Bilişim
Giriş Tarihi : 11-05-2019 08:56   Güncelleme : 11-05-2019 08:56

Dijital Ayak İzlerimizden Biri: IP Adresi

Bilgisayarınızın ya da akıllı telefonunuzun IP adresi (internet protokol adresi) sizin internette veri alışverişi yapabilmenizi sağlayan dijital ayak izinizdir. Aynı zamanda IP adresiniz erişebileceğiniz içerikleri ve internette yapabileceğiniz aktiviteleri belirler. Genellikle yasal sebeplerden olmak üzere, web siteler, video platformları ve oyun sağlayıcılar ülkelere farklı içerik sağlarlar.

Dijital Ayak İzlerimizden Biri: IP Adresi

IP adresi web tarayıcıları, arama motorları ya da sosyal medya uygulamaları IP adresinizi kolaylıkla internete girmek için kullandığınız cihazdan tespit ederler. IP adresi, sizin internet servis sağlayıcınızın kim olduğunu ve coğrafik konumunuzu ortaya çıkarır ve IP adresiniz üzerinden internet aktiviteleriniz kolaylıkla takip edilebilir.

VPN -Sanal Özel Ağ- bilgisayarınızın ya da akıllı telefonunuzun internet üzerinde bir tünel protokolü ile kendi özel sanal ağını oluşturmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. Bu tünel protokolü adı verilen iletişim protokolünden geçen verilerin hepsi kapsüllenerek şifrelenir. VPN ile internete bağlandığınızda, bilgisayarınız ya da telefonunuz bütün veri alışverişini VPN sağlayıcınız tarafından sağlanan ve belirli bir ülkede olan sunucu üzerinden gerçekleştirir. Yani, VPN programı IP adresinizi VPN sunucusu üzerinden vererek değiştirir.

Web siteleri için IP adresi, coğrafik konum, kullanıcının internet aktiviteleri ona özel daha iyi reklamlar çıkarabilmek için çok değerli bilgilerdir.

Reklam için kullanıldığında artık masum bir nedenmiş gibi düşünsek de, bu bir manipülasyon anlamına geliyor. Peki, reklam için kullanılmadığında bu gibi bilgilerimize ne oluyor? Veri ihlali ile çalınıyorlar, analiz ediliyorlar ve istenmeyen üçüncü partilerin eline geçiyorlar.

Bu ve benzeri sebeplerden, bazı internet kullanıcıları internette gezinirken gerçek IP adreslerini saklamak isterler ve bunun için en popüler teknolojilerden biri olan VPN’i kullanırlar.

Bu yüzden, tarayıcı çerezlerinin IP adresinizi, parolalarınızı ve diğer bilgilerinizi ele geçirmesini engellemek için de VPN kullanabilirsiniz. VPN kullandığınızda, internet servis sağlayıcınız dahil olmak üzere herhangi bir üçüncü parti sizin internet aktivitelerinizi ya da IP adresinizi göremez. Göreceği IP adresi, VPN sunucusunun IP adresi olacaktır. Bu da size internette anonimlik kazandıracaktır.

VPN teknolojisini kullanabileceğiniz en yararlı durumlardan biri de ortak ağlara bağlanmak zorunda olduğunuz durumlar olabilir. Kafe ya da havaalanı gibi yerlerdeki ortak ağlar güvenli olmayabilir. Bu tip ağ internetlerinin kim tarafından sağlandığını bilemezsiniz. Bu yüzden, ortak bir ağa bağlanacaksanız, VPN kullanarak o ağın interneti üzerinde kendinize sanal özel bir ağ yaratarak, güven içinde internette gezinebilirsiniz.

Bazı üniversite veya işyerlerinde, sosyal medya uygulamaları, oyun web siteleri veya torrent gibi web siteler ve uygulamalara erişim yasaklanır. Bu gibi durumlarda, bu engeli aşmak için VPN kullanabilirsiniz.

Bazı platformların ülkelere göre içerik sağladığından bahsetmiştik. Buna örnek olarak Netflix’i verebiliriz. Netflix Türkiye’deki içeriklerin hemen hemen hepsi Amerika’da varken, Netflix Amerika’da içeriklerin çoğu Netflix Türkiye’de yoktur. Bunun sebebi öncelikle telif haklarıdır. Netflix gibi platformlarda sınırsız ve içeriğe ulaşmak ve coğrafik sınırlamaları sanal olarak aşmak için de VPN kullanabilirsiniz.

Online oyun oynarken de ‘’matchmaking’’ adı verilen konum, çoklu oyuncu ile oynanan oyunlarda, en iyi oyun deneyimini oyuncuya sunabilmek için seçtirilir. Oyuncular arasında akış gecikmesi yaşanmaması için birbirine yakın sunuculara bağlanan oyuncular birbiriyle eşleştirilir. Siz de birden çok kişiyle online oyun oynarken ping sürenizin düşük olmasını ve takılma sorunu yaşamamak istiyorsanız, sınırsız bant genişliği sunan bazı VPN programlarından yararlanabilirsiniz.

Sınırsız bant genişliği sadece ping sürenizi düşürmez. Video platformlarında içerik izlerken donma yaşamazsınız ve videolarınız hızlı bir şekilde dolar. İnternet servis sağlayıcınızın belirlediği bant genişliği yerine sınırsız bant genişliğine sahip olabilirsiniz. Fakat bunu her VPN programı sağlamamaktadır.  Ücretsiz olan VPN programlarında genellikle internet deneyiminizde yavaşlama yaşarsınız. Bu yüzden, VPN seçerken dikkatli olmanızda ve ücretsiz olanlardan kaçınmanızda fayda var.

VPN ile internete bağlandığınızda aslında sadece bölgeye göre içerik sağlayan platformların içeriklerine ulaşmazsınız. Yaşadığınız ülkede erişime engellenmiş web sitelere de girebilirsiniz. Seyahate çıktığınızda da evinizin internetine dünyanın istediğiniz yerinden bağlanmak için VPN kullanabilirsiniz.

adminadmin