Güncel
Giriş Tarihi : 12-09-2019 09:39   Güncelleme : 12-09-2019 09:39

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükşehir belediye başkanlarını kabul etti

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyükşehir belediye başkanlarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükşehir belediye başkanlarını kabul etti

Kabulde büyükşehir belediye başkanlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart 2019 seçimleriyle 30’u büyükşehir, 51’i il, 922’si ilçe, 386’sı belde olmak üzere toplam bin 389 belediye başkanının milletin teveccühüyle göreve başladığını, ayrıca 20 bin 745 belediye meclis üyesi, bin 271 il genel meclis üyesi ile 50 bin 157 muhtarın da sandıkla belirlendiğini anımsattı.

“MİLLETİMİZİN TEVECCÜHÜYLE GÖREV ALAN TÜM BELEDİYE BAŞKANLARIMIZA AYNI SAMİMİYETLE YAKLAŞIYORUZ”

Belediye başkanlarını seçimlerde elde ettikleri başarı dolayısıyla tebrik ederek, muvaffakiyetler dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçildiğin gün itibarıyla artık size oy versin, vermesin şehrinizdeki herkesin belediye başkanı olarak görev yaptığınıza, yapacağınıza inanıyorum. Biz de milletimizin teveccühüyle görev alan tüm belediye başkanlarımıza aynı samimiyet ve hüsnüniyetle yaklaşıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabulde hazır bulunan tüm bakanlar ile Yerel Yönetimlerden Sorumlu Politika Kurulu üyelerinin, belediye başkanlarının sorularına cevap vererek, taleplerine ilişkin değerlendirmeler yapacaklarını bildirdi.

“Siyasi olarak elbette farklı görüşlere ve duruşlara sahip olabiliriz, ama ülkemizin ve milletimizin âli çıkarları söz konusu olduğunda birlikte hareket edebilme erdemini gösterebileceğimize inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizin birliğe, beraberliğe, kardeşliğe en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde burada ortaya koyduğumuz fotoğrafı çok çok önemli görüyorum. Özellikle de terörle, terör örgütleriyle, hukuksuzlukla arasına mesafe koymayı başarmış belediye başkanlarımızla birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bildiğiniz gibi her fırsatta, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet derken tam da şu anda buradaki manzarayı ifade etmek istiyorum. Milletimizin de bizlerden istediği görüntünün bu olduğuna eminim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte üçünün 30 büyükşehirde yaşadığına dikkati çekerek, bu şehirlerin belediye başkanlarının büyük bir sorumluluğun altına girdiklerini, belediye başkanlığından gelme bir siyasetçi olarak da görevdeki belediye başkanlarını iyi anladığını kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı göreviyle bugüne kadar hep iftihar ettiğini ve ömrünün sonuna kadar da bu görevi yürütmüş olmaktan gurur duyacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlığının ardından başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunan bir kişi olarak belediye başkanları ile şehirlerin sıkıntıları, beklentileri, çözüm yolları ve yatırımları konusunda yakın mesai içinde olmak gerektiğine inandığını söyledi.

“SİYASİ ÇEKİŞMELER GEÇİCİ, ÜLKEMİZE VE ŞEHİRLERİMİZE YAPILAN HİZMETLER KALICI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 yıllık başbakanlığı, beş yılı aşan cumhurbaşkanlığı görevi süresince, hizmet söz konusu olduğunda hiçbir belediye başkanının partisine bakmadığına vurgu yaparak, “İzmir’den Van’a, Eskişehir’den Hatay’a, Muğla’dan Mardin’e kadar hangi şehrimizin ne tür bir yatırıma ihtiyacı varsa hepsine de altyapısıyla, üstyapısıyla gerekli desteği verdik. Bize karşı aleni husumet içerisine girmeyen, nezaketi ve insani mesafeyi koruyan tüm belediye başkanlarıyla da bu arada çalıştık. Siyasi çekişmelerin geçici, buna karşılık ülkemize ve şehirlerimize yapılan hizmetlerin kalıcı olduğu gerçeğini hiç unutmadık. Bundan sonra da aynı anlayışla hareket edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” değerlendirmesinde bulundu.

