Siyaset
Giriş Tarihi : 17-04-2017 08:54   Güncelleme : 17-04-2017 08:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapacağımız Çok Şey Var Bu Ülkede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum sonuçlarına ilişkin açıklamasında, "Bugün Türkiye, 200 yıllık kadim bir tartışma konusu olan yönetim sistemi konusunda tarihi bir karar vermiştir. Bu karar sıradan bir olay değildir. Çok ciddi bir yönetim sistemi üzerindeki değişim dönüşüm kararının verildiği gündür bugün. Her zaman olduğu gibi bu halk oylamasında da mevcudu savunmak kolay değişimi savunmak zor olmuştur. Hamd olsun bu zoru başardık. Miletlimizin teveccühü ile tarihimizin en önemli yönetim reformunu hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yapacağımız Çok Şey Var Bu Ülkede


"18 MADDEDEN OLUŞMASINA RAĞMEN İÇERİĞİ İTİBARİYLE KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM ARZ ETMEKTEDİR" 

Erdoğan, "Anayasa değişikliği sadece 18 maddeden oluşmasına rağmen içeriği itibariyle köklü bir değişim arz etmektedir. Bu mesele ülkemizin gündeminde aslında uzun zamandır konuşuluyor." dedi. 

"2015 YILI BAŞINDA BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİŞ DESTEĞİ YÜZDE 25-30 DÜZEYİNDEYDİ" 

Erdoğan, "2015 yılı başında başkanlık sistemine geçiş konusuna verilen desteğin yüzde 25-30 düzeyinde olduğunu gösteriyordu. Burası çok büyük önem arz ediyor. İşte böyle zor bir süreç sonunda bugün Türkiye 25 milyon 'Evet' oyu ile kararını vermiştir. Halk oylaması boyunca çalışan başbakan Binali Yıldırım'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, BBP Genel Başkanı Mustafa Desteci'ye, STK ve bütün kurumlara teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. 

"DOĞU VE GÜNEYDOĞUDAKİ OYLAR AYRICA ÖNEMLİ" 

Doğu ve Güneydoğudaki oyların önemine vurgu yapan Erdoğan, "Verilen tüm oylar önemli. Ancak Doğu ve Güneydoğu'daki oyların ayrıca önemi olduğunu da vurgulamak isterim. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tüm illerde 10 ila 20 puanlık artışlar olduğunu görüyoruz. İnşallah yeni bir dönemin başlangıcının da müjdecisi olacaktır. Birlikten, kardeşlikten yana oy kullandıkları için teşekkür ediyorum. Gerek halk oylaması sürecinde, gerekse sandık başında tercihini 'evet' yönünde ortaya koyan herkese, şahsıma gösterdikleri güven ve teveccüh için ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Bu iradenin 'evet' yönünde çıkmış olması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin milletimiz tarafından kabul gördüğünü ifade etmesi bakımından bizim için ayrıca değerlidir." açıklamasında bulundu. 

"BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ, HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK DEĞİLDİR FARKLI VE ÇOK ÇOK ANLAMLIDIR" 

Erdoğan, "Bugün oyumu kullanırken de ifade ettiğim gibi bu anayasa değişikliği, herhangi bir değişiklik değildir. Bu farklıdır ve bu çok çok anlamlıdır. Türkiye tarihinde ilk defa tamamen TBMM'nin ve milletimizin iradesiyle böylesine önemli bir değişime milletimiz karar vermiştir. Geçmişte anayasalarımızın ve onunla biçimlenen yönetim sistemimizin belirlenmesi ya Kurtuluş Savaşımız ve sonrası gibi olağanüstü şartlarda veya darbe dönemlerinde olmuştur." diye konuştu. 
"CUMHURİYET TARİHİMİZDE İLK DEFA TAMAMEN SİVİL SİYASET ELİYLE YÖNETİM SİSTEMİMİZİ DEĞİŞTİRİYORUZ" 

Erdoğan, "Cumhuriyet tarihimizde ilk defa tamamen sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz. Bu bakımdan çok çok önemli. 16 Nisan, bugüne kadar yapılan anayasa değişikliklerinin çok ötesinde bir anlama sahiptir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sitemi ile yürütme, yasama, yargı birbirlerinden tamamen ayrılmıştır. Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet amacı doğrultusunda hizmet verecektir." ifadelerini kullandı. 

