Güncel
Giriş Tarihi : 29-04-2019 09:44   Güncelleme : 29-04-2019 09:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dikey mimariye izin vermeyeceğiz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan:  Dikey mimariye izin vermeyeceğiz!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 28. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Kızılcahamam’da gerçekleştirilen toplantının kapanışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükşehir belediye başkanları, irtibatlı bakanlar ve kabine üyeleriyle toplantılar gerçekleştirdiklerini belirterek, bundan sonraki süreçte belediye başkanları ile ilgili bakanlıkların münasebetlerini nasıl ilerletecekleri konuları üzerinde durduklarını anlattı.

EKONOMİ VE GÜVENLİK ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA YER ALACAK”

İstişareye büyük önem verdiklerini ve bu istişare toplantılarının önümüzdeki dönemde sürdürüleceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Samimiyet her iş gibi istişarenin de temel şartıdır. Herkes istişarelerde görüşlerini, tenkitlerini, tekliflerini ortaya koyacak, sonuçta heyetten çıkan karara da tabi olacaktır. Bizim içtimai ve siyasi terbiyemiz bunu gerektirir. Sizlerin her birinin de bu anlayışa sıkı sıkıya bağlı kalacağınıza inanıyorum” dedi.

Ekonomi ile birlikte güvenliğin önümüzdeki dönemde öncelikleri arasında yer alacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiden Gezi olaylarına kadar tarihî başarılara imza atılan bir dönem yaşandığını, son altı yılda maruz kalınan saldırıların da doğrudan ekonomiyi hedef aldığını, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün amaçlarından birinin de ekonomiyi sabote etmek olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen Ağustos ayında kur, faiz ve enflasyon üzerinden Türkiye ekonomisini çökertmeye yönelik bir saldırıya daha maruz kaldıklarına dikkati çekerek, “Kısa sürede gereken tedbirleri alıp normalleşme sürecine geçişi sağladık. Bu saldırı elbette sıkıntılara yol açtı, ama aynı zamanda ekonomimizin de direncini artırdı. Ülkemize dayatılan kur, faiz, enflasyon şer üçgenine karşı nasıl davranmamız, nasıl karşılık vermemiz gerektiğini gördük. Ekonomik göstergeler bakımından 2018 yılını yaşadıklarımızı göz önünde bulundurduğumuzda her şeye rağmen başarılı bir şekilde geride bıraktık” diye konuştu.

2018 yılının yüzde 2.6 gibi önemli bir büyüme oranıyla kapatıldığını, ihracatın 168 milyar dolar gibi tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını, bu yılın ilk çeyreğinde ekonomide dengelenmenin devam ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güven endekslerinden, sanayi üretimine ve kapasite kullanım oranlarına kadar her konuda müspet haberler geliyor” ifadesini kullandı.

“SİLAHLI VE DİPLOMATİK TERÖRE NASIL TESLİM OLMADIYSAK, EKONOMİK TERÖRE DE TESLİM OLMAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim gerilimi yaşanmayan bir dört yıllık sürece girildiğini tekrarlayarak, ihtiyaç duyulan yapısal dönüşümleri birer birer hayata geçirmeye kararlı olduklarını, 17 yıldaki tecrübelerinin gelecek dört yılda çok büyük başarılara imza atılabileceği güvenini verdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esasen ekonomide son 9,5 ayda yaşananlar ülkemizin ekonomik gerçeklerinden kaynaklanmış da değildir. Bir dönem sınırlarımıza atılan füzeler, bombalar, sıkılan kurşunlar neyse, son aylarda ekonomimize yapılan saldırılarda aynısıdır. Hatta bir ay öncesinde de benzer girişimler oldu, hemen tedbirlerimizi alıp kimse fark etmeden önünü kestik. Silahlı ve diplomatik teröre nasıl teslim olmadıysak, ekonomik teröre de teslim olmadık, olmayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik virajların geride kaldığını, potansiyeli yeniden hayata geçirebilecek bir iklime girdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette önümüzdeki aylarda da bizi rahat bırakmayacaklar bunu da biliyoruz. Güvenlik siyasetiyle, ekonomik ilişkilerin kasıtlı olarak birbiriyle çatıştırıldığı bir dönemden geçiyoruz. Ancak son altı yıldır özellikle de 24 Haziran seçimlerinden bu yana yaşadıklarımız bize saldırılarla nasıl mücadele edeceğimizi de göstermiştir. İnşallah bundan sonra her şey daha kolay olacaktır, yani dabbah biliyorsunuz deriyi döve döve işlenilir hâle getirir işte şimdi biz bu noktadayız.”

