Genel
Giriş Tarihi : 18-08-2016 09:19   Güncelleme : 18-08-2016 09:19

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, FETÖ ile Tüm Dünyada Büyük Bir Mücadele Yürütüyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Akıncı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ile mücadele sürecine değinerek, “KKTC yönetiminin, FETÖ ile mücadelemizde bizlerin yanında olduğunu biliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, FETÖ ile Tüm Dünyada Büyük Bir Mücadele Yürütüyor

Bundan sonra FETÖ ve uzantıları, kendilerine KKTC’de hayat alanı bulamayacaktır. Biz, bu tavrın diğer dost ve kardeş ülkeler tarafından örnek alınmasını temenni ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü karşında, Türkiye ile dayanışma sergileyen ve desteklerini ortaya koyan Kıbrıs Türk halkına teşekkür etti.

“YANIMIZDA DURAN DOSTLARIMIZI HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ”

5 Ağustos günü Lefkoşa’da düzenlenen geniş katılımlı Demokrasi Mitingi’ni hatırlatarak KKTC’lilerin Türkiye’nin gerçek dostu olduklarını gösterdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şüphesiz ki Türkiye’nin yanında duran dostlarımızı hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız” dedi.

Türkiye’nin, bu kanlı girişimin faili olan FETÖ terör örgütüyle tüm dünya sathında büyük bir mücadele yürüttüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “KKTC yönetiminin, FETÖ ile mücadelemizde bizlerin yanında olduğunu biliyoruz. 21 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Fetullahçı Terör Örgütü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki terör örgütleri listesine eklenmiştir. Bundan sonra FETÖ ve uzantıları, kendilerine KKTC’de da hayat alanı bulamayacaktır. Biz, bu tavrın diğer dost ve kardeş ülkeler tarafından örnek alınmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE VE KIBRIS TÜRK TARAFI, KALICI VE KAPSAMLI BİR ÇÖZÜMDEN YANADIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerçekleştirdikleri dar kapsamlı ve heyetler arası görüşmelerde, Kıbrıs meselesinin çözümü için sürdürülen müzakere sürecinde gelinen aşamayı ele aldıklarını ve ayrıntılı değerlendirmeler yaptıklarını aktardı ve şunları söyledi: “Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, Ada’da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanadır. Biz bu yolda mümkün olan her türlü çabayı sarf ettik, sarf ediyoruz. Bu çabaların hedefi, Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde Ada’daki iki eşit taraf arasında yeni ve yaşayabilir, iki kesimli-iki toplumlu bir ortaklığın bu yıl içerisinde tesis edilmesidir. Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını ve güvenliğini teminat altına alacak şekilde çözüme kavuşturulması şarttır. Bu meselenin halli, bölgemizde de güvenlik, istikrar, işbirliği ve refaha katkıda bulunacaktır. Olası çözümün ardından, Kıbrıs Adası’nın gerçek potansiyeli ortaya çıkacak, bölgesel ölçekte şimdiye kadar değerlendirilememiş pek çok iş birliği projesi hayata geçirilecektir.”

Çözüme giden yolda gerekli siyasi anlayış ve esnekliğin gösterilmesinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarafların birbirlerini gelecekteki ortakları olarak görmeleri, yan yana yaşamaya ve birbirlerinin haklarına riayet etmeye hazır olduklarını da göstermeleri gerektiğini söyledi ve ekledi: “Samimi olarak sonuca ulaşmak isteniyorsa, doğal ve makul olan, bu tutumun, şimdiden somut biçimde ortaya konmasıdır.”

“Ada’da ve bölgede huzur, istikrar ve refahın yerleşmesi amacıyla üzerimize düşeni kararlılıkla yapmayı sürdüreceğiz” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerin bu yönde atılmış kıymetli bir adım olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

KKTC CUMHURBAŞKANI AKINCI: “KIBRIS KONUSUNDA BİR DÖNÜM NOKTASINA ULAŞILDI”

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da 15 Temmuz darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğindeki çağrının, Türk halkının vatanseverliğini tetiklediğini kaydederek, on binlerce insanın tanklar önünde darbecilere kendilerini siper ettiğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir grup milletvekili tarafından o şartlar altında açıldığını da hatırlatan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bütün bunlar bu ulusun tarihine altın harflerle yazılacak bir menkıbe, bir destandır. Temenni ediyorum ki, demokrasiye layık olduğunu bu kadar kanıtlamış olan bu halk, demokratik hukuk devleti içinde yaşamanın bir daha sarsılmayacak bir şekilde, bir daha bu tehditlerle yüzleşmeyecek bir biçimde yaşamını devam ettirecektir ve çok daha iyi, çok daha güzel hedeflere ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

Yaptıkları görüşmenin, KKTC’nin geleceği adına çok yararlı bir değerlendirme toplantısı olduğunu kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, bundan sonraki süreçte de bu yakın istişarenin devam edeceğini bildirdi. Kıbrıs konusunda bir dönüm noktasına ulaşıldığına vurgu yapan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ya 2016 yılı çıkmadan Kıbrıs’ta bir çözüme ulaşacağız, ya da 2017 ile birlikte, 2018 Şubatındaki güneydeki seçimlerin propaganda sürecinin başlamasıyla birlikte bu fırsat penceresi de kaybolup gidecek” değerlendirmesinde bulundu.

adminadmin