Güncel
Giriş Tarihi : 10-04-2018 11:10   Güncelleme : 10-04-2018 11:10

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ceenbekov’un Ziyareti, FETÖ’ye Verilmiş En Güzel Cevaptır!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında, “FETÖ’cüler ve sirayet ettikleri kişiler, Türkiye ile Kırgızistan arasına fitne tohumları ekmek için her türlü alçaklığı, her türlü kalleşliği sergilediler. Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un bugünkü ziyaretini, FETÖ’nün bu çabalarına verilmiş en güzel cevap olarak görüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ceenbekov’un Ziyareti, FETÖ’ye Verilmiş En Güzel Cevaptır!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov ile birlikte gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşme ile iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“FETÖ, TÜRKİYE İLE KIRGIZİSTAN ARASINA FİTNE TOHUMLARI EKMEK İÇİN HER TÜRLÜ KALLEŞLİĞİ YAPTI”

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov’u, cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısından dolayı tebrik eden ve görevi üstlenmesini müteakip ilk yurtdışı ziyaretlerinden birini Türkiye’ye yapmasından dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kırgızistan bizim için özel, ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Bu anlayışla 1991 yılında Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduk. 2011 senesinde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ihdas ederek ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükselttik” dedi.

Kırgızistan’da Türk iş adamlarının çok önemli yatırımları olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim alanında bugüne kadar 3500 Kırgız öğrenciye Türkiye burslarıyla eğitim imkânı hazırladıklarını, TİKA vasıtasıyla çok farklı alanlarda kalkınma projelerini hayata geçirdiklerini ifade etti. İki ülke arasındaki yakın iş birliğinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çeşitli sınamalara maruz kaldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “FETÖ, nüfuzu altındaki bazı şahıslar üzerinden bu iş birliğimizi zehirlemeye, dinamitlemeye ve rayından çıkarmaya çalıştı. FETÖ’cüler ve sirayet ettikleri kişiler, Türkiye ile Kırgızistan arasına fitne tohumları ekmek için her türlü alçaklığı, her türlü kalleşliği sergilediler. Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un bugünkü ziyaretini, FETÖ’nün bu çabalarına verilmiş en güzel cevap olarak görüyorum” dedi.

“SON FETÖ’CÜ HAİN DE HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Konuşmasında, “Türkiye, son FETÖ’cü hain de hukuk önünde hesap verene kadar yurt içinde ve yurt dışında bu örgütle mücadelesini sürdürecektir” vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “251 insanımızın kanını döken, sadece Külliye etrafında 29 vatandaşı şehit eden bu alçakların ellerini kollarını sallayarak gezmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar, hangi deliğe saklanırsa saklansınlar, inlerine girecek, bunları kulaklarından tutup adalete teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için olduğu kadar Kırgızistan için de çok büyük tehdit oluşturan bu örgütün kökünü kazımanın, devlet başkanları olarak boyunlarının borcu olduğunu belirterek, “Bu öyle bir örgüt ki bugün bize, yarın aynısını Kırgızistan’a yapacak karakterdedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak FETÖ ile mücadele konusunda Kırgızistan’dan beklentilerini açık ve net olarak ifade ettiklerini, bu meselenin ülkemiz ve milletimiz için anlamını, Türk-Kırgız ilişkilerinin geleceği bakımından önemini, özellikle vurguladığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un, FETÖ konusunda daha dirayetli davranacağına ve gereken önlemleri süratle alacağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de FETÖ terör örgütüyle mücadele noktasında ilgili birimlerimizle kendisinin yanında olacağız” dedi.

“KIRGIZİSTAN’LA BİR MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile ekonomi, ticaret, kültür ve eğitim dâhil olmak üzere ikili gündemlerinde yer alan diğer meseleleri de konuştuklarını, siyasi ve askerî iş birliğini ele aldıklarını ifade etti. Şu anda dış ticaret hacminin çok ileri bir noktada olmadığını, fakat hedef belirlediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir milyar dolarlık bu hedefe ulaşacaklarını kaydetti.

Kırgızistan ile ilişkilerin bir diğer önemli boyutu olan Türk Konseyi’ne de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül ayında Türk Konseyi Zirvesi’ni Bişkek’te yapmayı arzu ettiklerini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un ev sahipliğinde Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Türkmenistan’la birlikte Türk Konseyi’nde dünyaya güçlü bir mesaj vermeyi istediklerini söyledi.

“TÜRK DÜNYASI OLARAK KENETLENMEMİZ GEREKİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda, bu sene doğumunun 90’ıncı yılı idrak edilen Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un, “Birleşenler, birbirine omuz verenler her engeli aşarlar” sözüne atıfla, “Bizim de Türk dünyası olarak önümüzdeki engellere bu şekilde bakmamız, kenetlenmemiz, gönüllerimizi birleştirmemiz gerekiyor” dedi ve bu ziyaretin Türk-Kırgız ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacağına olan inancını ifade etti.

KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI CEENBEKOV: “ELE ALDIĞIMIZ KONULAR VE VARILMIŞ OLAN MUTABAKATLARA BÜYÜK DEĞER VERİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra söz alan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov da çok yapıcı ve verimli görüşmelerde bulunduklarını belirterek, ortak tarih ve kültür bağları üzerinde kurulmuş olan Kırgız-Türk ilişkilerinin geleceğinin her iki tarafın da gündem konusu olduğunu, Yüksek Stratejik İşbirliği seviyesini ileriye doğru geliştirerek, başarıya ulaşmanın ortak amaçları olduğunu dile getirdi.

Görüşmeler sırasında Türk dili konuşan ülkeler arasında tesis edilmiş olan Türk Konseyi’nin bir sonraki toplantısı hakkında da fikir teatisinde bulunduklarını da aktaran Cumhurbaşkanı Ceenbekov, “Kırgız Heyeti bugün gündemimizde ele almış olduğumuz konular ve varılmış olan mutabakatlara büyük değer vermektedir ve varılan mutabakatlar çerçevesinde yapılacak işler için gayret sarf edecektir” dedi.

adminadmin