“KARARLARIMIZI BAŞKALARININ BİZİMLE İLGİLİ NİYETLERİNE GÖRE DEĞİL, KENDİ HEDEFLERİMİZE GÖRE VERELİM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyasına, yatırımcı, sanayici ve ticaret erbaplarından bir ricası olduğunu belirterek, “Gelin kararlarımızı başkalarının bizimle ilgili niyetlerine göre değil, kendi hedeflerimize, kendi ihtiyaçlarımıza, kendi çıkarlarımıza göre verelim. Filanca yabancı finans kurumu şöyle diyormuş, filanca devlet ülkemize şaşı bakıyormuş, filanca kesim saçma sapan yollara tevessül ediyormuş bunların hiçbirinin zerre kadar kıymeti yoktur. Asıl olan ülke ve millet olarak bizim ne istediğimiz, ne yaptığımız, nereye varmak istediğimizdir. Türkiye her alanda olduğu gibi ekonomide de öyle bir ülkedir ki buzdağı gibi görünmeyen kısmı görünen kısmından çok daha büyüktür” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin potansiyelinin kullandığından kat be kat fazla olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şayet biz vatandaşıyla iş dünyasıyla devletiyle birlik beraberlik içerisinde olursak karşımızda duracak hiçbir güç yoktur. Bir kutu kibritin içindeki çöpleri tek tek kolayca kırabilirsiniz ama kırkını birden kırmaya kalkarsanız başaramazsınız. Biz de işte böyle olmalıyız, hep birlikte hangi hedefe yönelirsek yönelelim, başarmama ihtimalimiz yoktur. Yatırımı artırmaya, üretimi çoğaltmaya, ihracatı katlamaya, istihdamı yükseltmeye mi ihtiyacımız var? Hep birlikte buna yüklenirsek yıl bitmeden işi bitiririz" diye konuştu.

“TÜRKİYE ORTAK PAYDASINI NE KADAR BÜYÜTÜRSEK BAŞARIYA O KADAR ÇABUK ULAŞIRIZ”

Teröre, Irak ve Suriye’de Türkiye için kurulan tuzaklara, 82 milyon vatandaşın ortak hareket etmesiyle kısa sürede çözüm bulunabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birileri ısrarla 2023 hedeflerimizi bir hayal, bir serap gibi göstermeye çalışıyor. Hâlbuki biz hep birlikte bu hedeflere inanır ve çalışırsak 2023’te çok daha ötesine geçmemiz pek ala mümkündür. Geçmişte bunu başardık yine başarırız. Cumhur İttifakı’nın lokomotifi olduğu Türkiye ortak paydasını ne kadar büyütürsek bu başarıya o kadar çabuk ulaşırız” dedi.

Cumhur İttifakı’na oy veren vatandaşlara teşekkür ederek, diğer ittifaklara oy veren vatandaşlara ise kırgın ya da kızgın olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz 82 milyon olarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerektiğini söylüyoruz, CHP kafası bunu ayrıştırma, gerginliği ve kutuplaştırmayı arttırma çabası diye anlıyor. Biz terör örgütünün güdümündeki partiyle birlik olursanız şehitlerimizin kemiklerini sızlatırsınız diyoruz, onlar hadiseyi meşrulaştırmaya çalıştığımızı iddia ediyor. Biz saldırıyı açık bir dille kınadık” ifadesini kullandı.

“DİKEY MİMARİYE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Terör tehdidi altında olan Türkiye’de devlet yöneticileri ile parti yöneticilerinin can güvenliğinin sağlanacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ancak bunu bir saltanat hâline dönüştürülmeyeceğini, vatandaş ile araya etten duvar örülmesine izin verilmeyeceğini kaydetti. “Ülkemizdeki her fert gibi kendi çevremizdeki insanların da iş yapma, kazanma hakkı olduğunu bileceğiz, ama kesinlikle bu ilişkilerin kayırmacılığın ve haksız kazancın vesilesi hâline gelmesine rıza göstermeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatay mimariye önem verilmesini isteyerek, dikey mimariye müsaade edilmemesini, gerekirse yıkım kararı alarak dikey mimariye sahip yapıların yıkılabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi burada da ben tüm belediye başkanlarıma başta büyükşehir belediye başkanları olmak üzere bu konularda hassas olmalarını özellikle rica ediyorum, yıkacaksınız, biz yatay mimari diyoruz” şeklinde konuştu.

Belediye başkanlarına uyarılarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, her alanda adaletin gözetilmesi, her bir vatandaşın devletin tüm imkânlarından adil yararlandırılmasını istedi.

AK Parti kurulduğundan beri sürekli nöbet değişimlerinin yaşandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Millete en iyi hizmeti kim yapıyorsa onunla yola devam etmek, ülkenin ve partimizin yöneticisi olarak bizim görevimizdir. Eğer bu değişimi yapmazsak vazifemizi ihmal etmiş oluruz” dedi.

“NE EKONOMİK SALDIRILAR NE DE EKİLMEK İSTENEN FİTNE TOHUMLARI BİZİ GERÇEK GÜNDEMİMİZDEN KOPARTAMAYACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiden adalete, eğitimden sağlığa, askerlikten tarıma kadar her alanda gerçekleştirecek reformların hazırlıklarının titizlikle sürdürüldüğünü açıklayarak, şöyle devam etti: “Ne dışarıdan ülkemize yönelen ekonomik ve siyasi saldırılar, ne de içeride ekilmek istenen fitne tohumları bizi gerçek gündemimizden kopartamayacaktır. Sakın ha bu fitne tohumlarını ekenlere asla fırsat vermeyiniz. Sizlere gelenler, kapınızı çalanlar onlara tek şey söyleyin, bizim yapacak çok işimiz var, siz yolunuza devam edin. Bunlar nereden nereye nasıl geldiklerin hepiniz gayet iyi biliyorsunuz. Çok fazla vakit de kaybetmeye bizim zamanımız yok. Ve onlarla kaybedilecek vakit haramdır, buna dikkat edelim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililerin ve vatandaşların yaklaşan Ramazan ayını tebrik ederek, toplantının ardından şehirlerine dönecek belediye başkanlarına başarılar diledi.

adminadmin