Ekonomi
Giriş Tarihi : 26-07-2019 09:01   Güncelleme : 26-07-2019 09:01

Devletin faizi yakıyor!

Merkez Bankası faizde geri adım atarken, devletin vatandaştan aldığı faiz oranları son 10 ayda yüzde 78,5 arttı.

Devletin faizi yakıyor!

Merkez Bankası’nda geçtiğimiz hafta yapılan değişikliğin ardından aylardır yüzde 24’ler bandında seyreden faiz oranlarında önemli bir indirime gidildi. Merkez Bankası’nın attığı bu geri adım, gözlerin devletin “borcunu ödeyemeyen vatandaştan aldığı yüksek faiz oranları”na çevrilmesine neden oldu. Devletin vatandaştan aldığı faiz oranlarında özellikle son 10 ayda yüzde 78,5’lik artış vatandaşın elini ve cebini yakmaya devam ediyor.

Kamunun vatandaştan aldığı faiz oranları 10 ayda yüzde 78,5 arttı

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasının ardından başkanlığa Murat Uysal atanmıştı. Bu görev değişikliğinin ardından gözler Merkez Bankası’nın atacağı faiz adımına çevrildi. Vatandaşın vadesinde ödeyemediği kamu borçları için uygulanan gecikme zam/faiz oranı son 10 ayda % 78,5 yükseldi. Bu gidişata şimdilik dur diyen de çıkmadı.

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19,75’e indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çekti. TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK’nın, politika faizinin yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verdiği bildirildi. Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini gösterdiği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verdi.  PPK toplantısı sonrası paylaşılan duyuruda “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini göstermektedir. Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğilimini sürdürmekte, özellikle turizmdeki güçlü seyir doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklemektedir. Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma olasılığı güçlenmiştir. Bu durum, gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte, korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Milli Gazete

adminadmin