Sağlık
Giriş Tarihi : 28-12-2019 09:20   Güncelleme : 28-12-2019 09:20

Diz kireçlenmesi nasıl tedavi ediliyor!

Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alikemal Yazıcı, diz eklemini oluşturan kıkırdağının kaybında oluşan, diz kireçlenmesi hastanın mevcut durumuna göre yapılan tedavi planı oluşturulduğunu söyledi.

Diz kireçlenmesi nasıl tedavi ediliyor!

Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alikemal Yazıcı, Diz Kireçlenmesi hakkında önemli bilgiler vererek tedavi sürecini anlattı.

DİZ KİREÇLENMESİ NEDİR?

İlk olarak Diz kireçlenmesi nedir? sorusuna yanıt veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alikemal Yazıcı, Diz eklemini oluşturan kıkırdağının kaybına verilen addır. Diz Ekleminde Kireçlenme durumuna tıp dilinde Gonartroz diyoruz.

Diz problemi ile bize gelen hastaların muayenesi çekilen grafilerileri, MR'ları sonrasında hastaların dizinin durumu ile ilgili bir tedavisi süreci oluşturuyoruz. Daha sonra hastanın mevcut durumuna göre bir tedavi planı yapıyoruz.

Tedavi planına göre; Ağrı kesici kullandırma, kaplıca su tedavileri, kilo kontrolü egzersiz ve yürüyüş, kıkırdak besleyici ilaçlar, eklem içi kayganlaştırıcı sıvılar, eklem içi kortizon enjeksiyonu, fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile başlıyor.

Eğer bunlara rağmen hastamızda tedavi sağlamıyorsak o zaman hastamıza Artroskopik cerrahi düşünüyoruz yani kapalı ameliyat. Eğer hastaya yapılacak Artroskopik müdahalele ile tedavi sağlayamayacağımızı düşünüyorsak o zaman hastaya total diz artroplastisi diz protezi ameliyatı uyguluyoruz.

PRP VE KÖK HÜCRE TEDAVİLERİ

Bu arada günümüzde PRP ve Kök Hücre tedavileri çok konuşuluyor. Bu tedavi yöntemlerini de uygun hastalara yapıyoruz. PRP uygulamasında hastadan kan alıyoruz 1 ay içinde 3 kez aldığımız kandan elde ettiğimiz plazmayı hastanın dizine veriyoruz. Kök hücre tedavisi ise, PRP olarak algılanıyor ancak aynı şey değil. Kök hücre tedavisinde ameliyathane şartlarında hastadan alınan yağ dokusundan elde edilen ve zenginleştirilen kök hücrelerin eklem içine uygulanması şeklinde gerçekleştiriliyor. " diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin