Analiz
Giriş Tarihi : 28-01-2020 13:18   Güncelleme : 28-01-2020 13:48

Doğal Afetlerde Hayat Kurtaran Akıllı Telefon Uygulamaları!

Doğal afet durumlarında akıllı telefonlarda kullanılabilecek uygulamaları biliyor musunuz?

Doğal Afetlerde Hayat Kurtaran Akıllı Telefon Uygulamaları!

Depremi birkaç dakika önceden haber veren, acil durumlarda kısa mesaj gönderme imkânı sunan, kaybolma ihtimaline veya göçük altında kalma durumuna karşı yerinizi kurtarma ekiplerine bildiren, hatta internetsiz ortamlarda çevrim içi iletişim kurduran uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmanız sizi hayatta tutabilir.

İŞTE HAYAT KURTARAN ACİL YARDIM AKILLI TELEFON UYGULAMALARI

 

Earthquake:

Earthquake’in en önemli özelliği, depremlerin gerçekleşme konumlarını noktasal ve ısı haritası olarak ekrana getiriyor. Takip etmek istediğiniz şehir veya ülkelerdeki depremler anında bildirim olarak size ulaşıyor. Ayrıca uygulamadaki filtreleme özelliği sayesinde hangi şiddetteki depremlerin bildirim olarak size iletileceğini de ayarlayabiliyorsunuz. Uygulamanın ücretli ve ücretsiz olmak üzere 2 farklı sürümü var.

eQuake:

eQuake bir deprem erken uyarı uygulamasıdır. Depremleri tespit etmek için bir sismik sensör ağı kullanır.

Bir deprem meydana geldiğinde, Zizmos sunucuları kullanıcıya, bölgede beklenen sarsıntıyı uyaran bir erken uyarı bildirimi gönderir. Depremleri algılama ve uyarı verme yeteneği, Zizmos ağındaki sensörlerin sayısına bağlıdır.

 

EQuake'in bir başka özelliği de telefonunuzu sismik tespit kapsamını geliştiren Zizmos deprem uyarı sistemine katkıda bulunan bir sensör olarak kullanabilmesidir. Sensör modu yalnızca cihaz şarj olurken ve bir Wi-Fi ağına bağlıyken çalışır.

Uygulamaya kullanıcıya yararlı deprem bilgileri veren diğer özellikler sağlar.

7TP Erken Uyarı:

Depremin öncül sarsıntılarını algılayarak asıl yıkıcı dalga gelmeden 20-30 saniye önce kullanıcıları uyaran bir mobil uygulama.

Marmara Bölgesi’nde bulunan 16 sismik istasyonundan aldığı veriler ile çalışan bir “Deprem Erken Uyarı Sistemi ve Uygulaması” olan bu mobil uygulama 17 Ağustos 2018 gecesi kullanıcılara sunuldu.

Myshake:

MyShake mobil uygulaması, sismik hareketleri pasif modda gözlemleyerek depremleri izliyor ve muhtemel depremleri telefonunuza gönderiyor.

MyShake, sismik hareketleri pasif modda gözlemleyerek depremleri izliyor ve kullanıcıları olası bir deprem durumunda uyarıyor.

Uygulamanın tanıtımından aylar sonra yapımcılarının beklentileri üzerinde bir performans sergileyerek ondan fazla ülkede 200'den fazla deprem tespit etti.

Last Quake:

EMSC’nin yayınladığı LastQuake uygulaması, deprem yaşandığı düşünülen yerlerdeki kullanıcılarına çok kısa bir sürede bildirim göndererek hem deprem konusunda bilgi toplamaya hem de depremzedenin yakınları ile iletişim kurmasını sağlamaya çalışıyor.

 

Deprem sonrası insanların 3 ana hareket biçimi bulunduğunu gözlemleyen EMSC; Twitter, Google ve EMSC sitesi üzerindeki trafiğin değerlendirilmesi için çalışmalara başlamış.

Twitter’daki anahtar kelimelere sahip tweetler, EMSC sitesine gelen ziyaretçilerin konumları ve LastQuake uygulamasındaki girişleri birleştiren merkez, daha doğru deprem sonrası analizler yapabiliyor.

Bu da, milyonlarca insanın bilgilenmesi ve gelecekte olacak depremlerin de hem önceden tahmin edilmesi hem de deprem sonrası yaşanabileceklerin daha iyi tahmin edilebilmesi anlamına geliyor.

Firechat:

FireChat, Apple'ın iOS 7'yle birlikte piyasaya sürdüğü ve cihazların birbirine doğrudan Bluetooth ya da Wi-Fi üzerinden bağlanmasını sağlayan "multipeer connectivity" özelliğini kullanıyor.

Böylelikle uygulama kullanıcıların yakın çevresindekilerle internet bağlantısına ihtiyaç duymadan anonim olarak mesajlaşmasına imkan tanıyor.

Life360 Aile Konum:

Aile Konum Belirleyici – Life360 mobil uygulaması ile aile fertleri nerede endişesini ortadan kaldırıyor.

GPS aracılığı ile konumları belirler.

Uygulama içerisinde gruplar oluşturarak ailenizle görüşebilirsiniz. Acil durum tuşu sayesinde de ihtiyaç anında mesajlaşmak ve yardım istemek de mümkün.

 

Bridgefy:

İnternet olmadan çalışan mesajlaşma uygulaması olarak bilinen Bridgefy uygulaması deprem ve afet sonrası kesilen iletişimi kurmak adına oldukça önemli bir uygulama olarak biliniyor.

Bridgefy uygulaması bluetooth üzerinden bluetooth erişim alanınızdaki başka bir cihaza bağlanıyor ve bu sayede her cihaz baz istasyonu görevi görüyor.

MeshTalk:

Merkezi olmayan bir iletişim teknolojisi olarak nitelendirilen MeshTalk, cep telefonu şebekesi, Wi-Fi veya Bluetooth olmadan 3 km mesafedeki cihazları arasında kısa mesajların, sesli mesajların ve gerçek zamanlı sesli aramaların iletimini sağlıyor.

Signal Offline:

Şebekenin olmadığı yerlerde 100 metreye kadar internet veya yerel ağ olmadan bire bir ya da grup halinde iletişim kurulmasını sağlayan bir uygulamadır.

Akut Güvendeyim:

Doğal afet durumlarında konum bilgilerinizin, kısa mesaj yoluyla, daha önceden belirlediğiniz kişilere gönderilerek, güvende olduğunuzun bildirilmesine yardım eden bir mobil uygulama. Aynı zamanda, deprem, sel ve yangın konularındaki bazı temel bilgilere, yine uygulamanın menüsü üzerinden ulaşabiliyorsunuz.

Uygulama internetsiz çalışıyor. Aramanın mümkün olmadığı, internetin çalışmadığı, SMS’lerin devreye girdiği doğal afet durumlarında, tek bir butona basılması, konumunuzun paylaşılması için yeterli oluyor. Uygulamanın ayarlar bölümünden, acil durumlarda haber iletilmesini istediğiniz, en fazla 5 kişinin telefon numarasını ekleyebiliyorsunuz.

Daha sağlıklı çalışabilmesi adına aynı şehirde yaşamayan en az bir yakınınızın numarasının uygulamaya eklenmesi öneriliyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN