Sağlık
Giriş Tarihi : 03-05-2019 16:37   Güncelleme : 03-05-2019 16:37

Diyabet Hastaları Ramazan’da Dikkat!

Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Esra Tutal “Ramazan ve Diyabet” hakkında bilgilendirdi.

Diyabet Hastaları Ramazan’da Dikkat!

Tutal, “Yapılan çalışmalar, İslam ülkelerinde 50 milyondan fazla diyabetik bireyin oruç tuttuğunu göstermektedir. Oruç esmasında vücutta çeşitli fizyolojik değişiklikler olmaktadır. Diyabetli bireylerde bu değişiklikler, kullanılan ilaçlar ve eşlik edebilen hastalıklar hipoglisemi (şeker düşmesi), hiperglisemi (şeker yükselmesi) gibi çeşitli komplikasyonların gelişimine neden olabilir. Ramazanda yalnızca yemek ve beslenme alışkanlıkları değil aynı zamanda uyku uyanıklık süreleri ve bununla ilgili bazı hormonal dengelerde de değişiklikler olur.Diyabetli hastalarda oruç tutmanın getirdiği riskler şunlardır:Hipoglisemi (şekerin normalin altına düşmesi),Hiperglisemi (şekerin normalin üstüne çıkması),Diyabetik ketoasidoz (şeker koması) ,Dehidratasyon (vücudun aşırı su kaybetmesi),Tromboz (toplar damarlarda pıhtı oluşması)” dedi.

Kimler Yüksek Risklidir?

Esra Tutal, “Bütün şeker hastalarında bu riskler aynı düzeyde değildir. Günde birden fazla insülin kullanan hastalar, böbrek yetmezliği kalp yetmezliği gibi ek hastalığı olanlar, sık sık şeker düşüşü yaşayanlar, yakın zamanda yüksek şeker komasına girmiş olan hastalar, yaşlılar, gebeler ve tip 1 diyabetli hastalar yüksek risklidir” diye konuştu.

Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?

Oruç tutmak isteyen hastaların Ramazan öncesi doktor kontrolünden geçmeleri ve ilaç tedavisinin gözden geçirilmesi, oruçlu iken ve oruç açıldıktan sonra düzenli ve sık kan şekeri takibi yapmaları, beslenme ve diyet düzenlemesi yapmaları, aşırı egzersizden kaçınmaları, şekerde aşırı düşme ve yükselme olması durumunda orucu bozmaları önerilir. Beslenme düzeninde ise, Günlük yemek ihtiyacının sahur, iftar ve ara öğün şeklinde parçalara ayrılması, Karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengelenmesi, Glisemik indeksi düşük, lif açısından zengin besinlerin tercih edilmesi, Bol sebze, meyve ve salata tüketilmesi, Katı yağ tüketiminin azaltılması, yemeklerin az miktarlarda sıvı yağ ile yapılması, Şekerli tatlılardan ve içeceklerden uzak durulması, Oruçlu olunmayan saatlerde bol su içilmesi önemlidir.

adminadmin