesisi için atılan bir adım olarak görmediğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bugün burada aynı zamanda ülkemizin ekonomi ve finansman alanında ulaştığı noktaya da şahitlik yapıyoruz. Bir zamanların IMF kapısı önünde borç bekleyen Türkiyesi artık geride kalmıştır, bu yok. Yabancı yatırımcıların gelmekten çekindiği o eski Türkiye, artık geçmişte kalmış acı bir hatıradır. Türk ekonomisi o denli sağlam temellere dayanıyor ki işte üçüncü çeyrekte yüzde 11 gibi bir büyüme yakalamak suretiyle nasıl bir toparlanma süreci içerisinde olduğunu ortaya koymuştur.”

SÜREKLİ PATİNAJ YAPIYORLAR

Bir gerçeği söylemek istediğini dile getiren Erdoğan, “Bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının hala ideolojik yaklaşımlarından kurtulabilmiş değiliz. Bunlar yine o ideolojik yaklaşımlarına devam ediyorlar” dedi. “Hala Türkiye’nin bu noktada istikrar ve güven vermediğini söyleyecek kadar ideolojik yaklaşım içerisinde maalesef patinaj yapıyorlar. Bunlara ya bu işi öğreteceğiz ya bu işi öğreteceğiz. Zira Türkiye böyle bir ülke değil” diyen Erdoğan, Türkiye’nin yatırımlarıyla da üretimiyle de şu anda dünyadaki müstesna ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

2018 ÇOK DAHA FARKLI OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “15 Temmuz darbe girişimi de bölgemizdeki çalkantılar da dünya finans sistemindeki sorunlar da ekonomimize etki etmemiştir, etki etmiyor. Hamdolsun Türk ekonomisi 2017 yılında dünyanın en çok büyüme kaydeden ekonomilerinin başında yer aldığına göre, bütün sıkıntılara rağmen, 2018 çok daha farklı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ekonomi büyüyecek yatırımcı kazanacak

Yatırımcılara ve iş insanlarına “Türk ekonomisi büyümeye, Türkiye’ye yatırım yapanlar da kazanmaya devam edecektir” diye seslenen Erdoğan, EBRD’nin Türkiye’ye güven duyan, Türkiye’nin ekonomik potansiyelini layıkıyla tahlil etmiş bir kuruluş olarak takdir kazandığını, bankayla Türkiye arasındaki güçlü işbirliğini taçlandıran anlaşmanın banka ve fondan faydalanacak ülkeler için hayırlara vesile olmasını temenni etti. İmza törenine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, EBRD Başkanı Suma Chakrabarti ve çok sayıda davetli katıldı. Konuşmaların ardından Şimşek ve Chakrabarti işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Hassasiyet genelgesi

AK Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın MHP ile yürütülen ittifak görüşmeleriyle ilgili olarak partililere yönelik dile getirdiği “Bu sürece limon sıkma gibi bir yanlışı kimse yapmamalı” sözlerini hazırladığı genelgeyle partililere iletti. Mesaiye başlayan Milli Mutabakat Komisyonu’na ilişkin AK Parti, ‘hassasiyet’ genelgesi yayınladı. AK Parti yönetimi uyum komisyonları kapsamında oluşturulan 5 alt komisyonun üyelerine genelge gönderdi. Vakit kaybetmeden çalışmalara başlanması belirtilen genelgede şu hususlar yer aldı:

“Çalışmalarla ilgili kamuoyu bilgilendirilmesi, belli periyotlarda, bir bütünlük içinde yapılacaktır. Çalışmalar içinde olmayanlarla bilgi paylaşımları, çalışmalar ile ilgili olumsuz algıya sebep olabileceği değerlendirildiğinden, böylesi yaklaşımlardan uzak durulmalıdır.”

Uyum komisyonu perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplantı yaptı. Toplantıda, yeni sisteme yönelik uyum çalışmalarının bir an önce ortaya çıkması gerektiği belirtildi. Söz konusu çalışmalarla önemli reformlara imza atılacağı vurgulandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, kamuda 30 yılın üstünde hizmeti olan 233 bin emekliye toplam 1 milyar liradan fazla ödeme yapıldı. Yaklaşık 450 bin emekliyi ilgilendiren imkandan yararlanmak isteyenlerin 29 Ocak'a kadar başvurmaları gerekiyor.

Yeni Şafak

adminadmin