Genel
Giriş Tarihi : 14-03-2018 09:07   Güncelleme : 14-03-2018 09:07

Dul ve yetimlere 5 yıllık toplu maaş ödemesi yapılacak!

Şartları Taşıyan Dul ve Yetimlere 5 Yıllık Toplu Maaş Ödemesi Yapılacak.

Dul ve yetimlere 5 yıllık toplu maaş ödemesi yapılacak!

Bilindiği gibi dul, evlilik birlikteliği içinde eşini kaybedenlere deniyor.

Bu tanım genellikle kadınlar için kullanılıyor. Ancak sosyal güvenliğe göre dul ifadesi kadın ve erkek için de kullanılıyor. Yani bu kapsamda her iki cinsiyete de dul kalındığında sağlanan haklar eşit. Bu yasanın karmaşık olmasından dolayı haklar da pekiyi anlaşılamıyor. Bundan dolayı çoğu kişi hakkını alamıyor.

Eşi vefat eden kişilere dul maaşı bağlanıyor. Ancak bunun için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Bunlardan birincisi vefat eden eşin, mevzuatta yer alan prim gün sayısına sahip olması. Bu kapsamda yasa gereği sigortalı kişinin vefatı halinde en az 900 gün primi varsa 5 yıldı sigortalıysa hak sahipleri talep ettiklerinde dul maaşı alabileceklerdir.

1800 TL MAAŞ BAĞLABİLİR

Ayrıca maaş bağlanması hakkında bir tarih de bulunuyor. Buna göre sigortalının vefatı 1 Ekim 2008 sonrası ise her türlü borçlanmalar dahil sayılacak şekilde en az 1800 TL maaş bağlanıyor. Ancak sigortalı kişi 1 Ekim 2008 tarihi öncesinde vefat ettiyse dul maaşının bağlanması için en az 900 gün ve 5 yıllık sigortalılık süresi olması yetiyor. Ancak bu şartlar sağlanmıyorsa hak sahibine maaş bağlanmıyor.

Dul maaşının alınması için başvuru yapılması gerekiyor. Çok kişi bu haktan haberdar olmadığından dolayı mağdur oluyor. Ama bu haktan yararlanmak için zaman sınırlaması bulunmuyor. Ancak, maaş talep edildikten sonra hakkın doğduğu tarihten geriye doğru 5 yıllık maaş alınabiliyor. Eğer medeni hal değişmediyse ve bu hakkın olduğunu yeni öğrendiyseniz 5 yıllık birikmiş maaşınızı toplu olarak alabilirsiniz.

İKİ MAAŞ HAKKI

Ölen eşin ve ölen anne-babanın sigorta statüsü farklı ise ölüm tarihlerine göre iki maaş veya tek maaş ödenmesi söz konusu olabiliyor. Sigorta statüsü farklı eş anne ve babanın ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinde önce vefat etmişse iki maaş bağlanıyor. Ancak anne ve babadan biri 2008'den önce diğeri 1 Ekim 2008'den sonra ölmüşse yine iki maaş hak oluyor.

KAMUPERSONELİ.NET - ANKARA

adminadmin