Genel
Giriş Tarihi : 13-06-2018 10:02   Güncelleme : 13-06-2018 10:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TANAP ile bölgesel enerji hatlarının merkezi olmaya bir adım daha yaklaştık!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, “TANAP ile Türkiye, transit bir ülke olmaktan çıkıp üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldi. Ülkemiz, bölgesel enerji hatlarının merkezi olma vizyonuna TANAP ile bir adım daha yaklaştı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TANAP ile bölgesel enerji hatlarının merkezi olmaya bir adım daha yaklaştık!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vuçiç, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile birlikte gerçekleştirdi. Türkiye’de gazın dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu’nda çok sayıda üst düzey davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma gerçekleştirdi.

“TANAP ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİĞİNİN NİŞANESİ”

Güney Gaz Koridorunun belkemiği olan ve ‘Enerjinin İpek Yolu’ olarak tanımlanan TANAP’ın açılışını gerçekleştirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, misafirlerini; bu stratejik projenin açılışı vesilesiyle Eskişehir’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Devasa projenin, planlanan tarihten önce hayata geçirildiğine işaret ederek projenin gerçekleştirilmesinde emeği bulunanları tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projenin gerçekleşmesinin, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ilişkilerin sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

Üretici, transit ve tüketici ülkeler ile şirketlerin arasındaki uyum ve anlayış birliğinin de bu sürecin hızlandırılmasına katkı sağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu açıdan TANAP aynı zamanda çok taraflı iş birliğinin de nişanesidir. Enerjiyi çatışma değil iş birliği zemini olarak gören anlayışımız, TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür” diye konuştu.

TANAP ile Hazar gazının ilk kez Avrupa’ya ulaştığına dikkat çekerek, Hazar Havzasındaki geniş enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınması fikrinin yeni olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  daha önce bu amaçla bir dizi dev projeyi hayata geçirdiklerini, bu yola yola Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının inşasıyla başladıklarını hatırlattı.

“TANAP, ROTA ÜZERİNDEKİ ÜLKELERİN REFAH VE İSTİHDAMINA KATKI SAĞLAYACAK”

Türkiye’nin, Azerbaycan ve Gürcistan ile stratejik yol arkadaşlığının, Türkiye’ye ilk Azeri gazını getiren Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı ve daha sonra Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının açılmasıyla devam ettiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “TANAP, ortak vizyonumuzun en son meyvesidir. Enerji piyasalarında yaşanan değişime ve ihtiyaca cevap veren TANAP, aynı zamanda önümüzdeki yıllarda devreye alacağımız yeni projelerin de müjdesi niteliğindedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “56 inçlik boru çapı ve 1.850 kilometrelik uzunluğu ile TANAP; Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa'nın en uzun doğal gaz boru hattıdır. TANAP; 20 il, 67 ilçe ve Çanakkale Boğazı’nı geçen bir güzergâha sahiptir.  Bu projenin başlangıç kapasitesi yıllık 16 milyar metreküp doğal gazdır. Bunun 6 milyar metreküpü Türkiye’ye, 10 milyar metreküpü ise Avrupa’ya taşınıyor” bilgisini paylaştı.

Talebe bağlı olarak kapasiteyi önce 22 milyar metreküpe, devamında ilave yatırımlarla 31 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan sınırına ilk gaz teslimatının ise Haziran 2019’da gerçekleştirmeyi planladıklarını duyurdu.

TANAP’ın, Hazar bölgesinden Avrupa’ya kadar tüm rota üzerindeki ülkelerin refah ve istihdamına da katkı vereceğine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun meyvelerini daha yatırım aşamasında alınmaya başlandığını, hat güzergâhındaki 20 ilde yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam oluşturulduğunu, başta KOBİ’ler olmak üzere çok sayıda müesseseye yeni iş imkânının sağlandığını aktardı.

“TANAP İLE TÜRKİYE KRİTİK BİR KONUMA GELİYOR”

TANAP ile Türkiye’nin, transit bir ülke olmaktan çıkıp üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemiz, bölgesel enerji hatlarının merkezi olma vizyonuna TANAP ile bir adım daha yaklaştı” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “TANAP, siyasi irade yanında aynı zamanda ekonomik istikrarın da ürünüdür. TANAP gibi büyük bir uluslararası alt yapı projesinin kısa sürede hayata geçmesinde Türkiye’nin son 16 yılda sağladığı siyasi ve ekonomik istikrarın çok önemli rolü vardır. Ülkemiz, bölgesindeki tüm sıkıntılara, çatışmalara, terör olaylarına,  hatta FETÖ ihanet çetesinin kanlı darbe girişimine rağmen, 16 yıldır istikrarını korumayı başarmıştır. Bu süreçte Türkiye, ulaşım, ticaret, yatırım, enerji gibi çok farklı alanlarda pek çok önemli projeyi de gerçeğe dönüştürmüştür. Özellikle enerji alanında arz güvenliğimizi sağlamak ve kendi enerji kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak için ciddi yatırımlar yaptık. Millî Enerji ve Maden politikamızı oluşturarak arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa koşulları ile ülkemizin, yatırımlar için güvenli bir liman ve istikrar adası olduğunu gösterdik.”

“AKKUYU VE SİNOP NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJELERİNİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ETAP ETAP DEVREYE ALACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki yüzer LNG tesisi ve karadaki LNG tesislerinin kapasitesini artırarak son 2,5 yılda Türkiye’nin LNG’den doğal gaz sağlama kapasitesini günlük 36 milyon metreküpten 113 milyon metreküpe çıkarıldığını, doğal gaz ve petrol aramada da yeni bir dönemle millî ilk sondaj gemisi FATİH’in Akdeniz’de göreve başladığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 16 yılda Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücünü 31 bin 845 megavattan 87 bin megavata yükselttiklerini aktardı.

Yenilenebilir enerji kaynakları kurulu gücünü 12 bin 305 megavattan 40 bin 838 megavata çıkarıldığını, rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisinin, önemli elektrik kaynakları hâline geldiğini de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni bir enerji kaynağı olarak nükleeri enerjiyi de sepetimize dâhil edeceğiz. Akkuyu ve Sinop Nükleer Enerji Santrali projelerini inşallah önümüzdeki yıllarda etap etap devreye alacağız” şeklinde konuştu.

“AVRUPA’DAKİ TOY SİYASETÇİLERİN TARİHLERİNDEN DERS ALMALARI GEREK”

Kendileri bugün enerji gibi tarih boyunca rekabetin, gerilimin merkezi olmuş meseleyi iş birliği alanına çevirirken; Avrupa’da din, inanç ve ibadet hürriyetinin yeni bir çatışma alanına dönüştürülmeye çalışıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:  “Müslümanları hedef göstermenin, yabancı düşmanlığını kışkırtmanın, ibadethanelerin kapısına kilit vurmanın hiç kimseye faydası yoktur. Gerilim politikalarından siyasi rant devşirmeye çalışmak basitliktir, basiretsizliktir, ateşle oynamaktır. İkinci Dünya Savaş’ında Museviler, Romanlar ve Sintilerin çektiği acılar, yaşadıkları katliam ve işkenceler, bu tür sorumsuz politikaların ne gibi utanç sahnelerine sebep olabileceğini açıkça göstermiştir. Avrupa’daki toy siyasetçilerin insanların sinir uçlarına dokunan manevralar yapmadan önce kendi tarihlerindeki derse bir baksınlar ve oradan da ders alsınlar. Aşırılıkla mücadele, meşru, legal yapıların kapısına kilit vurmakla olmaz. Terörle mücadele,  Müslümanların inanç ve ibadet hürriyetleri kısıtlayarak da olmaz. Bu tür provakatif adımlar, sadece DEAŞ gibi, El Kaide gibi terör örgütlerine yeni istismar alanları sunar.”

Terör örgütü PKK’nın Avrupa başkentlerinde cirit attığı, her yıl milyonlarca Avro haraç topladığı bir manzarada, cami ve mescitleri terör yuvası gibi göstermenin akıl tutulması olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Avusturya Hükûmetinin yanlışta ısrar etmek yerine bir an önce aklıselime dönmesine fayda görüyoruz” dedi.

“ÖNÜMÜZDE DAHA BÜYÜK HEDEFLER VAR”

TANAP ilk gündeme geldiğinde kimi çevrelerin projeyi rüya ve gerçekleşmesi imkânsız şeklinde değerlendirdiğini; ancak doğru bildikleri yolda ısrar ederek istikrarla yürüdüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi önümüzde daha büyük hedefler, yepyeni projeler var. Şimdi önümüzde buradan aldığımız ilhamla yeni başarı hikâyeleri yazmak var” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e projede göstermiş olduğu liderlikten dolayı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, davete icabetlerinden dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  proje ile ilgili olarak AB ve ABD tarafından gösterilen destekten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından konuk Cumhurbaşkanları ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’la birlikte Azerbaycan’dan Türkiye’ye gazın gelmesi için temsili olarak vanayı açtı.a

adminadmin