Fikir
Giriş Tarihi : 29-09-2016 14:54   Güncelleme : 29-09-2016 14:54

Darbe Teşebbüsünü Önleme Listesi

Yeni Şafak yazarı Serdar Tuncer bugünkü köşesinde Darbe Teşebbüsünü Önleme Listesini işledi.

Darbe Teşebbüsünü Önleme Listesi

1) Fuzûlî'den bir gazel ezberle. Bâkî'yle ünsiyeti artır, Taşlıcalı Yahya ile hem-dem ol. Şeyh Gâlib'i ihmal etme. Divan Edebiyatı pek mühim, orada biz varız. Muhabbetimizle, edebimizle, hassasiyetimizle, zarafetimizle, letafetimizle biz... Hiç bir şey yapamıyorsan Hayati İnanç'ı daha çok sev.

2) İmkân buldukça sabah namazlarını cemaatle kıl. Farklı camilere git, değişik seherleri teneffüs et. Süleymaniye'yle tanışmanın mutlaka bir yolunu bul. Rivayet o ki; kapısından her gireni şöyle bir tartarmış hazretim. Kimine kuru bir merhaba, kimine çay, kimine kahve ikram edermiş. Aza razı olma. Ne yap et kendini kabul ettir sohbete. Öyle bir sarıl ki Selimiye kıskansın.

3) Çok çalış, boş vaktin olmasın. Boşa vakit geçirecek zaman değil. Gayret et biraz. Az uyumak çok yaşamaktır derdi Attila İlhan. Her gün iki saat çok yaşa, ölmezsin.

4) Dürüst ol. Allah'a, insanlara, en çok da kendine karşı... Kendine dürüst olan başkasını aldatmaz, aldatamaz. Her gün göreceğin bir yere; 'Emrolunduğun gibi dosdoğru ol' yaz, ihtiyarlayıncaya kadar oku.

5) Twitter'dan uzak dur, Instagram'a kırk yılda bir uğra. Unutma ki 'Facebooksuzluk'tan kimse ölmedi.

6) Yaptığın işi kaliteli yap. Başımıza ne geldiyse buradan geldi. Bir işi yaparken kafanın ve kalbin başka bir işle meşgul olması gaflettir. Gafletten kurtulmak kalitedir. Ne yaptığına değil, nasıl yaptığına dikkat kesil. Kalitesiz hükümdar da olur, kaliteli tezgâhtar da. Müslümanlık kaliteye mecbur olmaktır.

7) Gökyüzüne bak ve denize, dağlara bir de. Yavaşla biraz. Bulutları dinle, yapraklara anlat, dalgalarla dertleş. Yağmur yağarken ellerini iki yana aç, başını göğe tut, bir şiir oku. Kar yağarken de vaziyet aynı, şiir üç olacak.

8) Her ikindi sonrası bir cüz Kur'ân-ı Kerîm oku. Tefsirini de okuyabilsen harika olur. Hatta birkaç ayrı müfessirden… Hiç olmazsa namaz sûrelerinin tefsirini mukayeseli oku. Bir de bakmışsın ne dediğini bilerek kılıyorsun ikindinin sünnetlerini.

9) Osmanlı'yla çok uğraşıyorlar yine. Tarih okumaları yap. Sa'düddin Bey Hoca -nam-ı diğer Sadi Baba-, Ziya Nur Aksun tavsiye etmişti, hatırlatırım. Halil İnalcık'ın bütün kitaplarını oku. Hoca merhuma bir de Fatiha oku. Yılmaz Öztuna iyidir, Cevdet Paşa'dan Âşık Paşazâde'ye kadar yol gider, yürürsen tabii. Ecdadını seviyorsun kabul, sevdiğini tanı biraz, daha çok seveceksin.

Not: Cahillikten kurtulacak kadar İlber Hoca'yı da oku.

10) Hazır okumaya başlamışken Suç ve Ceza'yı bir daha oku.

11) Sadıklarla beraber ol. Daha sık git gel meclislerine. Beraberlik senin onun yanına varman değil; onsuz adım atamaman asıl beraberlik, böyle bil. Herkes yârin köyüne varır, bazılarının ayağının değdiği yer yârin köyü olur. Herkesi bırak, bazılarından ol.

12) İnsanlık için küçük, kendin için büyük bir adım at: Daha iyi bir insan ol. Evlat, baba, eş, kardeş, arkadaş... Her ne isen onun daha iyisi ol. Seni kendilerinin bir şeyi olduğun için sevenler, o şeyden önce Allah rızası için sevsinler. Allah rızası için sevilecek yanlarını çoğalt, seni sevmek isteyenlere yardımcı ol.

13) Her işte niyete dikkat et. Onsuz olmaz. Niyet maya gibi... Netice güzel olacaksa niyetin sağlam olmalı. Her şeyi Allah rızası için yapmayı kalbinde öyle bir şuurlaştır ki, Allah için yapmadığın hiç bir şey kalmasın.

14) Çocuklarını yarına hazırla. Dünü bilirlerse işin kolaylaşır. Mesleklerinin ne olacağını düşünmeyi boş ver. Uyurlarken başlarına var, ellerini açıp dua et. “Ya Rabbi sana kul, habibine ümmet, dostlarına dost olsunlar.” Ümmet-i Muhammed'e hizmetkâr olsunlar.

Not: Muhammed'e yarın bir gün ne olacaksın diye sormaya başlarlar. Ona 'adam olacağım' demeyi öğret.

15) İyi bir Müslüman ol. Kardeşlerini çok sevmekle başla işe. Gıybet etme, edilen yerde bulunma. Suizandan kaçın. Ayıp görürsen ört, hata görürsen düzelt. Düzeltemezsen dua et.

16) Komşularınla iyi geçin. Akrabalarını daha çok ara sor, fukarayı elinden geldiğince gözet, yetimin başını okşa, hastaları ihmal etme.

17) Kapitalizme karşı bir duruşun olsun. En klasından hem de. Nuri Pakdil'in yüzüne bakacak yüzün olsun. O meşhur yerde kahve içme. Hamburgeri hiç sevmedin zaten, sevme. Cep telefonun hâlâ konuşulabilir durumdaysa değiştirme. Yeni bir şeyi alacağın zaman kendine 'almazsam ne olur' diye sor. Bir şey olmaz diyorsa alma!

Not: Marka diye verilen fazladan para, malın bereketini kaçırırmış, dikkat.

18) Yerine birini yetiştir. Boşa dememiş diyenler: Erkek o ki kendinden ağır kaldıra. Yerine bir adam yetiştirmeden dünyadan göçmek davaya ihanettir. Hain olma! Kendinden büyüğü yetiştiremeyenin kendisi de küçüktür. Büyü biraz!

19) Yeryüzündeki bütün insanları ateşten kurtar. Zor mu? Hiç olmazsa birini kurtar. Madem herkesi düzeltmek bu kadar zor, kendini doğrult ki dünya bir eğriden kurtulsun.

20) Ölmeden evvel yapılacak 100 şey listesi hazırla. Birinci madde şu olsun: Ölmeden evvel öl!

21) Kalbine Allah dedirttir. Huzur başka türlü ele geçmez. Not: Örtüden kurtulmaya bak.

22) Dua et. Olmayacak bir işin umutsuzluğuyla ellerini açan bir adam gibi değil, ellerini açmazsa hiçbir şey olmayacak bir adamın umuduyla, dua et.

“İkinci bir darbe teşebbüsü olur mu, olursa ne zaman ve nasıl olur, acaba devlet gerekli tedbirleri almış mıdır” gibi sorular, kafamızı karıştırıp, kalbimizi huzursuz etmekten başka bir işe yaramıyor.

Oturduğumuz yerden devleti yönetenlere akıl vermekle, etrafımızdaki insanlarla gece gündüz bu işin kritiğini yapmakla, kulaktan dolma malumatlarla sağa sola sataşmakla elimize hiçbir şey geçmiyor.

Baktım olacak gibi değil, kendime bir liste hazırladım: “25 Maddede Olası Darbe Teşebbüsünü Önleme Listesi.”

Okuduğunuz yazı, son üç maddesi bende saklı olmak üzere işte o listedir.

Muhabbetle...

Serdar Tuncer / Yeni Şafak

adminadmin