Eğitim
Giriş Tarihi : 22-10-2013 08:55   Güncelleme : 22-10-2013 08:55

DERSHANELERİN ZORLA KAPATILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, dershanelerin zorla kapatılmasını, liberal ekonomi normları bağlamında mümkün görmediğini vurgulayarak, "Asıl sorun, sınavı kazanmak için dershaneyi mecbur hale getiren eğitim sistemidir. Asıl sorun dershaneleri okulun önüne geçiren eğitim sistemidir. Asıl sorun sınavcı eğitim sistemidir. Asıl sorun ezberci eğitim sistemidir" dedi.

DERSHANELERİN ZORLA KAPATILMASI MÜMKÜN DEĞİL
Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, dershanelerin zorla kapatılmasını, liberal ekonomi normları bağlamında mümkün görmediğini vurgulayarak, "Asıl sorun, sınavı kazanmak için dershaneyi mecbur hale getiren eğitim sistemidir. Asıl sorun dershaneleri okulun önüne geçiren eğitim sistemidir. Asıl sorun sınavcı eğitim sistemidir. Asıl sorun ezberci eğitim sistemidir" dedi.
Türk eğitim sisteminin asıl sorununun dershaneler olmadığını ifade eden Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Asıl sorun, sınavı kazanmak için dershaneyi mecbur hale getiren eğitim sistemidir. Asıl sorun dershaneleri okulun önüne geçiren eğitim sistemidir. Asıl sorun sınavcı eğitim sistemidir. Asıl sorun ezberci eğitim sistemidir. Asıl sorun eğitimde fırsat ve kalite eşitliğini bir türlü sağlayamayan eğitim reformlarıdır" açıklamasında bulundu. Avcı yaptığı açıklamada, dershanelerin zorla kapatılmasını, liberal ekonomi normları bağlamında mümkün görmediğini de belirterek şunları kaydetti:
"Hükümet dershaneleri zorla kapatmak yerine, sınava giren öğrencilerin dershaneye dönük abartılı vazgeçilmezliğini ortadan kaldıracak kapsamlı reformlara kafa yormalıdır. Kaldı ki dershaneler bütün dünyada eğitim sistemleri destekleyici ve takviye edici çağdaş birer eğitim kurumları haline gelmiştir. Türkiye'deki temel sorun dershanelerin okulun önüne geçmiş olmasından kaynaklanmaktadır."
 
-"EZBERCİ EĞİTİM SİSTEMİ DEVAM ETTİĞİ SÜRECE DERSHANE İHTİYACI TEKRAR NÜKSEDECEK"-
 
Bugün özel okulların zaten eksik ve yarım kapasiteyle çalıştığını, mevcut kontenjanlarını dolduramadıklarına dikkat
çeken Avcı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Tüm dershaneler özel okul yapılsa dahi sınavcı, ezberci eğitim sistemi devam ettiği müddetçe dershane ihtiyacı tekrar nüksedecek, özel dersler, kayıtsız dershaneler, evlerde grup eğitimleri gibi uygulamalar hızla artacaktır. Eğitimde esas durulması gereken nokta bugüne ve konjonktürel engellere yönelik değil, geleceğe ve ortak bir hedefe yönelik çözümlerde buluşulmasıdır. Yoksa dershanelerin kapatılarak adının etüt merkezi olarak değiştirilmesi ne ihtiyacı ne de sorunu ortadan kaldırmaz."
 
-"ÖZEL SEKTÖRDE ÖĞRETMEN MAAŞLARI ARASINDA BÜYÜK UÇURUMLAR VAR"-
 
Avcı, hükümeti dershanelerde çalışan öğretmenlerin maaşları ve sendika hakkı konusunda da düzenlemeye davet ettiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:
"Dershanelerde ve özel eğitim kurumlarında yaklaşık 120 bin öğretmenimiz görev yapıyor. Özellikle kimi dershanelerde öğretmenlerimiz sigortasız, güvencesiz, zor ve sıkıntılı şartlarda veyahut asgari ücretle çalıştırılıyor. Özel sektörde öğretmen maaşları arasında büyük uçurumlar var. Tecrübesizlik bahanesiyle yıllarca asgari ücretle "stajyerlik' yapmaya mecbur bırakılan genç öğretmenler, haftanın her günü 12-14 saat dershanelerde derse girmekte, boş zamanlarında ise soğuk, dar ve karanlık etüt odalarında öğrencilerle test çözmektedir. Hastalanma ve rapor alma hakkı dahi olmayan öğretmenlerin tatil yapma hakkı da olmadığı gibi çoğu sigortasız olarak çalışmaktadır."
 
adminadmin