Güncel
Giriş Tarihi : 27-07-2019 09:20   Güncelleme : 27-07-2019 09:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizde İndirim Yeterli Değil!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Merkez Bankası faizlerde 425 baz puanlık bir düşüşe gitti. Peki, ne oldu? Battık mı, bittik mi, her şey yerle yeksan oldu mu? Hayır, piyasalar bu durumu gayet normal karşıladı. Zira olması gereken zaten buydu. Bu bile yeterli değil, yılsonuna kadar bunun kademeli bir şekilde devamı gerekir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faizde İndirim Yeterli Değil!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı. AK Parti Genel Merkezinde gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı.

 “TÜRKİYE’Yİ HER ALANDA KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR ÜLKE HÂLİNE GETİRMEYE ÇALIŞTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün AK Parti’nin kapısından içeri giren herkese bu yol sonuna kadar açıktır. Bu makamlar kimsenin tapulu malları değildir. İhtirasları, hırsları veya kifayetsizlikleri yüzünden yollarını kaybedenleri bir kenara bırakacak olursak, âdeta AK Parti’de gözünü açan ve hayatının en verimli yıllarını bu çatı altında geçiren bir nesil siyasette yetiştirdik” diye konuştu.

Milletvekili ve teşkilat yöneticilerinden şehirlerine döner dönmez, vakit kaybetmeden 2001 yılından bugüne kadar AK Parti’de görev almış, gönül vermiş herkese ulaşmalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi teşkilatına, kendi teşkilat mensubuna vefa göstermeyen, şehrine, ülkesine ve milletine de vefa gösteremez. Zaten AK Parti’ye gönül verenleri kucaklamak demek, milletimizin yarıdan fazlasını peşinen bu dairenin içine almak demektir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar yaptıklarıyla Türkiye’yi demokrasiden ekonomiye, altyapıdan dış politikaya kadar her alanda kendi ayakları üzerinde duran, gerçek anlamda bağımsız bir ülke hâline getirmeye çalıştıklarına vurgu yaparak, “Rabbim ömür, sağlık ve imkân verdikçe kendim de bu yolda tüm gücümle yürümeye devam edeceğim. Hiç şüphe yok ki Allah doğruların yardımcısıdır” sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin yerel seçimler çalışmalarına “memleket işi gönül işi” diyerek başladıklarını anımsatarak, “Kentsel  dönüşüm, benzersiz şehirler, akıllı şehirler, sosyal belediyecilik, yatay şehirleşme, halkla birlikte yönetim, tasarruf ve şeffaflık, değer üreten şehirler” başlıklarıyla açıkladıkları temel ilkelere bağlı kalarak AK Parti kadrolarının şehirleri yöneteceklerini anlattı.

 “YATIRIMIN ÖNÜNÜ KESEN YÜKSEK FAİZ ORANLARI TÜRKİYE EKONOMİSİ’NİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faize yönelik tartışmalara değinerek, şunları kaydetti: “Uzun zamandır yüzde 24 oranındaki faizlerin ülkemiz için oldukça yüksek olduğunu savunuyorduk. Tabii yüzde 24’ün üzerine çıktığı zamanlar da oldu. Bundan ne kadar rahatsız olduğumu uzun yıllardır hep söyledim. Ama bunu maalesef o dönemlerin Merkez Bankası başkanlarına ulaştıramadım. Ne dediysek hep böyle oyalama taktikleriyle gittiler. Her dile getirdiğimizde birileri çıkıyordu, faiz oranlarındaki dramatik düşüşlerin ekonomiyi tepetaklak edeceğini öne sürüyordu. Dün Merkez Bankası faizlerde 425 baz puanlık bir düşüşe gitti. Peki, ne oldu? Battık mı, bittik mi, her şey yerle yeksan oldu mu? Hayır, piyasalar bu durumu gayet normal karşıladı. Zira olması gereken zaten buydu. Bu bile yeterli değil, yılsonuna kadar bunun kademeli bir şekilde devamı gerekir. Biz bu konularda nereye bakacağız? S&P’ye mi bakacağız, JPMorgan’a mı bakacağız? Dünyaya bakacağız. Bugün Amerika’da faiz oranları nedir, Japonya’da faiz oranları nedir, Avrupa’da faiz oranları nedir, İsrail’de faiz oranları nedir buralara bir bakalım. Böyle bir faiz oranı var mı? Yok. Öyleyse bunu usturuplu bir şekilde indireceğiz ki unutmayın bakın tekrar söylüyorum, bunu hep söylemişimdir, faiz düştükçe enflasyon düşer, faiz çıktıkça enflasyon da çıkar, diğerleri yan unsurlardır. Üretimin ve yatırımın önünü kesen, ülkemizin potansiyelini sınırlayan yüksek faiz oranları Türkiye Ekonomisi’nin önündeki en büyük engeldir.”