“BELEDİYELERİN YAŞADIĞI SIKINTILARA ÇÖZÜM BULMAK ORTAK SORUMLULUĞUMUZDUR”

Büyükşehir belediyelerinin durumunu yakından izlediğini, gerçekleştirdiği il ziyaretlerinde belediyelerle özellikle ilgilendiğini, yürütülen çalışmaları ve sıkıntıları doğrudan kaynağında tespit ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Neredeyse tüm belediyelerimiz mali sıkıntı yaşıyor. Belediyelerin bugün içinde bulunduğu durumun sistemden de uygulamandan da kaynaklanan sebepleri var. Bu ülke 81 vilayetinin tamamıyla hepimizin olduğuna göre, bu sorunların tespiti ve çözüm yollarının bulunması da bizlerin ortak sorumluluğudur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelerin sorunlarının çözümü doğrultusunda çeşitli hazırlıkların bulunduğuna dikkati çekerek, büyükşehirler başta olmak üzere tüm belediye başkanlarının tespit ve teklifleriyle sorunların üstesinden gelinebileceğini belirtti.

Kanun değişikliği gereken konuların Meclis’te, kararname gereken konuların Cumhurbaşkanlığı’nda, diğer idari düzenlemelerin de ilgili kurumlarda çalışalacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli olanın bu sürece tüm belediye başkanlarının ve partilerinin samimi destek vermeleri olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz ülkemizi yönetme sorumluluğu üstlendiğimiz dönem boyunca, siyasetimizin iklimini daha önceki 30 yıllık dönem boyunca içinde bulunduğu kaotik yapıdan kurtarmak için çok çaba sarf ettik. Ülkenin ve milletin menfaatleri söz konusu olduğunda toplumumuzun farklı kesimlerini aynı ortak paydada buluşturmak için gerçekten samimi gayret gösterdik. İnşallah Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin en büyük katkısı, siyasetin uzlaşmaya ve kucaklaşmaya dayalı bir yapıya kalıcı şekilde kavuşması olacaktır” şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BAŞKANLARININ YÖNETME TASARRUFU, İNSANLARIN HAYATLARINI ALT-ÜST EDEBİLECEKLERİ ANLAMINA GELMİYOR”

Bugünkü toplantının hedefledikleri demokratik uzlaşmanın ilk adımı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlığının “polemik siyaseti değil, eser siyaseti üretme makamı” olduğunu, çalışmadan, çabalamadan, eser vermeden yapılan siyasetin de şehirlere ve insanlara vakit kaybettirdiğini vurguladı.

“Belediye başkanlarının görevi devr-i sabık peşinde koşmak değil, şehirlerine en güzel, en kalıcı, en verimli hizmetleri getirmek için çalışmaktır” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Medyada her gün çeşitli şehirlerimizdeki belediyelerle ilgili sendika değiştirme baskısından işten atmalara, envaı türden tehditlere kadar pek çok vicdan yaralayıcı habere rastlıyoruz. Unutmayınız, kâğıt üzerinde bir toplam olarak önünüze gelen personel sayısındaki her rakam bir insana ve onun etrafında şekillenen daha geniş bir hayata tekabül ediyor. Belediye başkanlarının kurumlarını yönetme tasarrufu, emekleriyle ekmek paralarını kazanma peşindeki insanların hayatlarını diledikleri gibi alt-üst edebilecekleri anlamına gelmiyor. Kapının önüne konan, canları yanan, yuvaları başlarına yıkılan insanların ahı üzerinde ne siyaset, ne hizmet bina edilebilir.  Kamunun diğer tüm kurumları gibi belediyeler de çeşitli statülerde çalışan personelin de tamamına hakka, hukuka, adalete ve elbette vicdana uygun şekilde davranılması şarttır. Şayet varsa birkaç kötü örnek bahane edilerek yüzlerce, binlerce kişinin ekmeğiyle oynanması ne hakka, ne hukuka, ne adalete, ne de insanlığa sığar. İşte sırf bu sebeple keyfi uygulamalara maruz kalmamaları için tüm kamuda sayıları milyonu bulan taşeron şirketler üzerinden çalışan işçileri sözleşmeli statüyle kadroya geçirdik, sebebi buydu. Buna rağmen son aylarda bazı belediyelerimizde yaşanan hadiseleri üzüntüyle takip ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, çalışan, birikimi ve gayretiyle bulunduğu yeri hak eden hiç kimseye dokunmadığını, hiç kimseyi yerinden, ekmeğinden, aşından etmediğini anlatarak, “Ne personelle, ne araçlarla, ne de başka bir şeyle uğraştık, tüm vaktimizi ve imkânları doğrudan şehrin sorunlarının, şehrin halkının sıkıntılarının çözümüne teksif ettik. Üstlendiğimiz diğer görevlerde de hamdolsun bu çizgiden sapmadık” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm belediye başkanlarından da aynı hassasiyeti beklediğine işaret ederek, belediye başkanlarına görevlerinde başarılar diledi.

Toplantıya mazeret bildiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın dışında 29 büyükşehir belediye başkanı iştirak etti.

Kabulde; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu üyeleri hazır bulundu. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’ndan da bakan yardımcıları toplantıya iştirak etti.

adminadmin