Güncel
Giriş Tarihi : 26-05-2018 11:16   Güncelleme : 26-05-2018 11:16

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yeşil beyanname; Eski Statlar Millet Bahçesine Dönüşecek

​24 Haziran beyannamesini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı ve eski futbol stadyumlarının “millet bahçesi”ne dönüşeceğini açıkladı. Yeni şehir parkları bunlarla sınırlı değil. Şehir merkezi dışına taşınacak bazı askeri kışlalar da “bahçe” olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Yeşil beyanname; Eski Statlar Millet Bahçesine Dönüşecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, AK Parti'nin önemli projeleri arasında yer alan Millet Bahçeleri, Atatürk Havalimanı ve eski statların yanı sıra şehir içinde kalan bazı askeri kışlaları da kapsayacak.

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası, şehir merkezinde kalan kışlaların şehir dışına taşınması kararı alınarak, taşınma sonrası bu arazilerden uygun olanların park ve rekreasyon alanları olarak milletin kullanımına açılması kararlaştırıldı. Ankara ve İstanbul'daki birçok askeri kışla da bu süreçte taşındı. Ancak bunlardan bir çoğunun halka açılmasına yönelik şuana kadar ciddi bir tasarrufta bulunulmadı. Halen bu kışlalar askeri gerekliliklerin kullanımında bulunuyor.

81 İLDEKİ KIŞLALAR ÇALIŞILIYOR

Sadece büyükşehirlerde değil, 81 ili kapsayacak şekilde bir çalışma da Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde kurulan bir kurulda yapıldı. Tank taburları, cephanelik, atış alanları gibi yapıların şehir dışına taşınması planlanıyor. Dev tesislerin taşınması, alt yapı ve üst yapı ihtiyaçlarının maliyetleri, yeşil alan olmayan alanların kentsel dönüşümde değerlendirilmesi gibi ayrıntılar değerlendirildi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından Metris Kışlası arazisi de kamuya devredilen 35 milyon metrekare alan arasında bulunuyor.

PROJELER SEÇİM SONRASI

Özellikle yeşil alanların korunması konusunda mutabakat bulunuyor. Askeri birlik ve kışlaların taşınmasına ilişkin yapılan çalışmalar, yeni sistemin gereklilikleri de değerlendirilmesi suretiyle, seçim sonrası somut kararlara dönüştürülecek. Kışlaların taşınması ardından, yeşil alanlarıyla dikkat çeken kışla arazileri, millet bahçeleri projesi kapsamında en uygun alanlar olarak görülüyor ve çalışmalar kapsamında bu arazilerden bazılarının millet bahçesi olarak projelendirilmesi planlanıyor.

15 TEMMUZ RUHUNA UYGUN

Seçim sonrası hızlandırılması planlanan şehir içinde kalmış askeri kışlaların şehir dışına çıkarılması çalışmaları kapsamında kışla arazileri; eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, ulaşım ve kentsel dönüşüm hizmetleri, park, yeşil alan, otopark, rekreasyon gibi hizmetlerde kullanılmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara devredilecek. Bu kapsamda Ankara’da, şehrin göbeğinde bulunan Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları arazisinin ise park, yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak milletin kullanımına sunulması planlanıyor. Kışla binalarından korunması gerekenler de yine müze ve benzeri alanlar olarak halka açılacak.

  • 35 milyon metrekare kışla arazisi devredildi
  • Milli Savunma Bakanlığı şu ana kadar yaklaşık 35 milyon metrekare askeri araziyi ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına devretti. Devir alanlarına göre rakamlar şöyle:
  • * Çoğu askeri kışla olan bu arazilerin 3,5 milyon metrekarelik bölümü park, yeşil alan, otopark, rekreasyon gibi hizmetlerde kullanılmak üzere devredildi.
  • * 10 milyon 168 bin metrekarelik arazi eğitim hizmetlerinde, 5,7 milyon metrekarelik arazi sağlık hizmetlerinde (şehir hastanelerine devir),
  • * 7,1 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi ulaşım hizmetlerinde,
  • * 8,5 milyon metrekarelik arazi ise kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına devredildi.
  • Şu ana kadar devredilen araziler arasında, Topkule, Baştabya, Metris Kışlaları, İstanbul Maltepe’de bulunan kışla arazisi, Or. Ragıp Uluğbay Kışlası ile Ankara Etimesgut’ta Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’ndan yol yapımına terk edilen 325 bin metrekarelik bir arazi bulunuyor.

Yeni Şafak

adminadmin