Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 08-07-2013 15:29   Güncelleme : 08-07-2013 15:29

DİKKAT!

Veri Kirliliği ve Türkiye DİKKAT!   Dünyada sadece son birkaç yıl içinde insanlık tarihindeki toplamından daha fazla veri üretilmiş

DİKKAT!
Veri Kirliliği ve Türkiye
DİKKAT!
 
Dünyada sadece son birkaç yıl içinde insanlık tarihindeki toplamından daha fazla veri üretilmiş.
 
Yaşadıklarımız her geçen gün artarak veri yığını haline geliyor. Bugün benim bile, bilişim dünyasında kendi adıma özenle oluşturulmuş o kadar çok verim var ki, farkında olmadan (sadece yaşayarak) oluşturduğum verileri saymıyorum bile. Kişisel verilerimize ne kadar çok hassasiyet gösteriyorsak, ülke adına oluşturduğumuz verilere de (daha fazla) hassasiyet göstermemiz gerekli.
 
İnternet ortamından yazdığımız her bir kelime, görüntü, video yarın veri olarak karşımıza çıkacak. Ve siz Türkler, virgülle ayırdığınız ne çok uzun cümle kurmuşsunuz diyecekler bize. Türkler, Kürtler, Aleviler, Çerkezler, Lazlar, Ermeniler, Süryaniler, Arnavutlar, Boşnaklar, Araplar, Gürcüler, Rumlar, Yahudiler... Liste o kadar uzun ki, bunlar bir anda aklıma gelenler.
 
Virgülleyerek yazdığımız her kelimenin, bir diğer kelimeyi ayırma işlemi için yapıldığını söylememe gerek yok. Birlik beraberlik içinde yaşanan bu ülkede o kadar çok ayrılık cümlesi kuruyoruz ve yazıyoruz ki! Varolmayan bir ayrışımı varmış gibi gösteriyoruz. Kendi arapsaçımızı kendimiz (gelecekte çözemeyecek bir şekilde) başımıza doluyoruz. NE YAZIK Kİ Kendi ayrıştırma verimizi KENDİMİZ oluşturuyoruz ve bunun farkında bile değiliz.
 
Kendi adıma bir karar aldım: Bundan sonra ülke insanı hakkında konuşmam gerektiğinde, olması gereken şekliyle Türkiye'de yaşayan insanlar ya da TÜRK VATANDAŞLARI cümlesini kuracağım. Bu cümleyi kuracağım ki bugün ya da gelecekte Türkiye hakkında veriler üzerinden bilgi arayan, dünyanın bir ucunda yaşayan ve bizim ülkemizin dinamizmi hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmayan bir insan bizi yanlış tanımasın. Bizi olduğumuz gibi öğrensin, bilsin, bildirsin.
 
Unutmayın yaşadığımız bu büyük data çağında verilerin hacmi ve dinamik yapısı insanların, ekonomilerin, ülkelerin ve tüm dünyanın yaşam tarzını değiştiriyor. O yüzden herkes duyarlı olsun istiyorum; çünkü şu an önemsiz gibi görünen bu veri kirliliği, Türkiye'nin geçmişi adı altında geleceğin dijital kitaplarında yerini alacaktır. Bu ülke insanı olarak, gelecekte nasıl hatırlanmak istiyorsanız onu veri olarak oluşturun ve bırakın evrene.
 
Tercih sizin!
 
Bu konuda önemli bir şey yapmak isterseniz; bilmediğiniz, araştırma yoksunu olduğunuz konularda veri kirliliği oluşturmayın yeter. Ben kendi adıma, susmak ve yazmamak gerek diye düşünüyorum. Özellikle de çağın bilerek kirletildiği böyle karanlık zamanlarda.
adminadmin