“TÜRKİYE, SERBEST PİYASA EKONOMİSİ İLKELERİNDEN TAVİZ VERMEYECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, serbest piyasa ekonomisi ilkelerinden taviz vermeden aynı yolda kararlılıkla ilerlemeyi sürdüreceğini yineleyerek faizin, enflasyonun nasıl düştüğünü izlemeye devam edeceklerini, aynı zamanda yatırımların, istihdamın, girişimcinin yatırım gücünün nasıl arttığına da şahit olunacağını belirtti.

Uygulanan sıkı para ve maliye politikası sayesinde enflasyonun Haziran ayı itibariyle yüzde 15,7’yi gördüğünü, gelişmelerin de enflasyonun gelecek aylarda çok daha düşük seviyelere gerileyeceğine ve yılın ikinci yarısında tek haneli seviyeleri göreceğine işaret ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah yılın ikinci yarısında belirsizliğin azalması, yapısal reformlara devam edilmesi ve baz etkisinin desteğiyle daha güçlü bir toparlanma bekliyoruz. Elbette ülke ve hükûmet olarak zayıf yönlerimizin farkındayız. Önümüzdeki zorlukları ortadan kaldırmak için yeni ekonomi programımız ile yol haritamızı ve önceliklerimizi ortaya koyduk” dedi.

Cari açığın düşürülmesi amacıyla enerji, maden, petrokimya, ilaç, turizm, otomotiv ve bilişim sektörleri gibi öncelikli yatırım yapılabilir alanları belirlediklerini, yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımların yer alacağı etkin yönetim modeline sahip endüstri ve teknoloji bölgelerinin kurulacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de üretilmeyen 20 biyoteknolojik ilacın yerli üretimini teşvik edileceğini, biyoteknoloji alanında yetkinliklerin artırılacağını, petrokimya alandaki kümelenmeyi ve Ceyhan Endüstri Bölgesi’ni bunun için hayata geçireceklerini, güvenlik hizmetlerinde kullanılan araç-gereç ve teknik ekipmanda yerli üretimin payını artıracaklarını, Avrupa Birliği’yle Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmaların tamamlanacağını ve yerli ürünlerin görünürlüğünü ve farkındalığını artıracaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomide yürütülen etkin mücadelenin meyvesi olarak geçen yıl Mayıs ayında yaklaşık 58 milyar dolar ile zirve yapan yıllık cari açığın bu yılın Mayıs ayı itibarıyla 2,4 milyar dolara kadar gerilediğini, böylece yıllık cari açığın Ocak 2004’ten bu yana en düşük seviyesine indiğini açıkladı.

“ÜLKEMİZİN İHTİYACI OLAN TÜM DÜZENLEMELERİ EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

“Reform ajandamızı sonuna kadar uygulayacak, ülkemizin ihtiyacı olan tüm düzenlemeleri en kısa sürede hayata geçireceğiz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan dünya fındık üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştirdiğini, bu üç ülke olarak fındıkla ilgili zirai mücadele, verim, kalite artışı ve pazarlama konularında iş birliği çalışmalarını başlattıklarını söyledi.

Bu sezon fındık veriminin yüksek olduğunu, yaklaşık 700 bin ton civarında bir rekolte beklendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu durum karşısında Toprak Mahsulleri Ofisi’ne hububat ve bakliyatta olduğu gibi, hasat dönemi başlamadan fındık alımı için görev verme kararı aldık. Ofisin alım yapacağı taban fiyatlar sayesinde spekülatörlerin önünü peşinen keserek fındık pazarında üreticilerimiz aleyhine oluşacak fiyat belirsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin taban fiyatlarını açıklayarak fındık üreticilerimize müjde vermek istediğini belirterek fındık fiyatlarını şöyle açıkladı: “Yüzde 50 randıman esasına göre Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyat kilogramda 17 lira. Levant kaliteli kabuklu fındık için de taban fiyat kilogramda 16,5 liradır. Buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği ve alan bazlı desteği de eklediğimizde kilogram fiyatları fiilen 19 lira ile 18,5 lira arasına gelmiş oluyor. Hazırlıklarını tamamlayan Toprak Mahsulleri Ofisi hasat başlangıcına denk gelen Kurban Bayramı’nın hemen akabinde hemen alıma geçiyor. 2019 yılı fındık hasat sezonunun bereketli geçmesini, bu fiyatların da üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti 7. Olağan Büyük Kongre sürecini de sonbaharda başlatacakları bilgisini paylaşarak gelecek haftalarda 31 Mart seçimlerinde en yüksek oyu aldıkları şehirlere teşekkür ziyaretlerine gideceğini, illerde Rize, büyükşehirde de Konya ile ziyaretlerine başlayacağını aktardı.

Parti teşkilatından dedikodulara amel etmemelerini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ve birileri parti kuruyormuş, şunu yapıyormuş, bunu yapıyormuş filan hiç bunları kafanıza takmayın. Çok içimizden ayrılıp da parti kuranları gördük, şu anda sorsam adını, sanını bilmezseniz. Bu iş böyledir, çünkü bu tür ihanetlerin içerisinde olanlar bu işin bedelini de ağır öder” değerlendirmesinde bulundu.

adminadmin