Samsun Haber
Giriş Tarihi : 11-07-2020 15:43   Güncelleme : 11-07-2020 15:45

Danıştay, Çarşamba Bes’de Yanlış Kararı Bozdu

Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Eğercili Mahallesinde Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretim Ticaret A.Ş (OKE) tarafından inşa edilmekte olan Biyokütle Enerji Santrali (BES) için Samsun 3. İdare Mahkemesi’nin ÇED raporunun gerekliliği ile ilgili verdiği karar Danıştay Altıncı Dairesi tarafından bozuldu.

Danıştay, Çarşamba Bes’de Yanlış Kararı Bozdu

Böylelikle söz konusu santral ile ilgili tartışmalara nokta konularak, ÇED’in gerekli olmadığına karar verilirken santralin yeri de projeye uygun bulundu.

 

Temyiz edilen kararı görüşen Danıştay Altıncı Dairesi, söz konusu alanın İl Toprak Koruma Kurulu kararı ile tarım dışı amaçla kullanımının uygun görüldüğüne dikkat çekilerek şöyle denildi:

 

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kararı ile proje için kamu yararı kararı verilerek tarım dışı amaçla kullanımına olur verildiği anlaşıldığından temyize konu İdare Mahkemesi kararının, projenin yer seçimi kriteri yönünden uygun olmadığına yönelik ile alanda enerji tesisi yapılması olanağı kalmadığı yolundaki gerekçede de hukuki isabet bulunmamaktadır.”

 

Danıştay kararında, bilirkişi heyetinin de yetersiz olduğu görüşüne varıldığı bildirildi.  Projenin yerleşim alanında yer aldığı yönünde kararı da esasa uygun bulmadığına dikkat çekilerek "Bilir kişi raporu teknik ve bilimsel yönden hükme esas alınabilecek nitelikte bulunmamıştır" denildi.

 

Samsun 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği hükmün bozulmasına karar veren Danıştay, dosyayı da anılan mahkemeye geri gönderdi. Ancak karar düzeltme yolunun da kapalı olduğunu gerekçeler içine ekledi.

 

Danıştay Altıncı Dairesi’nin verdiği karar sonrasında Çarşamba BES’e vurulan mührün kaldırılması ve yarım kalan inşaatında yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN