Genel
Giriş Tarihi : 09-10-2019 11:28   Güncelleme : 09-10-2019 11:28

Devlet Opera Ve Balesi Genel Müdürlüğü Kapatılsın!

Çıkartılan bir KHK ile Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ilişkileri kesilerek Cumhurbaşkanlığına bağlanan Devlet Opera ve Balesinin düzenledikleri etkinlerin halkta karşılığı olmadığı için boş salonlara gösteri yapıyor.

Devlet Opera Ve Balesi Genel Müdürlüğü Kapatılsın!

Halkın manevi değerleriyle taban tabana zıt olan Opera ve balenin halkın vergileriyle sözde sanat adı altında çarpık nesil yetiştirmede öncülük yapması yıllardır tepkilere sebebiyet veriyor.

1309 sayılı kuruluşu hakkında kanun ile 1970 yılında kurulan Devlet Opera ve Balesi, Ankara ‘da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüzel kişiliği haiz bir “Devlet Opera ve Balesi “ Genel Müdürlüğü olarak kurulmuştu.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün kuruluş kanundaki yetkiye göre lüzum ve imkan gördüğü diğer şehirlerde de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile bir Müdür yönetiminde Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri kurabileceği belirtiliyor.

Yabancı kültürlerin kendilerine has değerlerini olduğu gibi taklit ve kopyalamaktan başka bir şey olmayan opera ve balenin devlet tarafından destek ve teşvik edilmesi yerli kültürlerin ikinci plana atılmasına sebebiyet veriyor.

OKUMA PARÇASI

Cumhuriyetin ilk yıllarında, batılılaşma hareketini hızlandırmak için Anadolu’ya opera götürülmesine karar verilir.

Dört saat süren, ağır bir opera eseri Sivas'ta bir salonda zorla doldurulmuş köylülere dört saat dinletilir.

Daha sonra köyün muhtarı çağrılır ve fikir almak üzere sorulur: "operayı nasıl buldunuz?"

Muhtarın cevabı hala ruhumuzu sıkan olay ve durumlar karşısında çok sık kullandığımız şu cümleler olmuştur.

"Sivas Sivas olalı böyle zulüm görmedi."

adminadmin