"16 NİSAN, 'EVET' VEYA 'HAYIR' DİYEN HERKESİN, TÜRKİYE'NİN ZAFERİDİR" 

Erdoğan, "16 Nisan, 'evet' veya 'hayır' diyen herkesin, 80 milyon nüfusu, 81 vilayeti, 780 bin kilometrekare toprağıyla tüm Türkiye'nin zaferidir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da bu zaferin önemli bir parçasıdır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın nasıl çileler çektiğini hep bilirlikte gördük. Demokrasi mücadelesini gurbette verdiler. Halk oylaması bitmiş o sürçte yaşanmış tartışmalar geride kalmıştır. Ama önümüzde yepyeni bir dönem var. Anayasa değişikliğini tüm maddeleri hemen yürürlüğe girmiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili değişiklikler 3 Kasım 2019 tarihinde yapılaması öngörülen seçimlerle birlikte yürürlüğe girecektir. Önümüzde yapılacak pek çok iş var. Çok güçlü bir hazırlıkla çıkılmalı" diye konuştu. 

"ARTIK SADECE CUMHURBAŞKANI SEÇİLİP YÖNETİMİ ÜSTLENMEK MÜMKÜN DEĞİL" 

Erdoğan, "Artık sadece cumhurbaşkanı seçilip yönetimi üstlenmek mümkün değil. Milletimizin gönlünü kazanmanın yanında geleceği için de söyleyecek sözünüz hayata geçirilecek projeleriniz, projelendirilmiş yatırımlarınız olmak durumundadır. Başka türlü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neticeye ulaşmak mümkün değildir. Ülkemizin yönetimine talip olmak isteyen herkes için hazırlık yapmak üzere 2019 yılına kadar önemli bir zaman vardır. Bu 8. halk oylaması. Ne getirip ne götürdüğüne bakıldığında bu halk oylamasının, bu referandumun çok çok anlamlı olduğunu göreceksiniz" ifadelerini kullandı. 

"BU TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE, İSTİKBALİNE HEM İNŞA HEM İHYA ADIMI OLARAK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR" 

Erdoğan, "Çünkü bu Türkiye'nin geleceğine, istikbaline hem inşa hem ihya adımı olarak büyük önem arz ediyor. Yarından itibaren ülkemizi gereksiz tartışmalarla yormak yerine herkesin bu hedefe odaklanmasında fayda görüyoruz" dedi. 

"DİĞER ÜLKELERİN KURUMLARIN DA MİLLETİMİZİN KARARINA SAYGI DUYMALARINI İSTİYORUZ" 

Erdoğan, "Diğer ülkelerin kurumların da milletimizin kararına saygı duymalarını istiyoruz. Özellikle müttefik olarak kabul ettiğimiz devletlerin ülkemiz ile ilişkilerini terörle mücadelemiz başta olmak üzere hassasiyetlerimize uygun şekilde geliştirme yönünde çaba göstermelerini bekliyoruz. Halk oylaması sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. YSK başta olmak üzere sandıkta görev alanlara çok çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarabya'da toplananlara hitap etti

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, referandum oylamasının ardından Tarabya'daki Huber Köşkü önünde bir araya gelenlere seslendi.

"YURT İÇİ, YURT DIŞI, İŞTE SANDIKLARI SİZ PATLATTINIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adeta yedi düvel saldırdı. Batı'nın nasıl saldırdığını gördünüz ama bütün bunlara karşı milletim dik durdu, bölünmedi, parçalanmadı. Yurt içi, yurt dışı, işte sandıkları siz patlattınız. Ama bilesiniz ki, bu bizim yola çıkışımızın ilk anı değil. Biz şu anda zaten yoldayız. Şimdi vites değiştirerek daha hızlı bir şekilde gideceğiz. Bunlar hep bize patinaj yaptırdılar. Artık Türkiye'de Allah'ın izniyle patinaj olmayacak. Her alanda Türkiye çok daha önemli adımları, çok daha büyük adımları atmak üzere muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacak, hiç endişeniz olmasın. Kardeşlerim, işte şurada bir saat içinde toplandınız. Bu ne muhabbettir, bu ne büyük bir aşktır, bu nasıl bir sevdadır? Bu millete hizmetkar olmaktan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Biz hep söyledik ya, efendi olmaya değil, bu millete hizmetkar olmaya geldik. Kardeşlerim, bugüne kadar projesi olmayanlar bizim karşımızda konuştu ama biz projelerimizle konuştuk, uygulamalarımızla konuştuk. Bundan sonra da projelerimizle yol almaya devam edeceğiz." dedi.

"ATI ALAN ÜSKÜDAR'I GEÇTİ, HABERİNİZ YOK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın yüzde 50, yüzde 55, bazı yerlerde de yüzde 35'lerle seçim yaptığını, bugün yüzde 86 katılım ile seçim gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Böyle bir katılım var mı? Bunun yüzde 51 buçuğunu 'evet' aldı ve bazı televizyonlarda, aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti, haberiniz yok." ifadelerini kullandı.

"MİLLETİMİZ DE BURADA EL ELE VERDİ"

Bundan sonra birlikte yapacakları çok iş olduğunu belirten Erdoğan, bu işin iki safhasından ilkinin parlamento olduğunu söyledi. Anayasa Komisyonunda pet şişelerin fırlatıldığını anımsatan Erdoğan, "Engellemek istediler, başaramadılar. Genel Kurula geldi, Genel Kurulda ne oldu? Hamdolsun, 339 ile Parlamentodan geçti, AK Parti ve MHP'nin milletvekillerinin dayanışmasıyla. Tabii, ben buradan öncelikle Sayın Yıldırım'a ve Sayın Bahçeli'ye özellikle teşekkür ediyorum. Dik durdular, gruplarına sahip çıktılar ve böylece Meclis'ten geçti. Şimdi sıra millette" dediklerine dikkati çekerek, "Milletimiz de burada el ele verdi." şeklinde konuştu.

"MİLLETE SOPA GÖSTERİLMEZ"

Halk oylamasını sonuçlarının hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Ne kadar güzel değil mi? Her şey yerini buluyor. 'Sıra millette.' dedik. Millet de görevini yaptı mı? Millete sopa gösterilmez. Gösterenler cevabını sandıkta aldı mı? Şimdi ben diyorum ki; AK Parti'ye gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Milliyetçi Hareket Partisine gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Büyük Birlik Partisine gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum. Özellikle

Güneydoğu'da HÜDAPAR'a gönül veren kardeşlerime teşekkür ediyorum." diye konuştu.


"YAPACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR BU ÜLKEDE"

Güneydoğu'da çok ciddi değişim ve dönüşüm yaşandığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İnşallah bundan sonrası daha da iyi olacak. Fakat bu demek değildir ki, diğer siyasi partilere gönül verenlerden destek gelmedi. İnanıyorum ki onlardan da geldi ve böylece bu neticeyi yakaladık. Ama şimdi bundan sonra dedim ya vites büyüteceğiz ve yola öyle devam edeceğiz. İşimiz çok. Yapacağımız çok şey var bu ülkede."

"BİR HALK OYLAMASI DA ONUN İÇİN YAPARIZ"

Meydanda toplananların, "İdam isteriz" şeklindeki talepleri üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Hemen bu konuyu Sayın Başbakan'la, Sayın Bahçeli ile de görüşeceğim. 'Meydanlarda hep bununla karşılaştım.' diyeceğim. Zaten Sayın Bahçeli 'Ben desteklerim.' dedi. Sayın Yıldırım aynı şekilde... Fakat Kılıçdaroğlu da destekleyeceğini söylemişti. Eğer gerçekten destekler de önüme gelirse, ben bunu onaylarım. Desteklemedi, o zaman yapacağımız şey ne? Bir halk oylaması da onun

için yaparız. Hiç endişe etmeyin, şimdi diyorum ki atmamız gereken adım, bugüne kadar hakikaten çok dik durdunuz. Siz 15 Temmuz'da adeta bir diriliş destanı yazdınız. Şu Borsa İstanbul'da şehidimiz oldu, gazilerimiz oldu ama siz yılmadınız kararlı bir şekilde yürüdünüz. Onun için Sarıyer hakikaten farklı bir diriliş hareketine imza attı ama dün Sarıyer Meydanı'nda ne dedim; 'Şu kalabalık bir işaret fişeğidir.' Anladınız mı ne demek istediğimi? Ona göre çok çalışacağız, çok çalışacağız ve işaret fişeğinin gereğini de halledeceğiz. Kardeşlerim ben bu muhabbetinize, bu sevginize gerçekten aynı karşılığı verememenin mahzunluğu içerisindeyim. Ama şunu unutmuyoruz; ne diyoruz? Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi?" 

"Bitmedi, az önce siz söylediniz şimdi beraber söyleyelim bakalım." diyen Erdoğan, "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısının sözlerini vatandaşlarla birlikte söyledi.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN