Güncel
Giriş Tarihi : 06-02-2020 13:21   Güncelleme : 06-02-2020 13:26

Ders De Erik Dalı Kadar Gevrektir

Samsun’da bir öğretmen geometri dersini öğrencilerine “Erik Dalı” ve “Fidayda” türküleri ile öğretiyormuş.

Ders De Erik Dalı Kadar Gevrektir

Merak ettim ve videosunu izledim, bu yöntem öğretmeni de öğrencileri de fazlasıyla yoran bir yöntem. Ben bile izlerken yoruldum. Öğretmenin derse öğrenci ilgisini artırmak için birtakım arayışlar içerisine girip eğlendirici anlatım tekniklerini denemesinin elbette takdire şayan bir tarafı var. Tabii hepten kendini işin eğlence tarafına kaptırmaması şartıyla.

Müzik dersinde sıkılan bir sınıfı (olmaz demeyin) geometri konuları ile bağdaştırmalar yaparak ilgilerini uyanık tutmak da mümkündür. Yine bu da öğretmenin anlattığı konu içerisinde ara sokaklara dalıp kendini kaybetmemesi şartıyla anlaşılabilir bir şeydir. Ölçüt şudur; öğretmen ilgi çekici tatlı bir üslupla dersi anlatmak varken dersin omurgasıyla oynayıp “dikkat” ve tabii gerilim gibi olması gereken hususiyetleri göz ardı ediyorsa ders anlatmış olmaz, sadece öğrencilerini oyalayıp avutmuş olur. Zira eğitim öğretimin olmazsa olmazlarından biri “dersi anlamak için sarf edilen dikkatten mütevellit oluşan gerilim”dir. Lütfen üstat Nurettin Topçu’ya kulak verelim: “Gerçek mektepte muallimle talebe, ıstırap çekerek öğretmeye ve ıstırapla öğrenmeye muhtaçtırlar. Ders, bu tadına doyulmaz ıstırabın sahnesidir.” (Türkiye’nin Maarif Davası-Nurettin Topçu, S. 53)

Günümüz insanı kalben, zihnen ve bedenen bulunduğu her işin içinden keyifle çıkmaya öyle alışkın ki neredeyse katıldığı cenaze törenlerinde bile keyif arayacak durumdadır.

Çok keyifli bir konuşmaydı, çok keyifli bir toplantıydı, çalışmaydı, araştırmaydı, dersti gibi hemen her şeyin güzel zaman geçirmeye indirgenmiş olması gençleri de tesiri altına almış durumda. Tecessüsün önemini yitirdiği, anlamanın değil anlamış gibi yapmanın yeterli sayıldığı bir ders teneffüse ihtiyaç hissettirmez. Teneffüse ihtiyaç hissettirmeyen bir ders hakikatli bir ders değildir. Zihni havalandırmaya hacet yoktur.

Hüseyin AKIN – Milli Gazete

Recep YAZGANRecep YAZGAN